Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

30 maart 2018

'je kunt mensen beter helpen als je uit deze regio komt'

443.jpg

“Soms hoor je dat iemand liever zijn of haar dialect spreekt. Je hoort bijna een zucht van verlichting als ik zeg dat ze ook hun verhaal in het Gronings mogen doen”, vertelt Johan.

 

De Groninger spreekt zelf ook graag dialect. Handig als je namens de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen de telefoon bemant.

Over de taalbarrière

“Ik hoor snel dat mensen met een accent spreken als ze Nederlands praten. Als de emotie bij sommige mensen al hoog zit, kost dat Nederlands spreken veel moeite.” Door op het Gronings over te gaan wordt de taalbarrière overbrugd. “Het heeft natuurlijk geen invloed op de stand van zaken in het dossier, maar ik hoop de mensen zo wel beter te kunnen helpen.”

Net als sommige andere collega’s heeft Johan ervaringen met de gevolgen van de gaswinning. “In mijn huidige woonplaats zie je hier en daar wel schades. En uit ervaring kan ik zeggen dat het horen en voelen van een aardschok beangstigend kan zijn.”

Werken vanuit persoonlijke ervaring

Vele van zijn collega's kunnen daarover meepraten. Zoals Angelina uit Slochteren. Zelf heeft zij ook te maken met schade door mijnbouw. “Hierdoor kan ik mij gemakkelijk verplaatsen in de situatie van de mensen die ons bellen. Mijn ouders hadden schade aan de woning die inmiddels is verholpen. Zelf hebben we nog schade in de garage, de rest van de woning staat wel stevig. Toch ben ik mij er nu ik hier werk nog meer van bewust dat ik in een aardbevingsgebied woon." 

Weinig informatie beschikbaar

De Groningse merkt dat de Slochternaren benieuwd zijn naar het reilen en zeilen bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. “Ze vragen zich af hoe lang zaken gaan duren en of ik toevallig al meer weet. Dan is het jammer dat we nog weinig informatie hebben om te delen. Ik begrijp dat ook zij hopen op een snel, positief bericht. Logisch, want er staan in ons dorp en de omliggende dorpen meerdere huizen en gebouwen in de steigers. Dat geeft mensen wel een bezorgd gevoel.”