Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

Het Rijk had de gasbaten verstandiger moeten uitgeven

"Oorspronkelijk kom ik uit Den Haag, ik woonde in de Schilderswijk. In 1971 zijn we naar het noorden verhuisd en sinds 1980 wonen we in ons huis in Hoogezand. Ik merk dat er vanuit Den Haag meer aandacht is voor de Randstad, dan voor Groningen. Dat zie je ook in de verdeling van de gasbaten”, zegt Hans Oskam.
Hans Oskam staat buiten, op de achtergrond een groene heg en bomen

Het verhaal van:

Betsy (69) en Hans (77) Oskam

In het huis sinds:

1980

Plaats:

Hoogezand

Dossier bij:

IMG

Potje

"Hoe de overheid is omgegaan met de gasbaten vind ik niet netjes. Ze hebben alles direct uitgegeven en veel daarvan is naar de Randstad gegaan. Ze hadden het beter in een potje kunnen stoppen dat terechtkomt bij de gedupeerden van de gaswinning.

Zelf ben ik er nuchter onder. Als ik ergens geen invloed op heb, leg ik het naast mij neer. Bovendien ben ik netjes geholpen met mijn schades. Ik wist niet eens dat ik schade had, tot mijn buurvrouw mij erop wees dat er een scheur in de buitenmuur zat. De schade heb ik laten repareren en netjes vergoed gekregen."

Aan het lijntje gehouden

"Onlangs kreeg ik een brief dat ik nog in aanmerking kom voor de Waardedalingsregeling. Ik wilde het al eerder aanvragen, maar was mijn eigendomsakte kwijt. Laatst kwam die boven water tijdens het opruimen en toen ik die herinneringsbrief kreeg, ben ik meteen naar een Steunpunt gegaan om de vergoeding aan te vragen. Zelf ben ik namelijk niet zo handig met computers.

Al met al ben ik goed geholpen. Maar was dat maar bij iedereen het geval. Sommigen worden aan het lijntje gehouden, dat idee krijg ik erbij. Ik snap wel dat mensen daardoor geestelijk en soms ook financieel in de ellende komen te zitten. Dat vind ik echt heel erg en dat zou niet moeten."

Meer weerstand

"Iedereen moet gewoon fatsoenlijk geholpen worden. Er zijn genoeg mensen die er verstand van hebben en de problemen kunnen oplossen. En geld had ook geen probleem hoeven te zijn. Er was genoeg geld om iedereen goed te helpen, maar dat is in mijn ogen verkeerd besteed. De blik is te veel op het westen gericht. Dat is nog steeds het geval.

Ze zetten hier de provincie vol met windmolens en zonneparken, met als argument dat hier zoveel ruimte is. Terwijl we hier ook al met de problemen van de gaswinning zitten. Bovendien heb je in de Randstad ook genoeg ruimte en weilanden waar je windmolens kan plaatsen. Maar er wordt alleen maar gekeken naar het noorden, dan snap ik wel er hier steeds meer weerstand komt."