Schade afhandelen met maatwerk

U doet een schademelding voor de schade die u heeft ontdekt aan uw woning of ander gebouw. De afhandeling loopt via maatwerk. Er komt dan een schade-opname. Een deskundige beoordeelt de oorzaak van de schade en bepaalt het bedrag dat nodig is om de schade te herstellen. Dit is dus anders dan bij de vaste vergoeding, waar u een vast bedrag krijgt en er geen beoordeling is van de schade.

Wit huis met Groninger vlag

In het kort

  • U kiest tijdens de schademelding voor maatwerk. Of u had geen keuze, of omdat uw melding niet geschikt is voor de vaste vergoeding.
  • U krijgt een zaakbegeleider die u tijdens de afhandeling begeleidt en waarbij u terecht kunt met uw vragen.
  • Er komt iemand bij u langs om de schade op de foto te zetten en gegevens vast te leggen.
  • Een onafhankelijke deskundige maakt een advies voor het IMG, in de vorm van een rapport.
  • U ontvangt het rapport en kunt hier op reageren.
  • U ontvangt een besluit. Is de schade erkend? Dan ontvangt u een vergoeding.

Aanvragen in Mijn dossier  ›

Hoe werkt het?

Stap 1: Schademelding doen

U meldt uw schade via Mijn dossier. Of u gaat langs bij een steunpunt bij u in de buurt. Wij vragen u om informatie over het eigendom en de schade. Als u interesse heeft in herstel in natura, kunt u dat aangeven in uw schademelding. 

Icoon schade melden

Stap 2: Afspraak schade-opname

We plannen met u een afspraak voor een schade-opname. U hoort van ons wie de schade komt opnemen en wie uw zaakbegeleider is. Uw zaakbegeleider helpt u tijdens de afhandeling met uw vragen en kan u meer informatie geven over het proces. 

Icoon bevestiging

Stap 3: Schade-opname

Tijdens de schade-opname zet de opnemer de schades op de foto en noteert gegevens over de schade. Uw zaakbegeleider is ook aanwezig bij de opname, als u dat wilt. 

Icoon schade-opname

Stap 4: Adviesrapport

Een onafhankelijke deskundige maakt een adviesrapport. Daarin staat een berekening van het herstelbedrag van de schade. U ontvangt dit adviesrapport en kunt er op reageren. Wij noemen uw reactie een zienswijze.

Bent u het niet eens met de deskundige die uw adviesrapport maakt? Dan kunt u binnen twee weken vragen om een andere deskundige. Als u goede redenen heeft, wijzen we een andere deskundige aan.

Icoon zienswijze indoenen

Stap 5: Besluit

Op basis van alle verzamelde stukken in uw dossier, neemt het bestuur een besluit. In het besluit staat of u een schadevergoeding krijgt. Als u geld krijgt, staat dit binnen twee weken op uw rekening.

Icoon schade-opname

Stap 6: Bezwaar

Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken in Mijn Dossier of per post. Dit moet binnen twaalf weken nadat u het besluit ontvangt. In de besluitbrief die u ontvangt, staat uitgelegd hoe u bezwaar maakt. 

Icoon opleveren adviesrapport

Meer over maatwerk