Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

18 november 2020

Steunpunten weer open, wel mondkapje op

473.jpg

De steunpunten worden vanaf morgen weer geopend nu het kabinet de coronamaatregelen heeft versoepeld voor de buurt- en dorpshuizen. Wel moet iedereen een mondkapje op en anderhalve meter afstand houden. Er is grote animo voor de steunpunten. “We zien bezoekers van alle leeftijden”, zegt gastvrouw Anja Hofmans van het IMG.

Naar twaalf steunpunten

Momenteel zijn er zeven steunpunten in vier gemeenten. Daar komen vanaf 1 januari nog zeker vijf steunpunten bij in de gemeenten Midden-Groningen, Aa en Hunze, Oldambt, Delfzijl en Westerkwartier. Voor het zoeken van locaties, wordt onder meer de hulp ingeroepen van koepelorganisatie Groninger Dorpen.

Welkom bij dorpshuizen

“Zodoende zijn twee van de huidige steunpunten in dorpshuizen gevestigd. Juist de dorpshuizen zijn nu een heel handige plek voor bedrijven en organisaties omdat ze veel ruimte bieden en dat is vanwege de 1,5 meter die momenteel gehanteerd moet worden, belangrijk”, zegt Pieter Knol van Groninger Dorpen.

'Prettige plek'

De dorpshuizen staan graag open voor het initiatief van het IMG. Knol: “De inkomsten zijn natuurlijk ook welkom, zeker omdat opbrengst uit de barverkoop nu niet mogelijk is. Maar ze zijn vooral slim gekozen omdat het de huiskamers van de dorpen zijn. Als je dan met een regeling te maken hebt, is het dorpshuis een prettige en vertrouwde plek om geïnformeerd te worden.”

Mensen zonder internet

Dat merkte gastvrouw Anja Hofmans van het IMG meteen. Sinds 1 september vangt ze bij toerbeurt de bezoekers op bij de deur. “Soms ontstaan er zelfs rijen. Mensen komen om diverse redenen. Zeker als je even vastloopt bij het invullen van de aanvraag, is het prettig om ter plekke hulp te krijgen. Soms hebben mensen geen computer, internet of DigiD en willen ze dat ook niet. Dan is onze hulp extra belangrijk.”

Niet allemaal tegelijk

De coronamaatregelen blijven nog wel even een rol spelen. “We waren net geopend met steunpunten in de gemeenten Het Hogeland en Groningen toen we al weer dicht moesten vanwege de coronamaatregelen. Ik verwacht dat het nu druk wordt. We roepen mensen op een beetje gespreid over de openingstijden langs te komen. Hoe dan ook handhaven we de regel om anderhalve meter afstand te houden.”

Gezocht: doorzichtig mondkapje

Wie een steunpunt bezoekt, moet wel een mondkapje opdoen. “Lastig, voor ons en voor de bezoekers. Want voor mensen die slecht horen is dat belemmerend en het haalt een stuk van de interactie weg. We zijn nog hard op zoek naar mondkapjes die doorzichtig zijn die we dan in ieder geval zelf kunnen dragen.”

Tip

Bezoekers die praktische hulp willen bij een aanvraag, doen er goed aan een mobiele telefoon en DigiD-gegevens mee te nemen, als ze die hebben.