Verder naar inhoud

De ‘Waardedaling niet-woningen' pagina is niet gevonden voor de doelgroep Huurders die u heeft gekozen.

Kies links in het menu voor informatie die wel beschikbaar is voor Huurders.

 • Mijn bedrijf is in huis gevestigd (bijvoorbeeld in een kamer waar een kantoor van is gemaakt). Kan ik dan toch een vergoeding krijgen via deze regeling?

  Of uw zakelijke object in aanmerking komt, is mede afhankelijk van de WOZ Soort-Objectcode van uw object. U kunt de quickscan invullen om te zien of uw object en Soort-Objectcode voor een vergoeding in aanmerking komt. Als de Soort-Objectcode erop wijst dat uw object een zakelijke functie en woonfunctie heeft, vragen wij een externe deskundige om advies over de verhouding wonen/niet wonen. Als maar een klein deel van het object een niet-woning is, zal uw object als volledige woning gezien worden. U kunt dan een aanvraag indienen voor de regeling waardedaling woningen.

 • De bestemming van een pand is gewijzigd (van niet wonen naar wonen of andersom). Wat betekent dat voor mijn aanvraag?

  We kijken naar de bestemming van het pand op het moment van verkoop. Als het pand niet verkocht is of als er een bestemmingswijziging is geweest, kijken we naar de peildatum 1 januari 2022. Wij controleren dan of er niet twee keer (dus onder beide regelingen voor waardedaling) een vergoeding wordt betaald voor hetzelfde pand.

 • Ik heb een garagebox die ik voor mijn bedrijf gebruik, kan ik daarvoor ook een waardedalingsvergoeding aanvragen?

  Dat hangt van een aantal factoren af. De belangrijkste factor is dat u de eigenaar was op 16 augustus 2012.

  Een andere belangrijke factor is de WOZ waarde. Bezit u het object nog? Dan kijken wij naar de WOZ waarde op 1 januari 2022. Heeft u het object na 16 augustus 2012 verkocht? Dan kijken wij naar de WOZ-waarde van het jaar van de verkoop.

  • Is deze WOZ waarde lager dan € 50.000?
   Dan is er geen sprake van waardedaling.
  • Als deze WOZ waarde € 50.000 of hoger is, hangt het af van de WOZ Soort-Objectcode.
   • Een garage-unit op een industrieterrein komt dan bijvoorbeeld wel in aanmerking.
   • Een garagebox bij een woning komt hier niet voor in aanmerking.

  U kunt in het WOZ taxatieverslag zien welke WOZ Soort-Objectcode uw object heeft. Via de quickscan kunt u met deze code ook zien of uw object in aanmerking komt voor een vergoeding voor waardedaling.