Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

23 juli 2019

Eerste nulmeting: over de vloer bij Eisso en Roelie

258.jpg

Deze week zijn we gestart met zogenoemde nulmetingen in het kader van de Stuwmeerregeling. Hiermee leggen we vast welke schade is vergoed, zodat we deze van nieuwe schade kunnen onderscheiden. Eisso en Roelie uit Appingedam behoren tot de eerste groep bij wie we op de stoep stonden.

 

Het was na de beving bij Westerwijtwerd dat Eisso de scheuren in de tegels van de badkamer ontdekte. Hij sloeg er eerst geen acht op. Als timmerman/bouwvakker in ruste na een carrière van 42 jaar, is hij gewend om zijn eigen zaakjes op te knappen. Maar deze keer besloot hij anders. Hij en Roelie waren er flauw van om zelf voor de kosten op te draaien en besloten de schade te melden. 

‘Damster’

Een keurig mailtje naar het Centrum Veilig Wonen (gevestigd om de hoek, geen gekke keuze als ‘Damster’) volgde, dat eveneens keurig doorverwees naar de TCMG. Toen onlangs de brief met het aanbod uit de Stuwmeerregeling op de mat plofte, gingen ze daar op in. Besluit en uitbetaling lieten niet lang op zich wachten. Uit het accepteren van het aanbod volgt automatisch instemming met de nulmeting. Deze was binnen mum van tijd ingepland.

Dwergpinchers

Als de mannen van DOG, een van de vier partijen die de nulmetingen voor de TCMG uitvoeren, het erf op komen, slaan de drie dwergpinchers van het stel enthousiast aan. Bij een bakje koffie en een cakeje volgt een discussie over wat er onder de nulmeting valt: alleen de gemelde schade of het hele huis. De deskundige van DOG geeft aan dat het om de gehele woning gaat, waarna hij uitlegt hoe de nulmeting in elkaar steekt. Eerst nemen ze buiten foto’s van de voor- en achterkant van de woning om vervolgens binnen de schade van boven naar beneden vast te leggen. De beelden en een rapport zijn over enige tijd online beschikbaar in ‘Mijn Schadedossier’ op de website van de TCMG. 

‘Nulmeter’

Normaal gesproken komt de ‘nulmeter’ in z’n eentje, maar vandaag zijn ze met z’n tweeën. Een van de collega’s wordt ingewerkt. Terwijl deze uitgelegd krijgt hoe hij de foto’s moet maken (overzicht, iets dichterbij en close-up), komt Eisso lachend naar buiten om gekscherend te vragen of ‘de boel al op instorten staat’.

Trots

Zelf weet hij wel beter. In de 33 jaar dat ze hier wonen, heeft hij elk hoekje onder handen gehad. Trots op z’n vak (‘Ik heb respect voor chirurgen maar als er geen timmerlieden waren, woonden ze onder een dekzeil’) en trots op hun huis. Hier willen hij en Roelie niet meer weg. Ze noemen het een woning met een ziel, met een verleden waar ze geen afscheid van willen nemen. 

Rondgang

Dat Eisso hun woning op z’n duimpje kent, blijkt bij de rondgang van de bovenste verdieping naar de begane grond. Open en eerlijk is hij niet te beroerd om de DOG’ers te wijzen op scheuren in muren. Maar als die naar zijn mening niet het gevolg zijn van de beving, maar van bouwwerkzaamheden achter de woning, zegt hij dat ook. “Anders had ik ze wel gemeld hè?”

Verbouwingsverhalen

De nulmeting die bol staat van de bouwkundige termen vliegt voorbij. Via de badkamer en de ouderlijke slaapkamer staat het gezelschap na een klein uur weer in de woonkamer. Dat had eerder gekund als de heer des huizes zijn verbouwingsverhalen achterwege had gelaten, maar we hadden ze voor geen goud willen missen. Als de mannen van DOG zijn vertrokken, blikt Eisso tevreden terug. “Geschikte jongens”, zegt hij. “Ik hou een goed gevoel over aan deze nulmeting.”

Meer informatie over de nulmeting in het kader van de Stuwmeerregeling kunt u vinden op: https://schadedoormijnbouw.nl/stuwmeerregeling/nulmeting