Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

12 november 2019

Stuwmeerregeling: zekerheid van snelle afronding

394.jpg

Tot 1 januari 2020 kunnen schademelders die onder de Stuwmeerregeling vallen hun keuze bekend maken. In de laatste twee maanden van het jaar blikken we terug met bewoners die dit al deden. Waarom kozen zij voor de Stuwmeerregeling? We togen naar Schildwolde en maakten kennis met Brigitte en Irene.

 

U zou ze kunnen kennen van tv: Brigitte en Irene,  bewoners van een woning in Schildwolde die ooit dienstdeed als sauna. Minister Wiebes bezocht hen onlangs in het kader van een werkbezoek aan het bevingsgebied en het tv-programma Jinek maakte opnames. ‘Geïnteresseerde man waarmee we die dag lang hebben gesproken, alleen jammer dat je er later zo weinig van terugziet op tv’, zo klinkt het aan de keukentafel. Het item ging vooral over de muzieksmaak van de bewindsman. En z´n autogordel natuurlijk.

Verrassend groot

Brigitte en Irene streken in 2007 neer in Schildwolde. Irene komt oorspronkelijk uit Hoogezand. Daar woonde het stel nog drie maanden voor ze in het huidige, verrassend grote huis trokken. Het vooraanzicht van de jarendertigwoning doet die omvang overigens niet vermoeden; het is de aanbouw die maakt dat je in het huis kunt verdwalen. Het pand telt maar liefst 27 deuren.

Mentaliteit

Brigitte is ‘import’, komt uit Den Haag en voelt zich in Groningen als een vis in het water. “Ik kom uit de horeca. Daar is het vooral ’niet lullen maar poetsen’, vergelijkbaar met wat ze hier ‘nait soez’n moar broez’n’ noemen. De mensen beoordelen je op wie je bent en wat je doet, niet op je beroep.” Irene: “Groningers werken hard en doen hun best, janken en piepen niet snel.” Maar er is wel verschil in mentaliteit en ‘aanwezigheid’. Brigitte: “Een scheur over de breedte van de gevel valt voor een Groninger wel mee, terwijl een westerling bij een scheurtje van drie centimeter moord en brand schreeuwt. Daar hebben ze gewoon een iets grotere mond, zijn ze minder bescheiden.”

Bietencampagne

Maar die onbescheidenheid bewoog de NAM er niet toe om te bewegen nadat het stel schade had gemeld als gevolg van een beving een jaar of vijf geleden. Irene: “Het was ’s nachts toen we een hard geluid hoorden. Ik dacht nog dat het kwam door de bietencampagne. Het geluid van suikerbieten die in een bak storten dreunt vergelijkbaar. Maar de volgende dag bleek dat in de gevel trapsgewijze scheuren zaten.”

Drama

De melding bij de NAM was het begin van een slepend traject. Irene: “Afspraken vielen er amper te maken. Ik geloof dat we bij het CVW zes contactpersonen hebben gehad. Het was een drama.” Uiteindelijk is de schade wel opgenomen in de NAM-tijd, maar niet meer afgehandeld. Het dossier behoorde tot de 13.472 schademeldingen die in het weekend voor de start van de TCMG, 19 maart 2018, door het CVW zijn overhandigd. Bijna 2.000 daarvan hadden dezelfde status: wel een opname, geen afhandeling. Deze zijn vanaf de tweede helft van 2018 door de TCMG opgepakt.

Direct

Tegen de tijd dat Brigitte en Irene helder hadden wat de status van hun dossier was bij de TCMG, waren ze een aantal mailtjes en telefoontjes verder. Brigitte: “Het leek weer dezelfde kant op te gaan als bij de NAM, maar dat was uiteindelijk niet zo. Dat kwam door zaakbegeleider Jessica. Ze was duidelijk, direct en kwam haar afspraken na. Wij zagen het al bijna niet meer zitten, maar door haar hebben we het nog een kans gegeven. Zij heeft zich bewezen.” Afgelopen juni stond het bedrag op de rekening.

Aanbod

Bijna een maand eerder was de schade aan de gevel verergerd door de beving van Westerwijtwerd. De nieuwe schade werd gemeld bij de TCMG, een aanbod in het kader van de Stuwmeerregeling volgde. Brigitte en Irene kozen voor de vaste schadevergoeding van € 4.000 met een vaste kostenvergoeding van € 1.000.

Charme

Irene: “Dat is een keuze geweest voor een snelle afronding en zekerheid. Het bedrag vormt samen met het eerder uitgekeerde bedrag een potje waarmee we de schade aan de gevel laten repareren. En dan wel zo dat het voegwerk weer in dezelfde staat wordt hersteld als tachtig jaar geleden. Dat is toch de charme van dit huis. Bovendien: de kwinte op orde hebben is ook in Groningen belangrijk!”