Verder naar inhoud

Schade aan gebouwen en objecten

Over deze regeling

Heeft u als eigenaar schade ontdekt aan uw woning of een ander gebouw? Zoals scheuren in muren, een scheur in de vloer of een gebroken riolering? Meld deze schade bij ons als u denkt dat deze schade het gevolg is van mijnbouwactiviteiten in het Groningenveld of de gasopslagen bij Norg en Grijpskerk. Bent u huurder? Dan kunt u alleen een vergoeding aanvragen voor de gevolgen van de schademelding van de eigenaar.

Wat houdt deze regeling in?

  • Schade door mijnbouw wordt vergoed.
  • Schades die niet door mijnbouw kunnen zijn veroorzaakt, komen niet voor herstel of vergoeding in aanmerking.
  • Eerder beoordeelde schades komen niet voor vergoeding of herstel in aanmerking.
  • We hebben verschillende manieren van afhandelen.
  • Afhankelijk van of er (nieuwe) schade is en uw keuze kunt u een vergoeding in geld ontvangen, kunt u aan de slag met uw eigen aannemer, of ontzorgen wij u bij de herstelwerkzaamheden.

Herstel of vergoeding van schade door mijnbouw

Binnen de regeling Schade aan gebouwen en objecten, herstellen en vergoeden wij schade die redelijkerwijs door mijnbouwactiviteiten kan zijn veroorzaakt. Uitgangspunt voor onze schadeafhandeling is het herstellen van uw schade. Er zijn verschillende manieren om uw schade af te handelen. Welke manier het beste bij u past, is afhankelijk van uw schadesituatie en ook de keuze die u daarin maakt.

Schades die niet veroorzaakt of verergerd kunnen zijn door mijnbouwbouwactiviteiten, vergoeden we niet. Ook eerder beoordeelde schades komen niet voor vergoeding of herstel in aanmerking.

In het aanvraagformulier maakt u een keuze tussen herstel van schade, schadevergoeding op maat of een vaste vergoeding.

Kiest u voor herstel of maatwerk, dan kunt u op basis van de schade-opname en het adviesrapport een keuze maken tussen:

  • Herstel zonder dat daarbij naar de oorzaak van de schade wordt gekeken
  • Afhandeling op maat met onderzoek naar de oorzaak van de schade

In de volgende alinea vertellen wij meer over de verschillende manieren van afhandelen van schade.

Mogelijkheden binnen deze regeling

Herstel van schade

Uitgangspunt van onze nieuwe aanpak schade-afhandeling is het herstel van schade. U kunt herstellen met een eigen aannemer of met een aannemer via het IMG. In beide gevallen vergoeden wij de kosten voor het herstel van nieuwe schades die door mijnbouw kunnen zijn veroorzaakt tot een bedrag van maximaal 60.000 euro.

Meer over Herstel van schade

Schadevergoeding op maat

De deskundige beoordeelt de oorzaak van de schade. U ontvangt een vergoeding voor schade waarvan de deskundige niet kan uitsluiten dat de schade is ontstaan of verergerd door mijnbouw. Als schade door mijnbouw wordt vastgesteld, kunt u kiezen voor het ontvangen van een geldbedrag of herstel in natura.

Meer over Schadevergoeding op maat

Vaste vergoeding

Is dit de eerste schademelding op het adres? En voldoet u aan de andere voorwaarden? Dan kunt u kiezen voor een vaste vergoeding. Dit is een eenmalig, vast bedrag voor alle mijnbouwschades. Bedoeld voor de afhandeling van kleine, niet ingewikkelde schades.

Meer over Vaste vergoeding

Aanvullende vaste vergoeding

Heeft u voor de schade aan uw woning of een ander gebouw een vergoeding ontvangen van de NAM, CVW, TCMG of het IMG? Dan kunt u vanaf eind 2024 dit bedrag laten aanvullen tot € 5.000 (kleine gebouwen) of € 10.000.

Meer over Aanvullende vaste vergoeding

Pilot: Duurzaam Herstel

Duurzaam Herstel is erop gericht om de kans op herhaalschade aan uw woning bij een nieuwe beving te verkleinen. Dit doen we door de constructie van uw woning te herstellen of te verbeteren. Dit doen wij bijvoorbeeld door maatregelen te treffen aan de dakconstructie of de fundering. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van constructieve schade, die niet het gevolg hoeft te zijn van aardbevingen. In sommige gevallen kan NCG Duurzaam Herstel meenemen in de versterking.

Meer over Pilot: Duurzaam Herstel

Schade aan mestkelder

U doet een schademelding voor de schade die u heeft ontdekt aan uw mestkelder. Een deskundige beoordeelt deze schade en bepaalt het bedrag dat nodig is om de kosten voor het afvoeren en opslaan van extra mest en mogelijk andere kosten te compenseren. Dit is dus anders dan bij een vergoeding op maat, waarbij u een bedrag krijgt om de schade te herstellen.

Meer over Schade aan mestkelder

Bezwaar maken

Wij gaan ervan uit dat we met elk besluit dat we nemen de aanvrager geven waar hij recht op heeft. En dat doen we op een objectieve en onafhankelijke manier, met onafhankelijke deskundigen die de schade beoordelen. Maar het kan zijn dat u niet tevreden bent met het besluit dat u heeft gekregen op uw aanvraag tot vergoeding. U kunt dan na het besluit bezwaar maken.

Meer over Bezwaar maken

Extra informatie

Vereisten schade-opnemers

Om de schade aan uw gebouw te bepalen, komt er een schade-opnemer bij u langs. Wij stellen bepaalde eisen aan deze schade-opnemers, zodat u zeker weet dat het een deskundig persoon is.

Meer over Vereisten schade-opnemers

Vereisten deskundigen

Na de schade-opname koppelt het deskundigenbureau een deskundige aan uw dossier. Deze deskundige gaat een adviesrapport opstellen over uw schade. Dat is een onafhankelijk advies aan ons bestuur en aan u over de schade. Dat adviesrapport stellen wij dan ook beschikbaar. In sommige gevallen doet deze deskundige zelf de schade-opname, maar meestal is het een schade-opnemer van hetzelfde deskundigenbureau.

Meer over Vereisten deskundigen

Nader onderzoek na schade-opname

Schade aan een woning kan leiden tot veel onzekerheid. Deze kan ook betrekking hebben op de onzichtbare delen van de woning, zoals de fundering. Als daar aanleiding toe is, laten wij de fundering onderzoeken. Dat gebeurt incidenteel, bijvoorbeeld na een schade-opname. In dit verhaal lichten we toe hoe dat zo komt.

Meer over Nader onderzoek na schade-opname

Schade beoordelen

Het IMG besluit overeenkomstig het civiel- en aansprakelijkheidsrecht over aanvragen tot schadevergoeding. Anders dan bijvoorbeeld een procedure bij de rechtbank, speelt de veroorzaker, de NAM, in de schadeprocedure bij het IMG geen enkele rol. Het is aan het IMG om onafhankelijk en rechtvaardig te besluiten over individuele aanvragen. Om dat te kunnen doen is een onafhankelijke beoordeling van de schade nodig wanneer er sprake is van een maatwerk afhandeling van de aanvraag tot vergoeding van fysieke schade.

Meer over Schade beoordelen

Schadeomvang bepalen

Als u voor uw schademelding kiest voor maatwerk, vragen wij een onafhankelijke deskundige voor advies. De deskundige stelt, voor de schade die voor vergoeding in aanmerking komt, een advies op over de schadevergoeding en hoe de schade hersteld kan worden. Om te komen tot een correcte, rechtvaardige en ruimhartige schadevergoeding kan de deskundige gebruik maken van een herstelmatrix en calculatiemodel.

Meer over Schadeomvang bepalen

Als u niet kunt wachten op een opname

Soms kunt u niet wachten tot er iemand langs komt om de schade op te nemen. Bijvoorbeeld als de schade verergert, of als u te maken krijgt met lekkage of ernstige tocht.

Meer over Als u niet kunt wachten op een opname

Gebieden waar IMG schade vergoedt

Wij vergoeden schade die is veroorzaakt door mijnbouwactiviteiten in Groningenveld en gasopslag Norg en Grijpskerk. Maar over welke gebieden hebben we het dan?

Meer over Gebieden waar IMG schade vergoedt

Wettelijk bewijsvermoeden

Bij het beoordelen van uw schade heeft het wettelijk bewijsvermoeden een belangrijke rol. Wij gaan er bij het bewijsvermoeden vanuit dat schade het gevolg is van mijnbouwactiviteiten, tenzij er een andere oorzaak voor de schade is aan te wijzen. Op deze pagina leggen we uit wat dit in de praktijk betekent.

Meer over Wettelijk bewijsvermoeden

De trillingstool

Bevingen door gaswinning veroorzaken trillingen. Voor elk adres is dat weer anders en afhankelijk van onder meer de afstand tot het epicentrum van de beving en de kracht van de beving. Het IMG berekent met een trillingstool hoe zwaar de trillingen zijn geweest op een adres. U kunt dat op deze pagina ook zelf bekijken.

Meer over De trillingstool

Diepe bodemdaling

Kan een huis of gebouw schade krijgen als er bodemdaling ontstaat omdat er diep in de ondergrond gas wordt gewonnen? Verschillende organisaties hebben hier onderzoek naar gedaan.

Meer over Diepe bodemdaling

Publicaties en adviezen over diepe bodemdaling

Hieronder staan publicaties en adviezen rondom diepe bodemdaling. Bovenaan staan de meest recente documenten, onderaan documenten uit een eerder onderzoek.

Meer over Publicaties en adviezen over diepe bodemdaling

Zettingsschade

Bodembeweging door gaswinning in het Groningenveld en de gasopslag Norg en Grijpskerk kan schade veroorzaken. De bodembeweging kan bijvoorbeeld zetting veroorzaken die tot schade leidt. We hebben specialistische, onafhankelijke deskundigen gevraagd om ons daarover nader te adviseren.

Meer over Zettingsschade

Als er speciale deskundigheid nodig is

Soms is er ook bij een schade-opname een bepaalde deskundigheid nodig. Bijvoorbeeld omdat het om een monument gaat met een bijzondere steensoort. Of omdat het gaat om een agrarisch bedrijf of ander bedrijfspand. Er komt dan een schade-opnemer langs die de juiste kennis en ervaring heeft.

Meer over Als er speciale deskundigheid nodig is

Veel gestelde vragen

  • Wat moet ik doen als ik nieuwe schade ontdek?

    Ontdekt u na het doen van uw aanvraag nieuwe schade? Dan kunt u tot aan de opname uw aanvraag aanvullen. Dit doet u door uw ingediende aanvraag te openen en aan te vullen waar nodig. Uw aanvraag staat onder lopende aanvragen.

    Als er al een schade-opname is geweest, kunt u een nieuwe aanvraag tot schadevergoeding doen. Deze nemen we in behandeling als er een besluit is genomen op de eerste aanvraag.

    U kunt ook een nieuwe aanvraag doen als de eerste aanvraag nog in de bezwaarprocedure loopt. In de nieuwe aanvraag worden dan alleen de nieuwe of verergerde schades beoordeeld.

    Ontdekt u bij het herstel nog nieuwe schade, bijvoorbeeld na het weghalen van een kast? Dan kunt u ook een nieuwe schademelding doen voor deze schade.

  • Welke partijen leveren het IMG schadedeskundigen en wat is hun achtergrond?

    De 4 schade-expertisebureaus zijn CED, 10BE, NCP (NIVRE Calamiteiten & Projecten) en D.O.G.. CED is een van de grootste expertisebureaus van Nederland, werkzaam voor een groot deel van de Nederlandse verzekeraars. Ook is zij minderheidsaandeelhouder bij CVW waar CED de regie en coördinatie deed over de schade-expertise. 10BE bestaat uit een samenwerkingsverband van regionale, in Groningen werkende expertisebureaus die veel ervaring opdeden door advieswerk voor NAM en CVW. NCP staat voor stichting Nivre Calamiteiten en Projecten en is een gerenommeerde organisatie die onder andere expertisewerk doet bij rampen zoals de vuurwerkramp in Enschede. D.O.G. staat voor De Olde Grieze en betreft een samenwerkingsverband van Groningse expertisebureaus onder wie W2N. W2N wordt ook door het IMG ingezet voor AOS-inspecties.