Verder naar inhoud

Nieuwe aanpak schadeafhandeling

Nog geen bericht gekregen?

Als u nog geen brief heeft gehad, dan kunt u nog geen keuze maken over de afhandeling van uw schade. Staat uw aanvraag op pauze, en haalt u deze zelf van de pauze af? Dan krijgt u voor uw lopende aanvraag geen besluit op basis van het nieuwe beleid.

Hier kunt u alvast meer lezen over de nieuwe aanpak en de keuze die aanvragers krijgen: 

Een kunstwerk van een vrolijke man met zwaaiende arm bij drie brievenbussen langs de weg
 • Ik heb nog geen bericht ontvangen. Wat gebeurt er als ik mijn aanvraag van pauze haal?

  U ontvangt dan een besluit op basis van het huidige beleid. Als u een aanvraag heeft gedaan voor maatwerk, ontvangt u een besluit op basis van de maatwerkprocedure. Voor een aanvraag voor de vaste vergoeding ontvangt u een besluit op basis van de oude voorwaarden. 

  Als u zelf uw aanvraag van pauze haalt, betekent dit niet dat u eerder een keuze kunt maken.  

 • Heeft de pauze van mijn dossier impact op het berekenen van de wettelijke rente?

  De wettelijke rente wordt óók berekend over de periode dat een besluit over de aanvraag wordt aangehouden. Dus ook voor de periode waarin het dossier is gepauzeerd.   

 • Betekent de start van de afhandeling van de lopende aanvragen dat aanvragen niet meer gepauzeerd kunnen worden?

  Doordat er meer duidelijkheid is over het nieuwe beleid, kunnen we aanvragers keuzes voor het afhandelen van hun aanvraag aanbieden. We bieden daarom niet meer de mogelijkheid om een aanvraag op pauze te zetten. 

  Wilt u de voorlopige keuze voor daadwerkelijk herstel maken? Dan betekent dit dat u wacht op de uitwerking daarvan. U stemt dan in met het opschorten (bij een aanvraag) of verlengen (bij bezwaar) van de beslistermijn. Dit betekent dat het doorlopen van de beslistermijn tijdelijk wordt onderbroken. Deze gaat weer lopen als u uw definitieve keuze maakt. 

 • Waarom kon mijn aanvraag gepauzeerd worden?

  Het kabinet heeft 25 april 2023 voorstellen gedaan om schade anders af te handelen. We hebben aanvragers met een lopende of nieuwe aanvraag de mogelijkheid gegeven hun aanvraag te pauzeren. Pauzeren betekende dat we geen besluit namen op een aanvraag in afwachting van meer duidelijkheid over het nieuwe beleid. Hiervoor is gekozen, omdat we nog niet wisten of het nieuwe beleid zou leiden tot een gunstigere situatie voor de aanvrager.