Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

20 juni 2024

FIOD houdt verdachten aan vanwege vermoedelijke oplichting met schadevergoedingen

745

De FIOD heeft donderdag 20 juni twee mannen (27, 38) en een 21-jarige vrouw uit de gemeente Groningen aangehouden en meerdere doorzoekingen verricht vanwege vermoedelijke oplichting met vergoedingen voor aardbevingsschades. Het strafrechtelijk onderzoek startte nadat het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) in maart 2024 aangifte deden vanwege valsheid in geschrifte en subsidiefraude. In totaal hebben de verdachten voor circa 350.000 euro onterecht geclaimd bij het IMG en SNN. Daarvan is bijna 200.000 euro uitbetaald aan de Groningers.

Reactie IMG

“Bij de afhandeling van aardbevingsschade gaan wij uit van vertrouwen. Daarom houden wij de procedures zo eenvoudig mogelijk, geldt het wettelijk bewijsvermoeden en betalen we snel uit bij toekenning van schade. Daarmee willen wij gedupeerden van schade recht doen. Maar een laagdrempelige schaderegeling lokt helaas soms ook pogingen tot misbruik uit, waarvan Groningers, Drenten en Friezen met aardbevingsschade niet de dupe mogen worden. Daarom treedt het IMG op als er vermoedens zijn van fraude en doen we aangifte”, zegt IMG-bestuursvoorzitter Henk Korvinus.

Valse facturen

Twee verdachten dienden voor meerdere woningen aanvragen voor schadevergoeding in bij het IMG. Het bouwbedrijf van de 27-jarige verdachte zou de schade hebben hersteld. Maar uitonderzoek kwam naar voren dat de schade vermoedelijk niet hersteld was en de aangeleverde facturen valselijk zijn opgemaakt. Daarnaast zouden ze voor verschillende andere panden die zij bezaten met valse documenten bijkomende kosten hebben geclaimd. De verdachten vroegen verder bij het SNN ten onrechte bijna vijftig keer een verduurzamingssubsidie aan. Hiervoor zijn vermoedelijk vervalste IMG-besluiten en facturen gebruikt.

“Wij hebben maatregelen genomen om in de toekomst deze vorm van fraude te voorkomen. Om oplichters niet wijzer te maken, doen wij hier verder geen uitspraken over”, zegt Korvinus.

OM onderzoekt de zaak

Tijdens de doorzoekingen in drie woningen in de gemeente Groningen en Midden-Groningen is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, gegevensdragers zoals telefoons, op de bankrekeningen en panden van de verdachten. Het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland onderzoekt de zaak.