Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

21 april 2023

‘De oplossing moet naar de Groningers worden gebracht’

950.jpg

Hoe ziet de schadeafhandeling van de toekomst eruit? Hoe merken Groningers en Drenten dat hun schades milder, makkelijker en menselijker worden afgehandeld? Dat is het thema van het symposium dat het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) 20 april jl. organiseerde in het Forum Groningen. Deel 3 van 3: Bas Kortmann, bestuursvoorzitter van het IMG.

“Er is de afgelopen vijf jaar heel veel gebeurd, maar ook heel veel niet", constateert Bas Kortmann. Volgende week zwaait hij af. “Als je in Groningen de problemen werkelijk wil oplossen, dan moet je het IMG meer vrijheden en bevoegdheden geven.”

“Sinds 2018 heeft het IMG 380 duizend verzoeken voor schadevergoeding binnengekregen voor fysieke schade, waardedaling en Immateriële schade. Daarvan hebben we er 352 duizend afgewerkt. Dat is aanzienlijk meer dan ik had kunnen bedenken. Tot nu toe hebben we bijna 1,7 miljard uitgekeerd aan gedupeerde Groningers.

Gemiddeld krijgt het IMG voor de afwikkeling van de schade een 7,1. Een ruim voldoende. Het zou beter moeten, maar dat is niet eenvoudig. En als je met honderdduizenden aanvragen te maken hebt en er gaat vijf procent mis, dan gaan er bij heel veel mensen dingen mis. 

Strontziek

Als IMG opereren we in een omgeving waar emotie en wantrouwen rijkelijk aanwezig zijn. Laatst stond er in het Dagblad van het Noorden een krantenkop van een boer die zegt: ‘Ik word strontziek van die schadeafwikkeling’. Als ik dan het verhaal lees, denk ik: dit is toch niet waar. Verderop lees ik: ‘Die Bas Kortmann moet maar eens op de koffie komen’.

Die boer kwam ik enkele weken later tegen en ik heb zijn uitnodiging aanvaard. Het is uitermate schrijnend hoe die man sinds 2012 is behandeld. Toch was hij enorm dankbaar dat ik was gekomen. Maar doe dat maar eens bij iedereen. Met honderdduizenden aanvragen. Je zou zo graag met al die mensen praten. 

Veilig huis

Dat brengt me bij het structurele probleem. Wat de gedupeerde van ons verwacht, is dat wij de schadeproblemen oplossen en voor een veilig huis zorgen. Maar de Haagse overheid heeft in haar wijsheid beslist dat het veilig maken en versterken van huizen en het herstellen van schade door twee verschillende clubs moet gebeuren. Een structurele fout.

De Groninger verwacht dus dat we de problemen oplossen. En niet alleen als de NAM daarvoor aansprakelijk is. Er zit dus een heel stuk lucht tussen de verwachtingen en wat we op grond van onze opdracht kunnen doen. En dat verzin ik niet, dat vind je terug in een rapport van de evaluatie van de Tijdelijke wet Groningen. Hetzelfde vind je terug in het rapport van de Rebelgroep en in het rapport van de parlementaire enquêtecommissie.

Meer vrijheden en bevoegdheden

Hoe dan wel? Wil je in Groningen de problemen werkelijk aanpakken, dan heeft het IMG meer vrijheden en bevoegdheden nodig. De oplossing moet naar de Groningers worden gebracht. Het IMG is nu slechts bevoegd de schade te vergoeden waarvoor de NAM aansprakelijk is. Dat is een taak die per definitie sterk juridisch is gekleurd. In de media hoor je voortdurend ‘te juridisch, weg met die juristen, weg met de landsadvocaat.’ Het stond een paar weken geleden op de spandoeken voor ons kantoor. 

Moet het minder juridisch? Ja. Maar het IMG kan dat zelf niet bewerkstelligen. Dan moet de Tijdelijke wet Groningen aangepast. Het kan deels ook op een andere manier, vooruitlopend op toekomstige wetgeving. Zo kunnen we met aanvullende beleidsregels en meer discretionaire ruimte al veel meer betekenen voor de Groningers.

Kans

Dan moeten we wel de kans krijgen van de Haagse overheid om dat te doen. Onze plannen voor een mildere, makkelijkere en menselijkere schadeafhandeling hebben we onlangs toegelicht in ‘Den Haag’. Die plannen hebben een prijskaartje, en ook de financiële bomen groeien in Den Haag niet tot in de hemel. 

De organisatie van het IMG wil niets liever dan de Groningers goed helpen. Er werken ruim 850 mensen, waarvan veel Groningers die zelf schade hebben gehad en verrekte goed begrijpen wat er aan de hand is. En ik vind dat die mensen enorm hard hun best doen. Ik ben dankbaar dat ik deze club heb mogen aanvoeren.”

Reageren op dit bericht?

U kunt reageren op dit bericht in ons forum. Klik op het tekstwolkje boven de foto van dit artikel om naar het forum te gaan.