Vanaf 1 juli start het IMG met herstel van schade tot 60.000 euro aan woningen. Het herstel vindt plaats zonder onderzoek naar de schadeoorzaak. Aanvragers kunnen kiezen voor herstel met een eigen aannemer of door een aannemer via het IMG. Het IMG neemt deze maand contact op met de eerste 100 aanvragers die een voorlopige keuze maakten voor herstel tot 60.000 euro.
Herstel als uitgangspunt
“Bewoners met schade krijgen de mogelijkheid om alle schades die door mijnbouw zouden kunnen zijn veroorzaakt in hun woning te laten herstellen. Hierbij wordt door het IMG een opname gedaan, maar geen onderzoek naar de schadeoorzaak. Op die manier worden verschillen teruggedrongen en krijgt iedereen met schade in het effectgebied dezelfde oplossing: een schadevrij huis”, zegt IMG-bestuursvoorzitter Henk Korvinus. Voor inwoners die niet kiezen voor herstel blijft het mogelijk om een financiële vergoeding te ontvangen, via de vaste eenmalige vergoeding van 10.000 euro of de procedure met onderzoek naar de schadeoorzaak.
Start met 100 aanvragers
Deze maand neemt het IMG contact op met de eerste 100 aanvragers die eerder een voorlopige keuze maakten voor herstel. We luisteren naar de voorkeuren van deze aanvragers en onderzoeken samen wat de beste keuze is: herstel met een eigen aannemer of herstel met een aannemer via het IMG. Kiest een aanvrager voor een aannemer van het IMG, dan ontzorgt het IMG hen in het hele traject.
Verdere openstelling
De ervaring met de eerste 100 aanvragers gebruikt het IMG om stapsgewijs meer inwoners te kunnen helpen. Hoe snel dit op een zorgvuldige manier en met oog voor de wensen van aanvragers en aannemers kan is afhankelijk van de ervaringen van de eerste 100 aanvragers. Tot nu toe maakten bijna 2.000 aanvragers een voorlopige keuze voor herstel van hun woning. Zij krijgen deze zomer een persoonlijk bericht met daarin alvast informatie over de voorwaarden voor herstel. Daarnaast krijgen zij, indien nodig, een volledige schadeopname of aanvullende berekening. Zo kunnen ook deze aanvragers zodra zij aan de beurt zijn zo snel mogelijk starten met het laten herstellen van hun woning.
Herstel met een eigen aannemer
Voor nieuwe aanvragers die kiezen voor herstel met een eigen aannemer is de eerste stap het indienen van een aanvraag. Daarna wordt een volledige schadeopname gedaan. Vervolgens kan de aanvrager een aannemer selecteren. Die aannemer sluit vervolgens een overeenkomst met het IMG. Vervolgens kan de aanvrager een offerte aanvragen bij deze aannemer. Wanneer de aanvrager en het IMG akkoord zijn met de offerte kan de aannemer aan de slag. Na afronding van de werkzaamheden geeft de aanvrager akkoord op het eindresultaat. Het IMG betaalt dan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden rechtstreeks aan de aannemer. Een aanvrager hoeft dus geen geld voor het schadeherstel voor te schieten. Een aanvrager heeft vijf jaar de tijd om de schade te herstellen en nieuwe schades te melden. Na deze vijf jaar kunnen bewoners enkel opnieuw schade melden na een significante beving.
Schadeherstel met keuzevrijheid voor bewoners
Bouwend Nederland is de grootste ondernemersorganisatie in de bouw. Sander Wubbolts, Regiomanager Bouwend Nederland: “bouwbedrijven hebben de laatste jaren veel ervaring opgedaan met het herstel van schade en versterken van woningen. De betrokkenheid van hen bij de werkzaamheden voor herstel en versterken is nog altijd heel groot omdat men vaak ook zelf woont, werkt en recreëert in het gebied. Mooi dat er een nieuw programma voor ruimhartig schadeherstel wordt gestart waarbij de keuzevrijheid voor bewoners overeind blijft. Als bouwsector dragen wij graag bij aan de oplossing zodat mensen weer met plezier schadevrij kunnen wonen.”
Milder, menselijker, makkelijker
Na de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen veranderde de schadeafdeling ingrijpend. De insteek is de afhandeling milder, menselijker en makkelijker te maken, waarbij het herstellen van de woning het uitgangspunt is.
Meer over herstel
Reageren op dit bericht?
U kunt reageren op dit bericht in ons forum. Klik op het tekstwolkje boven de foto van dit artikel om naar het forum te gaan.