Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

21 april 2023

‘Daar hebben wij al die tijd gewoond‘

947.jpg

Hoe ziet de schadeafhandeling van de toekomst eruit? Hoe merken Groningers en Drenten dat hun schades milder, makkelijker en menselijker worden afgehandeld? Dat is het thema van het symposium dat het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) 20 april jl. organiseerde in het Forum Groningen. Deel 2 van 3: Susan Top, oud-secretaris van het Groninger Gasberaad, nu kandidaat-gedeputeerde Groningen.

Susan Top vertrouwt de aanwezigen toe dat ze in de voorbereiding voor het symposium maar moeilijk had kunnen kiezen waar ze het accent op wilde leggen. “Er is namelijk zoveel waar ik het graag met u over zou willen hebben. Over schadeherstel 3.0 bijvoorbeeld. Hoe krijgen we het dit keer wél voor elkaar? Ik zou willen zeggen: “Er zit hier veel kennis en ervaring in de zaal. Laten we het programma vandaag laten voor wat het is, de deur dicht doen en het regelen met elkaar.” 

“Daar hebben wij al die tijd gewoond”

Uiteindelijk kiest Top toch voor een hartenkreet over onzichtbare schade. “En dat is iets anders dan immateriële schade. De onzichtbare schade die ik bedoel, is de schade die zichtbaar wordt als het behang van de muur wordt getrokken en de gipsplaten worden weggehaald. Pas dan zien we de scheuren in de muren, in de kozijnen.”

Dit gebeurt geregeld bij huizen die versterkt worden, stelt Top. “Onlangs nog legde een aannemer de bouw stil omdat het veiligheidsrisico voor zijn medewerkers te groot was. Moet de schade dan gemeld worden? Het huis wordt toch al versterkt. Maar ja, het moet wel. Dus de versterking wordt stilgelegd om de schade te kunnen opnemen. Wat zorgt voor verdere vertraging. En de bewoners liggen ondertussen wakker in hun wisselwoning met de gedachte: daar hebben wij al die tijd gewoond!“

Aanzetten tot nadenken

“Ondanks al die stapels rapporten weten we nog steeds niet wat er echt aan de hand is met de huizen in het aardbevingsgebied. Ik wil hier geen paniek zaaien, maar u wel aanzetten tot nadenken. Wat als dit huis uit het voorbeeld op basis van de huidige normen wél veilig was verklaard? Ik vind dat persoonlijk een hele nare gedachte. Daarom vraag ik u: moeten we niet toch steekproeven doen? En in het kerngebied van deur tot deur gaan?”

Alle beloftes sinds 2012

Top eindigt luchtiger, met een quiz met uitspraken en beloften van bewindspersonen en organisaties aan de inwoners van het aardbevingsgebied. En terwijl de zaal nadenkt, de hand opsteekt en reflecteert, wordt een ding pijnlijk duidelijk: er wordt al coulance en ruimhartigheid beloofd sinds 2012. Ruimhartigheid en coulance die nog steeds niet door de Groningers worden ervaren. Top besluit dan ook met de vraag: “Welke woorden zullen er nog volgen, en kunnen die dan nog geloofwaardig zijn?”

Reageren op dit bericht?

U kunt reageren op dit bericht in ons forum. Klik op het tekstwolkje boven de foto van dit artikel om naar het forum te gaan.