Advies onafhankelijke deskundige
Na de schade-opname koppelt het deskundigenbureau een deskundige aan uw dossier. Deze deskundige gaat een adviesrapport opstellen over uw schade. Dat is een onafhankelijk advies aan het bestuur van het IMG en aan u over de schade. Dat adviesrapport stelt het IMG u dan ook beschikbaar. In sommige gevallen doet deze deskundige zelf de schade-opname, maar meestal is het een schade-opnemer van hetzelfde deskundigenbureau.

Reactie op voorgestelde deskundige
U kunt zelf de persoon van de deskundige beoordelen, bijvoorbeeld door het zogenoemde disclosure statement van de betreffende deskundige op te vragen. Daaruit blijkt zijn of haar deskundigheid, onafhankelijkheid en onpartijdigheid. In dit document verklaart de deskundige geen persoonlijke of zakelijke banden te hebben met de NAM, het Centrum Veilig Wonen, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (de voorloper van het IMG) en het IMG.
Gegronde redenen
Als u twijfelt aan de deskundigheid, onafhankelijkheid of onpartijdigheid van de deskundige, dan kunt u ons dat laten weten. Bij gegronde redenen kunnen we u een andere deskundige toewijzen. In de praktijk komt het weinig voor dat er een reactie komt op de voorgestelde deskundige. Het is niettemin belangrijk dat u weet dat die mogelijkheid er wel is.
Adviesrapport
In het adviesrapport staat ook een uitgebreide algemene toelichting over de wijze waarop het IMG de deskundige vraagt te adviseren over de schade. U vindt in het adviesrapport ook per schade een beoordeling en eventueel een calculatie van de herstelkosten per ruimte. Bekijk een voorbeeld van een adviesrapport.
Vragen over advies van deskundigen
Hoe kan ik een disclosure statement van de deskundige opvragen?
Als het dossier na de schade-opname is overgedragen aan de deskundige ter beoordeling, ontvangt u een e-mail met de naam van de deskundige en uitleg over zienswijze op de deskundige. Op dat moment kunt u om een disclosure statement vragen. Het is ook mogelijk dit later op te vragen, bijvoorbeeld na ontvangst van het adviesrapport. U kunt dat onder meer doen via het serviceloket op 0800-4444111 of via uw zaakbegeleider.
Wat zijn gegronde redenen als reactie op de persoon van een deskundige?
U leest hier de vereisten die van toepassing zijn op de persoon van de deskundige. Als u bijvoorbeeld op basis van uitspraken die de deskundige doet twijfel heeft over de juistheid van het disclosure statement van de deskundige, dan kan dat een gegronde reden vormen om een andere deskundige aan u toe te wijzen. Het is ook mogelijk dat, ondanks onze controle daarop, er een deskundige wordt toegewezen die in een eerdere procedure bij de NAM of het CVW al eens advies uitbracht over de schade op uw adres. Ook dat kan gegronde redenen zijn om u een andere deskundige toe te wijzen.