Diepe bodemdaling

Diepe bodemdaling kan indirect schade veroorzaken aan een gebouw buiten het effectgebied. Dit blijkt uit onderzoek. Er zijn nu twaalf gebieden bekend aan de rand van het effectgebied. Het gaat om zettingsschade, bijvoorbeeld schade aan de fundering. Voor deze schade kunt u een vergoeding aanvragen. We onderzoeken nu of diepe bodemdaling ook voorkomt binnen het effectgebied.

Schade in buitenmuur wordt opgemeten

Ligt uw gebouw in een gebied waar diepe bodemdaling is?

Met onze adrestool kunt u eenvoudig zien of uw adres ligt in een van de twaalf gebieden waar diepe bodemdaling voorkomt. U kunt deze gebieden ook op de kaart bekijken onderaan deze pagina. Twijfelt u of uw adres in dit gebied ligt? Doe dan voor de zekerheid een aanvraag. Wij controleren dan of uw adres binnen of buiten het gebied van diepe bodemdaling ligt.

Klik op een kaart om te vergroten. Wilt u weten of een adres binnen een gebied met diepe bodemdaling valt? Gebruik dan de adrestool hierboven.

.

Keuze: maatwerk of vaste vergoeding

Staat uw gebouw in het gebied waar diepe bodemdaling is? En voldoet u aan de andere voorwaarden voor een vaste vergoeding? Dan kunt u zelf kiezen hoe u uw schademelding laat afhandelen: via de maatwerkprocedure, of met een eenmalige, vaste vergoeding van 5.000 euro. U ziet deze keuze tijdens uw aanvraag.

Opname bij maatwerk

Als u voor maatwerk kiest, komt er een schade-opnemer langs om de schade vast te leggen. De opnemer beoordeelt of zettingsschade zichtbaar is. Een onafhankelijke deskundige onderzoekt of deze schade (deels) een indirect gevolg kan zijn van gaswinning.

Schade door zetting
Is er zettingsschade vastgesteld? En is een vergoeding voor die schade minder dan 5.000 euro? Dan krijgt u die vergoeding. Er wordt dan niet beoordeeld of de schade is veroorzaakt of verergerd door mijnbouwactiviteiten.

Is het herstelbedrag voor de schade meer dan 5.000 euro? Dan volgt een nader onderzoek om te beoordelen of de schade is ontstaan of verergerd door mijnbouwschade. Alleen schade die het gevolg is van mijnbouw wordt door ons vergoed. 

Nader onderzoek
Als de schades of de schade-oorzaken onduidelijk zijn, kan er besloten worden om een nader onderzoek te doen. Hierbij wordt niet alleen naar de schade gekeken, maar ook naar de zetting, de ondergrond onder uw gebouw en het grondwaterpeil. Wij nemen daarover persoonlijk contact met u op.

Vaak andere oorzaak
Houd er rekening mee dat uit onderzoek blijkt dat bij ruim 90% van de onderzochte gebouwen, de schade een andere oorzaak heeft dan (indirecte) mijnbouwschade. Voor schades aan gebouwen in de twaalf gebieden is de vaste vergoeding daarom vaak een goede optie.

Onderzoek binnen effectgebied
Op dit moment zijn er twaalf gebieden vastgesteld buiten het effectgebied. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de gevolgen van diepe bodemdaling binnen het effectgebied. Zodra we daar uitkomsten van hebben, delen we dat op deze pagina.

Meer over nader onderzoek