Verder naar inhoud
Acuut onveilige situatie melden

Hoe werkt het (AOS)

Een bloeiend paardenbloemenveld met aan de horizon een kerk en boerderij.

Voelt u zich onveilig in uw woning of ander gebouw door schade door aardbevingen? Doe dan een melding voor een acuut onveilige situatie (AOS). Wij nemen contact met u op en binnen 48 uur hoort u of uw gebouw veilig is. Als het nodig is, nemen we direct maatregelen om uw gebouw veilig te stellen.

In het kort

Als u vermoedt dat de constructie van het gebouw waarin u woont of werkt onveilig is. En u denkt dat bodembeweging door gaswinning invloed heeft gehad op de constructie en die onveilig heeft gemaakt. Dan kunt u een AOS-melding bij ons doen. Ook bij twijfel adviseren we u om altijd een AOS-melding te doen.

Op deze pagina vertellen we wat er met uw melding gebeurt. 

Hoe werkt het

  • Stap 1

    Een AOS-melding doen

    U heeft een AOS-melding gedaan via het formulier op onze website of via de telefoon. Of een zaakbegeleider van het IMG heeft dat voor u gedaan.

  • Stap 2

    Eerst telefonisch contact

    Ons AOS-team belt u om de situatie te bespreken. Het team maakt een eerste inschatting. Bij de meeste AOS-meldingen maken we een afspraak om langs te komen. Er volgt binnen 48 uur een AOS-inspectie.

  • Stap 3

    Een AOS-inspectie

    We geven een gespecialiseerd bureau opdracht om bij u thuis een AOS-inspectie te doen. Een van onze bouwkundig adviseurs is erbij. We stellen vast of er sprake is van een acuut onveilige situatie. Als het niet acuut onveilig blijkt te zijn, vinden we het belangrijk om uw zorgen over de constructieve veiligheid weg te nemen.

  • Stap 4:

    Wel acuut onveilig?

    Tot dit moment was er sprake van een mogelijk acuut onveilige situatie. Als het daadwerkelijk acuut onveilig blijkt te zijn, dan stelt de bouwkundig adviseur de vervolgstappen in werking.

  • Stap 5:

    Een plan van aanpak

    We maken meteen een plan van aanpak, in overleg met u als eigenaar. De bouwkundig adviseur zorgt dat een aannemer dit zo snel mogelijk uitvoert.

  • Stap 6:

    Voorzorgsmaatregelen

    Als dat nodig is, nemen we maatregelen die de onveiligheid direct wegnemen. Het gaat om een tijdelijke oplossing, zoals het plaatsen van muurankers of stutten. Soms wordt een gebouw deels of geheel gesloten.

  • Stap 7:

    Doorgeven aan de gemeente

    Als er sprake is van acute onveiligheid, dan geven we dat altijd door aan de gemeente. Als er geen sprake is van acute onveiligheid vragen we u of we dit mogen doorgeven aan de gemeente. In ernstige situaties is overleg met de gemeente noodzakelijk voor het nemen van maatregelen, bijvoorbeeld bij een evacuatie.

  • Stap 8:

    Een AOS-inspectieverslag

    Of uw situatie nu wel of niet acuut onveilig was, u krijgt altijd een AOS-inspectieverslag. Daarin staat de beoordeling en een eventueel advies van de bouwkundig inspecteur. Dat is wel zo duidelijk.