Terug naar overzicht
Alle regelingsinformatie
Let op: u hebt de doelgroep gewijzigd. De informatie kan anders zijn.
- Over deze regeling
-
Aanvullende vaste vergoeding
-
Pilot: Duurzaam herstel
- Schade aan mestkelder
-
Extra informatie
Schade aan gebouwen en objecten
Gestapelde effecten
In Groningen en Noord-Drenthe zijn verschillende mijnbouwactiviteiten. Gaswinning uit het Groningenveld en de kleine gasvelden, gasopslag bij Grijpskerk en bij Norg en zoutwinning rond Veendam, Nieuwe-Pekela en Winschoten. Samen met de Commissie Mijnbouwschade hebben we laten onderzoeken of deze activiteiten samen kunnen leiden tot schade of dat ze bestaande schade kunnen verergeren.
Geen aanwijzingen voor schade door gecombineerde effecten gestapelde mijnbouw
Uit het onderzoek blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat in de gebieden waar meerdere mijnbouwactiviteiten zijn, deze samen leiden tot (verergerde) schade. Het gaat dan op trillingen in combinatie met direct of indirecte effecten door diepe bodemdaling of -stijging. In de omgeving van de locaties waar zout gewonnen wordt zijn ook geen aanwijzingen dat dit tot schade leidt. Om dit met zekerheid te kunnen zeggen laten we hier nog een extra onderzoek doen. De uitkomsten van dit onderzoek worden in 2025 verwacht.
Welke effecten zijn onderzocht en wat doen ze?
In het onderzoek is gekeken naar trillingen in combinatie met directe en indirecte effecten van diepe bodemdaling.
Trillingen zijn een direct gevolg van aardbevingen, terwijl diepe bodemdaling en -stijging leidt tot een langzame beweging op straatniveau. Deze beweging kan zetting en zakking van objecten veroorzaken en leiden tot bodemrekken en bodemkrommingen van het aardoppervlak.
Op grote afstand van het Groningenveld zullen deze effecten afzonderlijk niet tot schade leiden. Onderzocht is of dit mogelijk wel zo is bij de stapeling van deze effecten. Om beter inzicht te krijgen in de schade en schadeverergering van deze gestapelde effecten is door onder meer de TU Delft onderzoek gedaan.
Effecten op gebouwen bij diepe bodemdaling en bodemstijging
Er zijn drie typen bodemvervormingen onderzocht: bodemkrommingen, bodemrekken en bodemtrillingen. Op deze manier kan de invloed van een effect afzonderlijk bekeken worden, maar ook de combinatie van verschillende effecten.
Schade melden
In het effectgebied geldt het wettelijk bewijsvermoeden. Dit houdt in dat we ervan uitgaan dat schade is veroorzaakt door mijnbouwactiviteiten in het Groningenveld en gasopslag Norg en Grijpskerk, tenzij er een duidelijke andere oorzaak aangetoond kan worden. Eigenaren van gebouwen die een schademelding indienen, kunnen - als ze voldoen aan de voorwaarden - kiezen uit verschillende manieren of hun schade te laten afhandelen. Meer hierover vindt u op de pagina Schadevergoeding op maat.