Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

27 september 2022

802 meldingen voor fysieke schade, waardedaling en IMS

De afgelopen week hebben we in totaal 802 meldingen ontvangen voor fysieke schade, waardedaling en immateriële schade. We hebben 804 meldingen  afgehandeld. Afgelopen week is circa 5 miljoen euro uitgekeerd aan schadevergoeding. In totaal is 1,510 miljard euro aan schadevergoeding uitgekeerd (990 miljoen voor fysieke schade en 487 miljoen euro voor waardedaling). Door technische problemen zijn er deze week geen cijfers beschikbaar van immateriële schade.

198.jpg

[UPDATE: 27 september 16.00 uur] Bevingen Uithuizermeeden en Uithuizen

Na de bevingen bij Uithuizermeeden en Uithuizen van zaterdag 24 september zijn er in totaal 534 schademeldingen binnengekomen bij het IMG. Daarvan komen er 143 uit het effectgebied van de bevingen. In totaal hebben 346 schademelders gekozen voor maatwerk en 188 voor de vaste vergoeding.

Plaats  Maatwerk Vaste
vergoeding
Totaal
       
Uithuizen 66 3 69
Uithuizermeeden 38 1 32
Usquert 7 0 7
Middelstum 6 0 6
Zandeweer 6 0 6
Roodeschool 4 0 4
Loppersum 3 0 3
Warffum 3 0 3

Er zijn zestien meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS), waarvan tien uit het effectgebied. Dertien meldingen zijn inmiddels beoordeeld. Bij één melding zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen.

Buiten het effectgebied van de aardbeving zijn 391 meldingen gedaan. De meeste meldingen komen uit stad Groningen (110), Veendam (15), Haren (13), Wildervank (10), Bedum (9), Zuidhorn (9), Roden (9), Winschoten (9), Hoogezand (7), Delfzijl (8) en Peize (7). Ook uit Fryslân zijn enkele meldingen binnengekomen.

Meldingen fysieke schade en vaste vergoeding

Voor fysieke schade kwamen er afgelopen week 748 nieuwe meldingen (scheuren in muren o.a.) binnen. 333 hiervan zijn aanvragen voor de vaste vergoeding. Er zijn 698 schademeldingen afgehandeld, waarvan 114 vaste vergoeding.

In totaal zijn er 174.115 meldingen gedaan voor fysieke schade, waarvan 23.365 vaste vergoedingen en zijn er 154.488 afgehandeld, waarvan 21.083 vaste vergoeding. In totaal hebben 990 miljoen euro uitgekeerd voor fysieke schade, waarvan 133 miljoen euro vaste vergoeding.

De eenmalige vaste vergoeding van maximaal € 5.000 is bedoeld voor eenvoudige, relatief kleine schades. Naar verwachting is het vooral een oplossing voor woningen waar de bevingen tot relatief lage trillingssnelheden leidden en daarmee ook relatief kleine schade hebben. Sinds 1 november kan men kiezen voor deze vergoeding.

Aanvragen immateriële schade

Door technische problemen is er deze week geen update beschikbaar van de voortgang van immateriële schade.

De eerste groep Groningers met ernstig leed en verdriet door de bevingen kan sinds 15 november vergoeding aanvragen voor immateriële schade. Om te beginnen met de gemeente Eemsdelta  en Het Hogeland. De precieze fasering voor de aanvragen leest u hier.

Op onze website hebben wij een keuzehulp geplaatst die een indicatie geeft of het zinvol is om een vergoeding van immateriële schade aan te vragen. Het invullen duurt circa een minuut en geeft een goed beeld of iemand in aanmerking komt voor de schaderegeling. Daarnaast geeft de keuzehulp aan welke onderdelen een belangrijke rol spelen bij de beoordeling.

Waardedaling en rapportcijfers

Voor de waardedalingsregeling kwamen 54 aanvragen binnen en zijn er 106 afgehandeld.

39.359 schademelders beoordelen IMG met gemiddeld een 7,4 na een besluit over hun schademelding of aanvraag voor waardedaling en immateriële schade. Het gemiddelde voor besluiten voor fysieke schade is een 7,2, afgelopen week was dat een 6,6 Voor waardedaling zijn van de afgelopen week geen resultaten binnengekomen. De beoordeling na een besluit over de vaste vergoeding is 8,3, afgelopen week was dat een 8,5. Voor immateriële schade is de beoordeling na een besluit gemiddeld een 5,2, afgelopen week was dat een 5,3.

Afhandelingsduur schademeldingen

De afgelopen week is de werkvoorraad met 50 schademeldingen toegenomen. De verwachte doorlooptijd voor fysieke schademeldingen bedraagt nu 245 dagen. Deze wordt berekend met gegevens van de laatste 3 weken. Dat is langer dan de 182 dagen waar het IMG minimaal naar streeft. De afgelopen week zijn 434 schade-opnames gedaan en zijn 377 adviesrapporten verstuurd.

Gerealiseerde doorlooptijd fysieke schademeldingen

Om de voortgang te meten wordt ook de daadwerkelijk gerealiseerde doorlooptijd berekend. De laatste 2.500 besluiten werden in circa 213 dagen afgehandeld. Het gaat hier om de zogenoemde ‘mediaan’, wat betekent dat er uitschieters zijn naar boven en naar beneden. Bij deze besluiten is het bij 45 procent van de schademeldingen gelukt die binnen een half jaar af te handelen. Er zijn nu 1.424 (+27) openstaande schademeldingen meer dan twee jaar oud.

Besluit fysieke schade

Er zijn nu 139.342 besluiten genomen waarmee 154.488 aanvragen voor fysieke schade zijn afgehandeld (per besluit worden soms meerdere aanvragen op een adres afgehandeld). 13.391 besluiten betreffen een afwijzing (9,6 procent). Afgelopen week werden 92 aanvragen afgewezen, 17,6 procent van het aantal besluiten in die week.

Besluiten Waardedalingsregeling

In totaal zijn er 106.706 aanvragen ingediend voor de waardedalingsregeling door 89.885 aanvragers (een aanvrager kan meerdere huizen in bezit hebben (gehad)). Er zijn nu in totaal 106.273 aanvragen afgehandeld, waarbij 26.402 aanvragen zijn afgewezen.

Bezwaren

Voor besluiten over fysieke schade hebben we tot nu toe 7.246 bezwaren ontvangen en zijn er 4.289 afgehandeld. Het aantal ontvangen bezwaren is 5,2 procent van het totaal aantal beschikkingen dat is verstuurd.

Voor waardedalingsbesluiten hebben we tot nu toe 6.038 bezwaren ontvangen en zijn er 5.932 afgehandeld. Het aantal ontvangen bezwaren is 5,7 procent van het totaal aantal beschikkingen dat is verstuurd.

Voor Immateriële Schade hebben we tot nu toe 2.350 bezwaren ontvangen, daarvan zijn er 369 afgehandeld. Het totaal aantal ontvangen bezwaren is 10,3 procent van het totaal aantal beschikkingen dat is verstuurd.