Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

21 december 2023

Update immateriële schade voor minderjarigen

745

Ongeveer 9.000 kinderen en jongeren in Groningen hebben sinds 23 oktober een vergoeding voor immateriële schade ontvangen. Dit geld is uitgekeerd aan de wettelijke vertegenwoordigers (meestal zijn dit de ouders). Sinds het openstellen van de immateriële schaderegeling voor kinderen en jongeren zijn er bijna 10.000 aanvragen binnengekomen en is er tot nu toe een totaalbedrag van 22 miljoen euro uitgekeerd.

Klein gebaar

Het uitkeren van schadevergoedingen aan kinderen en jongeren tot en met 17 jaar verloopt volledig via hun wettelijk vertegenwoordiger(s), meestal zijn dit de ouders. Toch hebben we ook speciaal voor kinderen en jongeren een kaartje met bloemzaadjes ontwikkeld, waarmee de kinderen en jongeren zelf een bloem kunnen planten. Een klein gebaar waarmee we hen willen laten weten dat er aan ze gedacht wordt. We sturen het kaartje aan de wettelijk vertegenwoordiger(s), zodat zij kunnen beslissen of ze dit willen delen met hun kind.

IMS voor minderjarigen aanvragen

Alle wettelijke vertegenwoordigers die zelf een vergoeding voor immateriële schade hebben ontvangen, kunnen een aanvraag doen voor hun minderjarige kind(eren). Dit geldt ook voor ouders die zelf een aanvullende vergoeding verwachten en hierover een brief hebben gekregen waarin staat dat het doorvoeren ervan nog wat langer duurt. Hen wordt gevraagd er rekening mee houden dat de vergoeding voor hun kind(eren) mogelijk hoger kan worden als gevolg van de verruiming die zij ontvangen en dus later zal worden gecorrigeerd. Een verhoging in de vergoeding van (één van) de ouders verhoogt namelijk ook de vergoeding van het kind.

Nieuwe aanvraag

Op dit moment is het voor nieuwe aanvragers nog niet mogelijk om een aanvraag voor immateriële schade in te dienen. De verwachting is dat het in het eerste kwartaal van 2024 weer mogelijk is voor nieuwe aanvragers om een aanvraag in te dienen.

Meer informatie

Op onze website vindt u meer informatie over de verruimingen. Op deze pagina leest u meer over de regeling voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.

Reageren op dit bericht?

U kunt reageren op dit bericht in ons forum. Klik op het tekstwolkje boven de foto van dit artikel om naar het forum te gaan.