Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

9 maart 2021

1.089 keer fysieke schade, 1.072 keer waardedaling

137.jpg

Afgelopen week kwamen er 1.089 nieuwe meldingen binnen van fysieke schade (scheuren in muren o.a.), 940 zijn er afgehandeld. Voor waardedaling kwamen er 1.072 nieuwe aanvragen binnen, 2.148 werden er afgehandeld. Schademelders beoordelen het IMG met gemiddeld een 8,1 na een besluit over hun aanvraag.

Totale schadevergoeding

Er is nu 871,1 miljoen euro schadevergoeding toegekend. Voor fysieke schade is er 528,7 miljoen euro toegekend, voor waardedaling 343 miljoen euro.

Weektotalen schatting

Het IMG kampte vorige week met IT-problemen door invoering van een nieuw IT-systeem. De voortgangscijfers konden daarom toen niet opgeleverd worden. De weekcijfers van deze week zijn daarom een schatting, gebaseerd op gemiddelde van de afgelopen twee weken. Aangezien dit een handmatige aanpassing vraagt, wordt het online dashboard later deze week geüpdatet.

Afhandelingsduur schademeldingen

Er werden afgelopen week circa 1.019 adviesrapporten opgeleverd en 870 schade-opnames geregistreerd. Momenteel is de periode tussen schademelding en inplanning van de schade-opname circa 15,3 weken voor reguliere dossiers. Na de schade-opname duurt het gemiddeld 10,6 weken tot een besluit. De verwachte doorlooptijd voor een nieuwe, reguliere schademelding komt daarom weer op 26 weken (een half jaar), wat minimaal het streven is voor het IMG.

Besluit fysieke schade

Er zijn nu 64.555 besluiten genomen over 72.606 aanvragen voor fysieke schade (per besluit worden soms meerdere aanvragen op een adres afgehandeld), 4.508 besluiten betroffen een afwijzing (7 procent). Afgelopen week werden 64 aanvragen afgewezen, 7,1 procent van het aantal besluiten in die week.

Besluiten Waardedalingsregeling

In totaal zijn er 87.004 aanvragen ingediend voor de Waardedalingsregeling door 75.629 aanvragers (een aanvrager kan meerdere huizen in bezit hebben (gehad)). Er zijn nu in totaal 75.600 aanvragen afgehandeld, waarbij 18.891 aanvragen zijn afgewezen (25 procent van het totaal).

Gemiddelde beoordeling van aanvragers

De totale beoordeling van het IMG is momenteel een 8,1, gebaseerd op ruim 18.500 reacties sinds de start van de metingen. Het gemiddelde voor besluiten voor fysieke schade is sinds de start een 7,8. Voor waardedaling is de beoordeling na een besluit nu gemiddeld een 8,0.

Bezwaren

Afgelopen week kwamen er 43 bezwaren binnen op besluiten fysieke mijnbouwschade. Het percentage bezwaren op besluiten blijft 4,3 procent. Er werden 21 bezwaren geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard en 14 bezwaren afgewezen. Voor waardedalingsbesluiten zijn er nu 3.018 (+46 afgelopen week) bezwaren binnengekomen op de besluiten. Van de aanvragers met een besluit gaat 4,8 procent in bezwaar. Dit is hetzelfde als vorige week.