Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

23 juli 2018

Vastberaden in gebed zonder einde

442.jpg

“Het is een gebed zonder einde", zeggen Jan-Pieter en Jeanet Kooman uit Kantens die bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen een melding acuut onveilige situatie (AOS) hebben gedaan. Tijdens het bezoek vertellen ze hun verhaal over zeven jaar wonen en verbouwen tussen de aardbevingen door. 

 

De familie Kooman kwam terug van vakantie en vond op het balkon gruis uit het voegwerk en een scheur in de balkonmuur. Ze weten uit ervaring dat ze de schade aan hun huis serieus moeten nemen en deden opnieuw een melding, dit keer bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. 

Vallende appels 

"We woonden hier net, toen in 2012 de beving bij Huizinge was. We zaten in de tuin uit te puffen van het klussen en ineens een enorme knal. De appels vielen uit de bomen, gestapelde stenen op een pallet vielen om en het verse stucwerk scheurde", vertelt de heer Kooman. 

Maar dat bleek niet het enige effect van 'de knal die het huis' had gekregen. "Korte tijd later wilde ik de gemetselde schoorsteen vegen, zo eentje van drie meter hoog. Ik had de ladder er tegenaan en alles begon te wiebelen. Foute boel." 

NAM was snel

De Koomans belden toen de NAM en die kwam snel ter plaatse. "Binnen twee dagen was er besloten tot sloop van de schoorsteen, vergoeding en herstel. Ze zijn hier weken bezig geweest, voor ongeveer 30.000 euro. Toen werd dat nog snel en goed geregeld. We kregen niet alles vergoed, maar het was prima", vult mevrouw Kooman aan. 

En anno 2018 krijgen ze opnieuw snel bezoek na de AOS-melding. In een dag staat de bouwkundig adviseur van de Commissie op de stoep, samen met een door de Commissie ingehuurde veiligheidsinspecteur. "We hebben alles goed onderzocht, maar we kunnen u geruststellen, de constructie is veilig", krijgen ze te horen. "Het is dus veilig voor nu, maar de woning en die muur zijn nooit gebouwd om alle schade door aardbevingen te voorkomen. Het is dus wel wachten tot daar weer nieuwe scheuren komen." 

'Waarom niet handiger?'

De adviseur en de inspecteur doen geen uitspraak over de oorzaak en zijn er puur voor het beoordelen van de veiligheid en het nemen van eventuele tijdelijke maatregelen, wat hier niet nodig blijkt. Mevrouw Kooman: "Hartstikke prettig natuurlijk om duidelijkheid te hebben en iedereen doet z'n best hoor. Absoluut. Maar soms vraag ik me wel af, kan het nou allemaal niet wat handiger geregeld." 

Het is extra druk aan de Pastorieweg. Het Centrum Veilig Wonen laat momenteel onderzoek doen in het kader van de versterkingsoperatie, wat tot diverse bezoeken leidt. En bij de Commissie, die sinds 19 maart de schade-afhandeling doet, is naast de AOS-melding eerder al een 'gewone' schademelding gedaan met het oog op schadevergoeding. 

Wachten en vragen

"Kijk, we kregen daar deze brief over. Tja, we weten nu eigenlijk nog niks. Dat ongewisse is gewoon het ergste. Het is ook lastig omdat we veel verbouwen aan ons huis. Kunnen we daar wel gewoon mee door? En we willen ook graag een andere badkamer, maar hoe vernieuw je dat zonder dat bij de volgende beving de tegels eraf vallen of scheuren?", vraagt mevrouw Kooman zich opnieuw af. 

Gewoon doorgaan

De familie Kooman, die al meerdere bevingen meemaakten en wier woning uit de 20e eeuw al meerdere schades opliep, probeert zo goed als mogelijk door te gaan. "Het aanrecht komt van de muur en een spiegel die sinds de laatste beving scheef hangt, die hangen we niet meer recht. Maar we gaan wel de buitenboel opnieuw verven. Ik ga gewoon door", zegt hij vastberaden, voordat hij in zijn kluskleren de adviseur en inspecteur ziet vertrekken, op naar de volgende AOS-melding.