4 mei 2021

9 reacties

898 keer fysieke schade 400 aanvragen waardedaling

Afgelopen week kwamen er 898 nieuwe meldingen binnen van fysieke schade (scheuren in muren o.a.), 878 zijn er afgehandeld. Er kwamen 400 aanvragen voor de Waardedalingsregeling binnen, 789 werden er afgehandeld. Schademelders beoordelen het IMG met gemiddeld een 7,9 na een besluit over hun aanvraag.

schadeopname met blauwe lucht

967 miljoen euro

Het IMG heeft in totaal nu 967,3 miljoen euro schadevergoeding toegekend, een stijging van 11,5 miljoen euro ten opzichte van vorige week. Voor fysieke schade is er 590,3 miljoen euro toegekend, voor waardedaling 377 miljoen euro.

Afhandelingsduur schademeldingen

De verwachte doorlooptijd (afhandelingsduur) van een reguliere schademelding is op dit moment ongeveer 175 dagen. Het IMG streeft ernaar maximaal 182 dagen doorlooptijd te bereiken voor reguliere schademeldingen. Het aantal schade-opnames  bedroeg 830, het aantal adviesrapporten bedroeg 659.

Gerealiseerde doorlooptijd fysieke schademeldingen

Om de  voortgang te meten wordt ook de daadwerkelijk gerealiseerde doorlooptijd berekend. Bij de laatste 2.500 besluiten is het bij 50 procent van de schademeldingen gelukt die binnen een half jaar af te handelen. Deze meldingen werden in circa 180 dagen afgehandeld. Het gaat hier om de zogenoemde ‘mediaan’, wat betekent dat er uitschieters zijn naar boven en naar beneden. Er wordt extra geïnvesteerd in het afhandelen van de oudste schademeldingen. Er zijn nu 315 (4 minder dan vorige week) openstaande schademeldingen meer dan twee jaar oud.

Besluit fysieke schade

Er zijn nu 71.251 besluiten genomen over 79.958 aanvragen voor fysieke schade (per besluit worden soms meerdere aanvragen op een adres afgehandeld), 5.066 besluiten betroffen een afwijzing (7,1 procent). Afgelopen week werden 35 aanvragen afgewezen, 4 procent van het aantal besluiten in die week.

Besluiten Waardedalingsregeling

In totaal zijn er 92.908 aanvragen ingediend voor de Waardedalingsregeling door 80.210 aanvragers (een aanvrager kan meerdere huizen in bezit hebben (gehad)). Er zijn nu in totaal 84.468 aanvragen afgehandeld, waarbij 21.362 aanvragen zijn afgewezen (circa 25 procent van het totaal).

Gemiddelde beoordeling van aanvragers

De totale beoordeling van het IMG is momenteel een 7,9, gebaseerd op 21.280 reacties sinds de start van de metingen. Het gemiddelde voor besluiten voor fysieke schade is sinds de start een 7,7. Afgelopen week was dit een 8,1. Voor waardedaling is de beoordeling na een besluit nu gemiddeld een 8,1. Afgelopen week was dit een 7,5.

Bezwaren

Afgelopen week kwamen er 27 bezwaren binnen op besluiten fysieke mijnbouwschade. Het percentage bezwaren op besluiten is licht gedaald naar 4,3 procent (was 4,4). Voor waardedalingsbesluiten kwamen er 96 bezwaren binnen. Het aantal ontvangen bezwaren op besluiten voor die regeling is nu 5,8 procent.

Storing: Mogelijk niet alle schademeldingen meegeteld

Door een verstoring in een van onze systemen zijn deze week mogelijk niet alle schademeldingen die gemeld zijn tijdens het weekend meegeteld. Daardoor kan het werkelijk aantal schademeldingen voor afgelopen mogelijk iets hoger zijn dan hier gerapporteerd. 

Reageren

WAG 6 mei 2021 - 04:43

wanneer worden de waardedalings aanvragen eens afgerond voor de mensen die lid waren van stichting WAG. Ik wacht al vanaf 1 november en krijg alleen maar verlengingen van het IMG. Alle bewijs van uitschrijving is geleverd en krijg alleen maar te horen dat het wachten is op de rechtbank

Jenny, IMG 7 mei 2021 - 16:00

Ik kan me voorstellen dat het frustrerend is om zo lang te wachten. Wanneer je in eerste instantie een aanvraag waardedaling via de WAG hebt gedaan, duurt het langer voordat wij de aanvraag in behandeling kunnen nemen, dan bij een 'normale' aanvraag. Dat komt omdat tussen het afmelden bij Stichting WAG en het moment dat wij de aanvraag in behandeling kunnen nemen een aantal stappen zitten die tijd kosten, en waarbij we afhankelijk zijn van andere partijen.

Henk 7 mei 2021 - 05:57

Hoi WAG, niet alleen de mensen die lid waren van de stichting WAG. Op dit moment staat alles stil. De NAM wil ook geen versterkingsplan meer uitvoeren want Groningen is weer veilig in hun beleving. Money money dat is het probleem. de kraan moet dicht.......maar dan in het uitkeren van vergoedingen :-(.

Ian 7 mei 2021 - 11:39

Alles staat stil? Heb je hier een artikel van?

DHR JC Kortekaas, Leidschendam 7 mei 2021 - 06:44

NAM gaat nergens meer over. Betaalt 27% van de schade, Is de bliksemafleider van de overheid die 73% betaalt.

AM 7 mei 2021 - 09:10

Maar liefst 25% van de waardedalingsaanvragen zijn afgewezen. Dat is fors te noemen. Ben benieuwd naar de grondslag voor de afwijzing.

Martin, IMG 10 mei 2021 - 09:21

Op deze pagina vindt u informatie over afwijzingsgronden: https://www.schadedoormijnbouw.nl/waardedalingsregeling

AM 14 mei 2021 - 12:03

Wat een onwaarheden en onzin wordt er verkondigd in de afwijzingsgronden. "De reden daarvoor is dat de waardedaling van de woning vóór uw aankoop al is verrekend in de prijs die u voor de woning heeft betaald. Dat betekent dat de verkoper van uw woning nog wél in aanmerking komt voor een vergoeding voor waardedaling over de periode dat hij de woning in bezit had. Hij kon de woning immers slechts voor een lagere prijs aan u verkopen." Dus als men in 2013 een woning heeft gekocht, toen de waardedalingsregeling nog niet van toepassing was, heeft de verkoper alvast rekening gehouden door een lagere verkoopprijs te rekenen aan de koper omdat hij misschien in de toekomst wel een compensatie zou kunnen krijgen? Wie verzint zoiets :D :D :D

Jenny, IMG 14 mei 2021 - 16:30

Waar u aan refereert heeft te maken met het imago-effect dat de onderzoekers van Atlas voor gemeenten zagen. Hier leest u er meer over: https://www.schadedoormijnbouw.nl/waardedalingsregeling/methodiek/invloed-van-bevingen

Reactie toevoegen

Deel bij de reactie geen dossiernummer, e-mailadres of telefoonnummer. Bij vragen over uw dossier kunt u contact opnemen met ons Serviceloket via 0800 4444 111.

Reacties die niet over het onderwerp gaan of die onfatsoenlijk taalgebruik bevatten kunnen worden verwijderd.

Uw gegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt. Zie voor meer informatie de privacyverklaring.