Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

1 september 2020

Drukke eerste dag Waardedalingsregeling

291.jpg

De start van de Waardedalingsregeling heeft voor een drukke eerste dag gezorgd. Er zijn nu ruim 1.340 woningeigenaren die bij het IMG de procedure zijn gestart voor de vergoeding van waardedaling van hun woning. Ook kwamen er ruim 400 telefoontjes binnen van mensen met vragen.

Eerste van ruim 110.000 eigenaren

Circa 95.000 woningen hebben in Groningen te kampen met waardedaling of verminderde waardeontwikkeling door de aardbevingen als gevolg van gaswinning in het Groningenveld. Naar verwachting dienen dit en komend jaar ruim 110.000 eigenaren een aanvraag in. Het IMG vergoedt zowel de waardedaling van woningen die nog niet verkocht zijn als van woningen die wel verkocht zijn. In die situatie is er sprake van meerdere eigenaren.

Brochure in Appingedam en Loppersum

Het IMG voert de regeling gefaseerd in. Vanaf vandaag landt een brochure in de bus bij alle adressen van woningeigenaren in de gemeenten Loppersum en Appingedam. Ze worden erop geattendeerd dat voor hen de procedure wordt opengesteld. Op 1 november volgen eigenaren in de gemeenten Het Hogeland en Groningen en vanaf 1 januari in de andere gemeenten in het waardedalingsgebied.

Eerste ervaringen

De fasering is nodig om de eerste ervaringen op te doen met de IT-systemen en de procedures. Bedoeling is dat voor een zo groot mogelijke groep de afhandeling zoveel mogelijk geautomatiseerd verloopt. . Het is nog te vroeg voor een eerste analyse van de aanvragen. Eerste ervaringen van aanvragers zijn er al wel.

Bijna 700 afgeronde aanvragen

Er kwamen vandaag ruim 400 telefoontjes binnen met vragen en opmerkingen. Voor de meeste woningeigenaren verloopt de start van de procedure soepel en bijna 700 van hen hebben de aanvraag al volledig doorlopen. Hun aanvraag wordt vanaf morgen verder inhoudelijk beoordeeld waarna de eerste besluiten over aanvragen kunnen volgen.

Verbeteringen komende tijd

Voor een kleinere groep blijken de gegevens die het IMG heeft verzameld niet volledig of nog niet correct. Ook het uploaden van documenten gaat nog niet in alle gevallen perfect. Speciaal voor deze regeling is een volledig nieuw digitaal aanvraagsysteem ontwikkeld. Het zijn juist dit soort eerste ervaringen die nu door een team van diverse specialisten worden opgepakt om op te lossen.