7 juni 2019

0 reacties

Aardbeving Westerwijtwerd: 4.474 schademeldingen

Ruim twee weken na de aardbeving bij Westerwijtwerd op 22 mei is het aantal schademeldingen op 4.474 uitgekomen. De impact van de aardbeving op het aantal schademeldingen is daarmee vergelijkbaar met de beving van Zeerijp van 8 januari 2018.

 

Daling en stijging

Het aantal nieuwe schademeldingen daalde gestaag, maar sinds dinsdag neemt het weer toe. Na enkele dagen met nog geen 70 schademeldingen, kwamen er op zowel dinsdag en woensdag ruim 300 bij, en ruim 200 op donderdag. In hoeverre dit samenhangt met de bekendmaking van het voorstel voor de Stuwmeerregeling en het daarop volgende Kamerdebat, is moeilijk te zeggen.

Eerste analyse

Over de eerste ruim duizend schademeldingen is een eerste analyse gemaakt. Daaruit blijkt dat 22,5 procent al een schademelding bij TCMG had lopen, bij 11,1 procent er een door TCMG afgehandelde schademelding was op dat adres en bij 66,4 procent was er nog geen schademelding bij TCMG bekend op dat adres.

AOS-meldingen

Bekend is dat na ruim twee weken bij Zeerijp 107 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie waren gedaan, waarbij er bij 10 panden veiligheidsmaatregelen nodig waren. Bij de beving Westerwijtwerd bedroeg dat na ruim twee weken 124 meldingen, waarbij in 22 situaties veiligheidsmaatregelen nodig waren. Er zijn nu 114 adressen bezocht.

Schademeldingen per gemeente

De cijfers in onderstaand kaartje lopen iets achter op de bovengenoemde cijfers. Ze zijn namelijk van donderdag 6 juni 17 uur.

Reageren

Reactie toevoegen