Wanneer aanvragen?

Het IMG heeft de fasering vastgesteld voor de start van de regeling Immateriële schade. Inwoners kunnen op deze pagina nagaan wanneer ze zoals het er nu naar uitziet een aanvraag voor vergoeding van immateriële schade kunnen gaan indienen. Ook kunt u zich inschrijven voor de e-mailservice. Dan ontvangt u een bericht wanneer u een aanvraag kunt indienen.

Gemeenten en openstelling

Gemeente Verwachte start
Eemsdelta (Zeerijp, Leermens, Eenum) 15 november 2021
Eemsdelta (’t Zandt) 6 december 2021
Eemsdelta (Loppersum) januari-maart 2022
Eemsdelta (Appingedam) maart-juni 2022
Eemsdelta (Delfzijl) maart-juni 2022
Het Hogeland juni-september 2022
Groningen september-december 2022
Midden-Groningen oktober-december 2022
Oldambt december-maart 2023
Overige gemeenten december-maart 2023

De gefaseerde openstelling lijkt op de regeling voor waardedaling. De regeling start op 15 november voor inwoners van Zeerijp, Eenum en Leermens. In de week van 6 december volgen de inwoners van ‘t Zandt. In de eerste helft van 2022 volgen de andere plaatsen binnen de gemeente Eemsdelta, beginnend met Loppersum, gevolgd door Appingedam en Delfzijl. In de zomer volgen de inwoners van gemeente het Hogeland. Inwoners van de gemeente Groningen en Midden-Groningen volgen in de laatste helft van het jaar. Aan het einde van het eerste kwartaal 2023 is het voor alle inwoners mogelijk om een aanvraag te doen voor vergoeding van immateriële schade. Hoe dichter bij de startdatum, hoe gedetailleerder we hierover communiceren op deze site en via andere kanalen.

Op de hoogte blijven

Wilt u weten wanneer het in uw postcodegebied mogelijk is om een aanvraag in te dienen? Laat dan hier uw gegevens achter. U ontvangt een bericht als u een aanvraag kunt indienen.

Waarom gefaseerd?

De afhandeling van immateriële schade is nieuw en mogelijk tienduizenden Groningers zullen er een beroep op doen. Het IMG wil eerst ervaring opdoen met de grootschalige afhandeling ervan. Zo moet worden voorkomen dat juist bij deze schademeldingen vertraging ontstaat tijdens de afhandeling ervan.

Welke postcodes kunnen nu een aanvraag indienen?

Hieronder staat de lijst van postcodegebieden waar inwoners op dit moment een aanvraag kunnen indienen voor vergoeding van immateriële schade. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om later dan de genoemde datums een aanvraag te doen.

Postcode

Aanvraag mogelijk vanaf
9912 15 november 2021
9913 15 november 2021
9914 15 november 2021