Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

22 januari 2021

UPDATE 22-1: nieuwe coronamaatregelen, minder schade-opnames

300.jpg

Deze week besloot het demissionaire kabinet tot nieuwe coronamaatregelen en stemde de Tweede Kamer in met een avondklok. Er wordt gevreesd voor een nieuwe stijging van coronabesmettingen. Het IMG heeft daarop ook zijn coronamaatregelen heroverwogen en besloten tot verdere aanscherping. Deskundigen verzorgen vanaf aanstaande maandag, 25 januari, nog maar één opname per dag. Er worden daardoor minder schade-opnames uitgevoerd.

Verantwoord

Met de aanscherping kunnen wij nog steeds op een verantwoorde, veilige en vrijwillige manier schade-opnames blijven doen. Zo dragen de deskundigen mondkapjes en wordt de anderhalve meter afstand gerespecteerd. Naast het beperken van het aantal aanwezigen, vragen we de aanwezige schademelder ook een mondkapje te dragen tijdens de schade-opname. Dit gebeurde vaak al uit eigener beweging, maar wij zullen daar vanaf heden actief om vragen.

Gevolgen voor doorlooptijd

Hoewel de aanpassing vanaf maandag ingaat, worden er direct maatregelen getroffen. Zo zijn we vandaag al begonnen dit te realiseren door geplande schade-opnames toe te wijzen aan andere deskundigen en schade-opnames te verplaatsen. Tot op heden konden deskundigen drie of vier schade-opnames per dag hebben. Waarna ze ook tijd nodig hebben om die schade-opnames uit te werken in een adviesrapport. We proberen de impact van het terugbrengen van het aantal fysieke opnames te minimaliseren door het gebruik van de IMG-app of een contactloze opname door een Opname op Afstand. Komende tijd moet blijken wat dit voor gevolgen heeft voor de doorlooptijd van schademeldingen.

Eén bezoeker

Het aantal toegestane bezoekers thuis is gisteren direct terug gebracht tot één per dag. Deze maatregel heeft gevolg voor de wijze waarop wij de opname normaliter verzorgen. Vanaf vandaag zijn zaakbegeleiders niet meer aanwezig bij de opname. Bewoners die hiermee te maken krijgen ontvangen hierover bericht van hun zaakbegeleider of bij het inplannen van een opname.

AOS-meldingen

De urgentie van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS) maakt dat we geen aanpassingen in doen in de wijze waarop we AOS-meldingen afhandelen. Meerdere AOS-inspecties per dag blijven mogelijk.

-------

[Eerder bericht van 13-01-2021]

Nu de lockdown met tenminste drie weken is verlengd tot en met 9 februari, blijven de steunpunten gesloten. Verder heeft de maatregel van het kabinet geen gevolgen voor de werkwijze van het IMG. We blijven de schade opnemen zoals we dat doen sinds de afkondiging van de lockdown (half december).

Steunpunten

Als u een bezoek aan een steunpunt in gedachten heeft voor bijvoorbeeld hulp bij het invullen van de aanvraag voor de Waardedalingsregeling, vragen we u in plaats daarvan contact op te nemen met uw zaakbegeleider of ons Serviceloket (0800 4444 111). Vaak kunnen we telefonisch al goed helpen. Ook is het mogelijk dat een zaakbegeleider u thuis bezoekt. Dit huisbezoek kunt aanvragen en laten inplannen via het Serviceloket.

Schade-opnames

De manier waarop we schades opnemen verandert niet. De opnames voeren we uit volgens de RIVM-richtlijnen en op vrijwillige basis. Omdat het aantal personen dat tegelijk op bezoek komt maximaal twee per mag zijn, gaan we bij het maken van een afspraak na of er meer mensen van buiten het huishouden aanwezig zijn dan een deskundige en zaakbegeleider. Verder handhaven we altijd 1,5 meter, vragen we schademelders deuren open te zetten en de woning vooraf te ventileren. De deskundige en de zaakbegeleider dragen mondkapjes.