Acuut onveilige situatie (AOS) melden
Voelt u zich onveilig in uw woning of in een van uw panden? Omdat u denkt dat het gebouw schade heeft door bodembeweging? Meldt u dan een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS) bij het IMG. Binnen 48 uur hoort u van ons of uw gebouw veilig is. Als dat nodig is, nemen we direct maatregelen uit voorzorg.

In het kort
Als u vermoedt dat de constructie van het gebouw waarin u woont of werkt onveilig is. En heeft u het vermoeden dat bodembeweging door gaswinning in het Groningenveld of de gasopslag Norg en Grijpskerk invloed heeft gehad op de constructie en die onveilig heeft gemaakt. Dan doet u een AOS-melding. Ook bij twijfel adviseren we u om altijd een AOS-melding te doen.
Hoe werkt het?
Ons AOS-team neemt na uw melding zo snel mogelijk telefonisch contact met u op en bespreekt dan met u de situatie. Meestal volgt een veiligheidsinspectie.
Vragen die het IMG dan beantwoordt: Is er een direct veiligheidsrisico ontstaan voor de bewoners of omwonenden? Kan bij het minste of geringste, dus al bij kleine invloeden van buitenaf (weersinvloeden, verkeers- invloeden of trillingen), de situatie acuut onveilig zijn?
Alleen de constructieve veiligheid van het gebouw wordt beoordeeld. Het AOS-team beoordeelt niet of de oorzaak is gelegen in bodembeweging door gaswinning in het Groningenveld of de gasopslag Norg en Grijpskerk. Er volgt dus ook geen besluit over schadevergoeding.
Na een inspectie is het in een klein aantal situaties nodig om preventieve veiligheidsmaatregelen te nemen. Dit gebeurt in overleg met u. Het IMG draagt zorg voor de kosten van die eventuele maatregelen.
Als het niet acuut onveilig blijkt te zijn, vinden we het belangrijk om uw zorgen over de constructieve veiligheid weg te kunnen nemen. Dat doen we graag.
Een AOS-melding doen
Wanneer doe ik een AOS-melding?
Als u vermoedt dat de constructie van het gebouw waarin u woont of werkt onveilig is. Waarbij u het vermoeden heeft dat bodembeweging door gaswinning in het Groningenveld of de gasopslag Norg van invloed is geweest op de constructie en die onveilig heeft gemaakt. Vragen die het IMG dan beantwoordt: Is er een direct veiligheidsrisico ontstaan voor de bewoners of omwonenden? Kan bij het minste of geringste, dus al bij kleine invloeden van buitenaf (weersinvloeden, verkeers- invloeden of trillingen), de situatie acuut onveilig zijn?
Hoe werkt de AOS-procedure?
Nadat u een AOS-melding heeft gedaan, online of telefonisch, neemt ons AOS-team zo snel mogelijk contact met u op. U leest hier stap voor stap hoe de AOS-procedure verloopt.
Wat als ik twijfel of ik een AOS-melding moet doen?
Bij twijfel adviseren we u om altijd een AOS-melding te doen. Ons AOS-team neemt na uw melding zo snel mogelijk telefonisch contact met u op en bespreekt dan met u de situatie. In verreweg de meeste gevallen volgt een veiligheidsinspectie. Na een inspectie is het in een klein aantal situaties nodig om preventieve veiligheidsmaatregelen te nemen. Als het niet acuut onveilig blijkt te zijn, vinden we het belangrijk om uw zorgen over de constructieve veiligheid weg te kunnen nemen. Dat doen we graag.
Wat is de AOS-melding niet?
Bij een AOS-melding wordt alleen de constructieve veiligheid van een gebouw beoordeeld. Het AOS-team beoordeelt niet of de oorzaak is gelegen in bodembeweging door gaswinning in het Groningenveld of de gasopslag Norg. Er volgt dus ook geen besluit over schadevergoeding. Als er sprake is van een acuut onveilige situatie, neemt het AOS-team na overleg met u preventieve veiligheidsmaatregelen. Het IMG draagt zorg voor de kosten van die eventuele maatregelen.
U kunt via onderstaand formulier een AOS-melding doen. Met het invullen en versturen van dit formulier geeft u ons toestemming voor het gebruik van deze gegevens. Voor meer informatie vindt u hier onze privacyverklaring.
Werkt het formulier niet?
Stuur dan een e-mail naar aos@schadedoormijnbouw.nl. Beschrijf in uw e-mail uw situatie, uw adres en uw telefoonnummer. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.