Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

6 september 2023

Dit zijn de aannemers voor Duurzaam Herstel

971.jpg

Bouwbedrijven Plegt-Vos en Van Wijnen zijn na een Europese aanbesteding aangewezen om de pilot Duurzaam Herstel voor IMG uit te voeren. Woensdagochtend 6 september zetten zij hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst.

De aannemers nemen zowel het constructieve onderzoek, de bouwbegeleiding als de benodigde werkzaamheden voor hun rekening. “Ik ben blij dat we twee door de wol geverfde aannemers hebben gevonden die Duurzaam Herstel voor ons gaan uitvoeren”, zegt Jil Ligterink, programmamanager Duurzaam Herstel bij het IMG. Beide aannemers werken ook aan de versterkingsopgave van Nationaal Coördinator Groningen. “Ze hebben beide veel ervaring met aardbevingsbestendig bouwen en de omvang van dit complexe onderwerp.”

Balster Topper, adjunct-directeur van Van Wijnen Groningen en directeur Fokke Ophuis van Plegt-Vos zijn trots om deel uit te maken van het project. “Wij staan klaar om ons deel te doen in het duurzaam herstellen van Groningen. Een duurzaam en toekomstbestendig thuis voor iedereen, daar doen wij het voor”, zegt Topper. 

Bevoegdheid IMG

Groningers met gerepareerde mijnbouwschade die daarnaast met niet-mijnbouw gerelateerde constructieve problemen te maken hebben, zoals defecte funderingen, hebben na een nieuwe beving meer kans op nieuwe schade. Voor die mensen helpt het herstellen van mijnbouwschade niet, zonder daarbij deze constructieve problemen te verhelpen, omdat de schade dan telkens terugkomt. Omdat de constructieve schade veelal niet wordt veroorzaakt door aardbevingen, was het IMG tot nu toe niet bevoegd deze te repareren.

Duurzaam herstel

De pilot Duurzaam Herstel maakt het nu mogelijk om voor 300 woningen in de kern van het aardbevingsgebied in Groningen wel de constructieve problemen op te lossen, zodat de kans op herhaalschade bij een nieuwe beving wordt verkleind. Je kan hierbij denken aan bouwkundige maatregelen aan de fundering of een dakconstructie.

Lees verder op onze website hoe Duurzaam Herstel precies werkt.

Bewoners zijn benaderd

De afgelopen zomer zijn de eerste twintig bewoners benaderd. Daarvan hebben er tot nu toe twaalf zich ingeschreven voor de pilot. De verwachting is dat de aannemers aan het einde van het jaar beginnen met constructieve onderzoeken.

Een van de bewoners die IMG heeft benaderd, is Marion Medema uit Kantens. Een dorp vlakbij Huizinge, waar in 2012 met een kracht van 3.6 de zwaarst gemeten beving tot nu toe in Groningen plaatsvond. Ondanks terugkerende schades aan haar woning en dat ze midden in het aardbevingsgebied woont, komt ze niet voor in de versterkingsopgave van Nationaal Coördinator Groningen (NCG).
“Er is nog nooit naar ons huis gekeken, terwijl we telkens opnieuw schade hebben”, zegt Marion Medema. “Scheuren die al zijn gerepareerd, gaan steeds weer open. Dat geeft ons toch het gevoel dat er iets mis is met ons huis.’’

Perspectief

Voor Medema biedt Duurzaam Herstel weer perspectief. Al stond ze er eerst sceptisch tegenover. “Ik woon en werk in het aardbevingsgebied, dus ik ken de verhalen en teleurstellingen. Dus ja, in eerste instantie dacht ik wel, waarom gaat dit wel lukken?” 

Na het persoonlijke gesprek met haar zaakbegeleider besluit ze mee te doen aan de pilot. “Wij vinden het een logisch en toekomstgericht verhaal dat je niet alleen de schades repareert, maar ook de oorzaak aanpakt”, zegt Medema. “En we vinden het belangrijk dat er eindelijk een deskundig oordeel komt over ons huis. Maar, zoals veel Groningers zeggen: eerst zien, dan geloven.” 
Huiseigenaren die in aanmerking komen voor de pilot, hoeven zelf niets te doen. Ze worden door het IMG benaderd. Dit gebeurt eerst in de kern van het aardbevingsgebied, binnen de grenzen van de gemeenten Eemsdelta, Het Hogeland en de voormalige gemeente Ten Boer.

Om in aanmerking te komen voor Duurzaam Herstel, gelden de voorwaarden dat huiseigenaren meer dan 15.000 euro aan schadevergoeding uitgekeerd hebben gekregen, dat ze meerdere schades hebben gemeld en dat hun woning géén deel uitmaakt van de versterkingsoperatie van Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Bovendien moet er sprake zijn van schade die wijst op constructieve problemen. In de pilot worden naast woonhuizen ook enkele monumenten, MKB-panden en woonboerderijen meegenomen. 

Ervaring opdoen

Met de pilot doet het IMG ervaring op met Duurzaam Herstel en hoe huiseigenaren het beste kunnen worden ontzorgd. "Er zullen genoeg zaken zijn waar we tegenaan gaan lopen, vandaar dat we de pilot nadrukkelijk gebruiken om ervaring op te doen. Als we de aanpak vervolgens grootschalig uitrollen, willen we zo min mogelijk last hebben van kinderziektes, zodat we woningbezitters beter en sneller kunnen helpen’’, aldus Ligterink.

In de Tijdelijke wet Groningen komt een bepaling die het IMG de bevoegdheid geeft om met Duurzaam Herstel een oplossing te bieden bij adressen waar sprake is van mijnbouwschade, maar waar constructieve problemen niet als mijnbouwschade zijn aangemerkt. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft hiervoor 1,4 miljard euro beschikbaar gesteld. 

Na de pilot

Na de pilot, die ongeveer 12 tot 18 maanden duurt, wordt het gebied en de capaciteit uitgebreid. De inzet is om de eerstkomende jaren enkele duizenden panden in het gehele effectgebied te onderzoeken op de aanwezigheid van een zwakke constructie.

Foto's

Aannemers ondertekenen lijst
Iemand heeft een witte bouwhelm op schoot en tekent hierop
Aannemers hebben helmen in hun hand en lachen

Reageren op dit bericht?

U kunt reageren op dit bericht in ons forum. Klik op het tekstwolkje boven de foto van dit artikel om naar het forum te gaan.