18 januari 2021

7 reacties

80 nieuwe adressen ontvingen onterecht vergoeding waardedaling

Onlangs is geconstateerd dat op nog eens 80 adressen een vergoeding voor waardedaling is toegekend die waarschijnlijk onterecht is. Het IMG zal de vergoeding op de meeste adressen echter niet terugvorderen. De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft laten weten, net als bij de eerste 86 gevallen, ook voor deze nieuwe groep de kosten voor zijn rekening te nemen. De nieuwe gevallen werden vastgesteld nadat de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) dataschoning heeft doorgevoerd naar aanleiding van de overname van CVW-bestanden en een grondige analyse gemaakt heeft van zijn databestanden van adressen waar sloop en nieuwbouw plaatsvinden en hebben plaatsgevonden.

Waardedaling al gecompenseerd

Waar sloop en nieuwbouw van een woning plaatsvindt, is er in de meeste gevallen sprake van een aanzienlijke waardestijging van het huis. De waardedaling die ontstond door de bevingen is daarmee vergoed via het aanbod van een nieuw en veilig huis. Op die adressen kent het IMG dan niet ook nog vergoeding voor waardedaling toe. Voorwaarde is natuurlijk wel dat die adressen bij het IMG bekend zijn.

IMG is afhankelijk van gegevens van de NCG

Voor het verkrijgen van die adressen is het IMG afhankelijk van de NCG die het versterkingsprogramma uitvoert en daarmee de sloop en nieuwbouw van woningen realiseert met het oog op de versterking. De NCG heeft mede naar aanleiding van die eerste 86 gevallen een verdere verdiepingsslag uitgevoerd op haar overzichten. Hierdoor ontstaat een steeds meer compleet en actueel overzicht. Gevolg is dat daardoor nu ook meer adressen aan het licht komen waar de vergoeding voor waardedaling waarschijnlijk onterecht blijkt te zijn uitgekeerd. Het IMG en de NCG sluiten niet uit dat daar komende tijd nog weer nieuwe adressen bijkomen.

“Voelt onrechtvaardig”

“Uiteindelijk is het voor de aanvrager die ontbrak op de lijst van de NCG en daardoor onterecht een vergoeding heeft ontvangen, nu geen probleem. We zullen deze vergoeding meestal niet terugvorderen. Maar voor al die mensen van wie we verzoeken om vergoeding afwijzen omdat zij wel op de lijst van de NCG staan, voelt dit mogelijk onrechtvaardig en daarvoor hebben wij begrip”, zegt bestuursvoorzitter Bas Kortmann.

Gelijke gevallen

Eind oktober werd duidelijk dat er op 86 adressen (aanvankelijk leek het om 88 adressen te gaan) vergoeding van waardedaling was uitgekeerd, terwijl daar ook sprake is of was van sloop en nieuwbouw. Op verzoek van de minister van Economische Zaken en Klimaat is die onterechte vergoeding niet teruggevorderd. Nu komen daar nog eens 80 adressen bij, met vrijwel allemaal een vergelijkbare situatie. Het gaat nu in totaal om 166 adressen, 240 aanvragen op die adressen en een totale vergoeding van bijna 4 miljoen euro voor die aanvragen.

Aangepaste procedure begin november

Het IMG begon in oktober met besluiten te nemen over de aanvragen. Nadat vervolgens de eerste problemen aan het licht kwamen, is het IMG vanaf begin november (circa 5 november was dit goed ingeregeld in de procedure) aanvragers in de procedure expliciet zelf gaan vragen of er sprake is of zal zijn van sloop en nieuwbouw. Bij wie daar dan ‘nee’ antwoordt en naar later blijkt onterecht, zal een eventueel onterechte vergoeding wel worden teruggevorderd. Dan nog zal het IMG per geval bekijken hoe dat moet worden uitgevoerd. Het lijkt bij de huidige 166 adressen (en circa 240 aanvragen op die adressen) hooguit om enkele zaken te gaan. Dit wordt nog nader uitgezocht.

Vragen bij dit nieuwsbericht

Welke situaties kunnen zich nu voordoen?

Reageren

fc grunn 19 januari 2021 - 09:31

gewoon iedereen de vergoeding geven waar ze recht op hebben, en dat jullie zelf zo slordig zijn is jullie eigen fout.

opwierde 19 januari 2021 - 19:16

jullie hebben de zaakjes niet goed in orde...Wanneer gaat de rechtbank hier over oordelen ?

img 20 januari 2021 - 19:28

Ik heb bezwaarschrift ingediend.... En als ik voor de rechter mijn verhaal moet doen doe ik dat zonder advocaat want ik kan me zelf wel verdedigen. Komt de directeur van het img ook zonder advocaat.?

Janse 22 januari 2021 - 11:03

Volgens mij schrijft de wet voor "gelijke behandeling" en kan je aan geschapen precedenten rechten ontlenen. Het is toch te gek voor woorden dan imago schade wordt afgewezen maar tegelijker tijd mensen zonder recht hebben het geldbedrag, gemiddeld 14.000 euro, mogen behouden.

Janse 22 januari 2021 - 11:03

Volgens mij schrijft de wet voor "gelijke behandeling" en kan je aan geschapen precedenten rechten ontlenen. Het is toch te gek voor woorden dan imago schade wordt afgewezen maar tegelijker tijd mensen zonder recht hebben het geldbedrag, gemiddeld 14.000 euro, mogen behouden.

pieter 23 januari 2021 - 18:36

img jullie maken er wel een zooitje van.....

adolf 25 januari 2021 - 19:18

Wij hebben bezwaarschrift ingediend en jullie hadden maximaal 12 week de tijd om hierop te reageren.....Maar dat hebben jullie niet binnen dit termijn gedaan....Wat heeft dit voor consequenties. ?

Reactie toevoegen