Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

5 november 2019

Wennen aan aanbod stuwmeerregeling

395.jpg

Tot 1 januari 2020 kunnen schademelders die onder de Stuwmeerregeling vallen hun keuze bekend maken. In de komende tijd blikken we terug met bewoners die dit al deden. Waarom kozen zij voor de Stuwmeerregeling? We schoven aan bij Jan Houkes uit Winsum.

 

Jan (65) is een Stadjer die al weer elf jaar in Winsum woont. Het leven was goed in Lewenborg, maar toen de kinderen het huis verlieten, werd het tijd om te kijken naar een andere leefomgeving.

Amsterdamse School

De keuze viel op Winsum en dan specifiek op een woning uit 1934, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Niet geheel toevallig in de straat waar zijn vrouw vroeger woonde. Jan was gelijk verkocht. Met klassieke muziek op de achtergrond vertelt hij bevlogen over zijn liefde voor de Amsterdamse School. Het naslagwerk ‘Versteende Welvaart’ van Anja Reenders wordt erbij gehaald om voorbeelden op het Groninger Hoogeland te laten zien. Het wordt een leerzaam middagje. “Die specifieke uitstraling; die combinatie van donkere en lichtrode stenen: ik vind het prachtig.”

Bevingsschade

Na de beving van Huizinge op 16 augustus 2012, de zwaarste die Groningen ooit trof, constateerde Jan voor het eerst schade. “Er was veel schade in Winsum, de buren hadden bevingsschade, en ik een beetje. Maar omdat de gevolgen van de beving bij ons meevielen, dacht ik: laat maar even. Komt wel.” En dat bleef zijn houding in de jaren die volgden. De bevingen die volgen brachten marginale schade, maar van melden kwam het niet. “Tot je op een gegeven moment denkt: hoe lang blijf ik dit negeren?”. 

Laagdrempelig

De oud-ambulanceverpleegkundige die tegenwoordig als mediator bemiddelt bij echtscheidingen deed zijn melding afgelopen juni, na schade als gevolg van de beving in Westerwijtwerd en vlak voor de aankondiging van de Stuwmeerregeling. “Wat meespeelde is dat het doen van een melding tegenwoordig veel gemakkelijker is dan vroeger. Laagdrempeliger. Handig online met behulp van DigiD.” Hij had verwacht dat de afhandeling van ‘eeuwigheid tot amen’ zou duren, maar werd verrast door een bevestiging per ommegaande en pal daarop het aanbod om gebruik te maken van de Stuwmeerregeling.

Noorderling

En juist dat aanbod vond hij lastig. Een vergoeding van enkele duizenden euro’s voor een paar scheuren is veel geld. “De problemen bij mij zijn relatief klein, zeker als je kijkt naar de ellende in de provincie. Het gaat om enkele scheuren. Vond dat ik het niet verdiende. Heb er dan ook aan moeten wennen. Ben een noorderling: principieel maar ook pragmatisch. Als het principe zich tegen je keert, moet je je toch afvragen hoe principieel je bent. Ik ben ook maar een mens.”

Verduurzamen

Jan koos uiteindelijk voor een vaste schadevergoeding van 4.000 euro met een vaste vergoeding van 1.000 euro voor overige schade zoals bijkomende kosten en overlast. “Volgens de aannemer die ik naar de schade heb laten kijken kon het herstel prima voor dat bedrag. En dat wat overblijft gebruiken we dankbaar voor het verder verduurzamen van het huis.” Met ‘een zwik zonnepanelen op het dak’, een inductie kookplaat en vergevorderde plannen voor een luchtwarmtepomp is hij al meer dan een mooi eind op weg.

Nulmeting

Het bedrag stond snel op zijn rekening, waarna de verplichte nulmeting volgde. Deze is nodig om vast te leggen wat de staat van een woning is en zo in de toekomst nieuwe van oude schade te kunnen scheiden. Jan kreeg bezoek van ‘een jonge dame die alles heeft bekeken, van buiten naar binnen en van boven naar beneden.’ “Dat gebeurde punctueel en serieus. Ze constateerde meer schades dan dat ik tot dan toe had kunnen ontdekken.”

Referentiekader

Hij is blij met de nulmeting. “De huidige schade aan onze woning is daarmee in kaart gebracht. Mocht er ooit sprake zijn van nieuwe schade, dan is dit het referentiekader. Daarmee heb je de zekerheid dat je jezelf niet buitenspel zet voor 5.000 euro. Nieuwe schade kun je gewoon melden.”