Verder naar inhoud

Schade aan gebouwen en objecten

Schade-opname en adviesrapport

Als de eigenaar van het gebouw dat u huurt kiest voor een schademelding via maatwerk, komt er een opname om de schade te bepalen. De uitkomst wordt verwerkt in een rapport door een onafhankelijke deskundige.

In het kort

  • Er komt een opnemer langs die zowel binnen als buitenom het gebouw de schade opneemt.
  • De schade wordt vastgelegd en beoordeeld in een rapport
  • Dat rapport is een advies van een onafhankelijke deskundige aan het IMG.
  • De eigenaar ontvangt het rapport en kan erop reageren.
Een persoon maakt met een tablet een foto van een scheur in een buitenmuur.

Hoe werkt de opname?

De schade wordt volgens een vaste aanpak opgenomen door een schade-opnemer. Hij of zij begint bij de buitenkant van het gebouw en gaat daarna naar binnen. De opnemer zet alle schades op de foto en zet er een beschrijving bij, zoals de lengte van een scheur. Ook noteert hij kenmerken over de omgeving en het gebouw.

Een schade-opname duurt ongeveer 2 uur. Dit hangt af van de grootte van het gebouw en de hoeveelheid schade. Bij het maken van een afspraak geven wij aan hoe lang een opname duurt. Als er schade is op moeilijk bereikbare plekken, dan is het belangrijk dat vooraf aan te geven. Ook is het handig dat u van tevoren bijvoorbeeld kasten en schilderijen weghaalt, als daar schade achter zit.

Welke schades worden bekeken?

Tijdens de eerste opname wordt niet alleen gekeken naar de schades die zijn gemeld. De opnemer gaat de hele woning door om te kijken of er nog meer schades zijn. Zo is bij een nieuwe melding duidelijk welke schade al beoordeeld is, welke schade verergerd is en welke schade nieuw is.

Bij een volgende opname wordt tijdens de opname alleen gekeken naar de schades die de eigenaar in de schademelding heeft aangegeven.

Bij een schade-opname wordt niet gekeken naar de fundering van het gebouw.