Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

3 april 2024

Bijna 8.400 aanvragen voor immateriële schadevergoeding

Twee eendjes zwemmen in een slootje tussen een weiland en landbouwgrond met op de achtergrond boerderijen.

De afgelopen zeven dagen ontvingen wij 8.373 aanvragen voor immateriële schadevergoeding, waarvan 1.039 aanvragen voor kinderen en jongeren. Sinds 27 maart is het voor volwassenen weer mogelijk om een eerste aanvraag te doen voor vergoeding voor leed en verdriet. Voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kon dit al sinds eind vorig jaar.

Herbeoordeling

Vanwege de verruiming van de regeling zijn alle ruim 70.000 afgehandelde aanvragen opnieuw beoordeeld. Daarom was het sinds vorig jaar zomer tijdelijk niet mogelijk om een aanvraag te doen voor schadevergoeding.

Piek aan aanvragen immateriële schade

Sinds de openstelling van verruimde regeling voor immateriële schade voor volwassenen hebben wij 7.334 aanvragen ontvangen. Op onze website leidde de openstelling op 27 maart tot een piek van bijna 65.000 bezoekers, waar we normaal gemiddeld zo’n 4.000 bezoekers per dag hebben.

Milder, menselijker en makkelijker

“Het is goed om te zien dat zoveel mensen de weg naar deze regeling weten te vinden. Ik ben ook blij met hoe mensen zowel aan de telefoon, als via de steunpunten worden geholpen. De verruiming van deze regeling past bij het milder, menselijker en makkelijker maken van de schadeafhandeling”, zegt projectmanager Eric van Kouwen.

Indicatie voor aanvraag

“Gezien de vele aanvragen van afgelopen week, vermoeden wij ook dat er een aanzienlijke groep is die een aanvraag heeft gedaan, terwijl ze waarschijnlijk geen aanspraak maken op vergoeding voor immateriële schade. Om teleurstellingen te voorkomen, kunnen mensen vooraf het beste de quickscan op onze website invullen, die geeft een indicatie of het zinvol is om een aanvraag te doen”, zegt Van Kouwen. De komende periode verwacht het IMG de eerste besluiten te nemen en wordt duidelijk hoeveel mensen een vergoeding toegewezen krijgen.   

groen akkerland met bomen en blauwe lucht met wolken op de achtergrond

Meldingen fysieke schade en vaste vergoeding

In de afgelopen week hebben we voor fysieke schade 885 besluiten genomen. Voor fysieke schade, zoals scheuren in muren, ontvingen we 931 nieuwe meldingen, waarvan 655 aanvragen voor de vaste vergoeding. We handelden de afgelopen week 963 schademeldingen af, waarvan 203 voor de vaste vergoeding. De werkvoorraad nam af met -32 schademeldingen.

1,3 miljard euro voor fysieke schade

Sinds de start in 2018 heeft het IMG (voorheen TCMG) circa 1,3 miljard euro uitgekeerd aan vergoeding voor fysieke schade, waarvan 218 miljoen euro voor de vaste vergoeding. In totaal zijn er 220.830 meldingen gedaan voor fysieke schade, waarvan 40.176 aanvragen voor de vaste vergoeding. In totaal zijn er 201.934 meldingen afgehandeld, waarvan 38.835 vaste vergoeding. Daarnaast is er een groep aanvragers die na hun schademelding voor de maatwerkprocedure de keuze heeft gekregen om alsnog voor de vaste vergoeding te kiezen. Van deze groep hebben we 11.503 aanvragen voor vaste vergoeding afgehandeld.

Waardedaling

Voor waardedaling ontvingen wij de afgelopen week 45 aanvragen en zijn er 37 afgehandeld. In totaal hebben wij 118.546 aanvragen ontvangen, waarvan er 118.429 zijn afgehandeld. Sinds de start van de regeling hebben wij 511 miljoen euro toegekend aan compensatie voor de waardedaling van woningen.