Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

22 mei 2018

Een technisch oordeel moet staan als een huis

249.jpg

“Als ik bij mensen binnenkom, zeg ik altijd gelijk wat ik zie”, zegt schade-deskundige Rob Buijs. Met zijn technische blik heeft hij geen ander belang dan het leveren van een degelijk en eerlijk schaderapport. Maar hij legt het ook graag aan de bewoner uit.

 

Wie door de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen wordt gebeld voor een afspraak met een deskundige om de schade op te nemen, kan maar al te gemakkelijk denken dat die deskundige ook van de Commissie is. Maar niets is minder waar. De deskundige is een volkomen onafhankelijke expert. Die onafhankelijkheid is een absolute voorwaarde om de Commissie goed te kunnen adviseren, zegt Rob.

“Ik ga niet over de dekking van schade en heb ook niks met de partij die de schade al of niet moet betalen”, zegt Rob. “Met mij kun je alleen in debat over de technische kant van de zaak. Is er een oorzakelijk verband tussen trillingen en schade? Daar ga ik over.” Een deskundige kijkt onafhankelijk en onbevooroordeeld, wil Rob er maar mee zeggen. En trouwens, de technische kant is al ingewikkeld genoeg.

1800 experts

Met zijn 34 jaar ervaring is hij een van de circa 1800 experts die staan ingeschreven bij het Nederlands Instituut Voor Registerexperts (NIVRE). NIVRE Calamiteiten en Projecten (NCP) levert nu experts in Groningen zoals ze dat ook deed bij bijvoorbeeld de vuurwerkramp in Enschede, overstromingen in Zuid- en Noord-Nederland en de aardbeving op Sint Maarten.

“Mensen zeggen al gauw: deze schade was er eerst niet, en nu is ie er wel. Maar daarmee is nog niet gezegd dat de schade door trillingen komt. Gebouwen ‘werken’ ook, waardoor er bijvoorbeeld naden kunnen ontstaan door rekken en krimpen. En soms zijn gebouwen gewoon oud of slecht onderhouden.”

Als Rob ziet dat de schade een andere oorzaak heeft, neemt hij de tijd om dat aan de bewoner uit te leggen. In zijn ervaring in staan mensen daar ook best open voor. “Als mensen zeggen: die man heeft het uitgelegd en ik snap dat. Dat is mooi.”

Maar op zijn technische oordeel doet hij geen concessies. “Als de schade wel is veroorzaakt door trillingen, moet je ruimhartig vergoeden. Maar als de schade niet door trillingen is veroorzaakt, moet je duidelijk zijn. Het technische oordeel geeft altijd de doorslag.”

Verwachtingsmanager

“Eigenlijk noem ik mezelf geen schade-expert, maar verwachtingsmanager”, zegt Rob. “Ik vertel de bewoner gelijk wat ik zie. Als iemand bedenkingen heeft bij wat ik zeg, vraag ik: ik zie dat u het er niet helemaal mee eens bent. Zal ik het u nog eens uitleggen? Soms zie ik schade die mensen zelf nog niet hebben gezien. Ik vind het ook fijn dat ik mensen aan het einde van het bezoek al het bedrag kan tonen dat ik grofweg heb opgenomen. Dat geeft vertrouwen.”

Rob heeft goede ervaringen met de zaakbegeleiders die hem bij zijn bezoeken aan bewoners vergezelden. “Onze rolverdeling is duidelijk. Ik neem de schade op en leg dat uit, de zaakbegeleider geeft de bewoner persoonlijke aandacht. Als we weggaan, zegt de zaakbegeleider dat hij de bewoner binnen enkele weken belt over de voortgang van de zaak. Ik hoop dat de bewoner aan het einde denkt: het is me duidelijk, we hebben alles besproken en ik weet hoe het verder gaat. Wat mijn advies aan de Commissie ook is.”