
Immateriële schadevergoeding
Soms zijn de gevolgen van de aardbevingen zo groot, dat u mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding van immateriële schade. Dat is een vergoeding voor ernstig leed en verdriet door de gevolgen van de gaswinning. Een vergoeding kan nooit het leed (volledig) wegnemen, maar hiermee proberen we wel uitdrukking te geven aan de erkenning van dat leed. Er zijn twee regelingen voor immateriële schade: een regeling voor volwassenen én een regeling voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.Â
Voor wie is het?
Overige schades
In het kort
Nieuw: immateriële schadevergoeding nu ook voor kinderen en jongeren t/m 17 jaar!
Â
Een vergoeding aanvragen voor volwassen is tijdelijk niet mogelijk
Â
- De vergoeding is voor ernstig leed en verdriet door de gevolgen van gaswinning.
- De vergoeding is voor zowel volwassenen als kinderen en jongeren.
- De vergoeding is per persoon en komt naast eventuele andere vergoedingen.
- We verruimen de regeling voor immateriële schade. Dat betekent dat u tot het einde van dit jaar geen aanvraag kunt doen.

Waar komt u voor?
Hieronder vindt u de verschillende mogelijkheden voor het afhandelen van uw schade. Wat zijn de mogelijkheden en waar kunt u terecht?
Voor kinderen en jongeren t/m 17 jaar
Hoe betrek ik mijn kind?
Kinderen geven aan dat ze graag betrokken worden bij de aanvraag, omdat het over hen gaat. Of u hoe u dat doet, bepaalt u natuurlijk helemaal zelf.
Hoe betrek ik mijn kind?
Wie doet de aanvraag?
Wettelijk vertegenwoordiger(s) van het kind kunnen de vergoeding aanvragen. Beslis samen wie van u de aanvraag doet als er twee vertegenwoordigers zijn.
Wie doet de aanvraag?
Voor jongvolwassenen (18 jaar en ouder)
Hoe vraag ik een vergoeding aan?
Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je zelf eind dit jaar een aanvraag doen via de regeling voor volwassenen.
Regeling voor jongvolwassenen (18 jaar en ouder)
Regeling voor jongvolwassenen
Bekijk hier hoe je via deze regeling een aanvraag kunt doen als je 18 jaar of ouder bent.
Regeling voor jongvolwassenen (18 jaar en ouder)
Voor volwassenen
Voor wie is het?
Om een persoonsaantasting te kunnen vaststellen, kijken we naar uw persoonlijke situatie. Zowel eigenaren van een woning als niet-eigenaren kunnen een aanvraag doen.
Voor wie is het?
Aanvraag beoordelen
De aanvraag bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit vier onderwerpen die we bouwstenen noemen. Het tweede deel is een vragenlijst, de Persoonlijke Impact Analyse, met een aantal gesloten vragen.
Aanvraag beoordelen
Voor huurders
Regeling voor huurders
Bent u geen eigenaar van de woning? Maar huurt u een woning? Of bent u medebewoner? Dan beoordelen we de aanvraag voor immateriële schade net iets anders dan wanneer u wel een eigenaar bent.
Regeling voor huurders
De beoordeling
De aanvraag bestaat voor iedereen uit twee onderdelen. Het eerste deel zijn de feitelijke gegevens van uw situatie, de vier bouwstenen: 1. de locatie, 2. de veiligheid, 3. omvang schade en 4. doorlooptijd. Het tweede deel is de vragenlijst.
Regeling voor huurders
Mogelijkheden binnen de regeling
Iedereen
Volwassenen
Verruiming van de regeling
Op 19 april 2023 maakten we bekend dat we de regeling voor immateriële schade gaan verruimen. Vergoedingen binnen huishoudens worden gelijkgetrokken. U krijgt aan het einde van de zomer vanzelf bericht van ons als deze verruiming ook voor u geldt.
Iedereen
Kinderen
Hoe betrek ik mijn kind?
Deze vergoeding is bedoeld voor kinderen en jongeren. Kinderen geven aan dat ze graag betrokken worden bij de aanvraag, omdat het over hen gaat. Of u hoe u dat doet, bepaalt u natuurlijk helemaal zelf. U weet immers zelf wat het beste is voor uw kind.
Iedereen
Jongvolwassenen
Hoe werkt de regeling voor jongvolwassenen?
Het eerste deel bestaat uit feitelijke gegevens die gaan over jouw persoonlijke situatie. Daarbij vragen we je om de gegevens over je thuissituatie. Daarna volgt een vragenlijst.
Komt u er niet uit? We helpen u graag
Verdiepende informatie over Immateriële schade
Verdiepende informatie over Immateriële schade
- ontstaan van de regeling
- adviezen en uitspraken
- toelichting op immateriële schade