31 augustus 2021

8 reacties

Weekcijfers: 447 meldingen fysieke schade, 1109 meldingen waardedaling

Afgelopen week kwamen er 447 nieuwe meldingen binnen van fysieke schade (scheuren in muren o.a.), 681 zijn er afgehandeld. Er kwamen 1109 aanvragen voor de Waardedalingsregeling binnen, 307 werden er afgehandeld. Schademelders beoordelen het IMG met gemiddeld een 7,9 na een besluit over hun aanvraag. 

Het IMG heeft in totaal nu 1,138 miljard euro schadevergoeding toegekend, een stijging van ongeveer 4,6 miljoen euro ten opzichte van vorige week. Voor fysieke schade is er 706 miljoen euro toegekend, voor waardedaling 432 miljoen euro.

Afhandelingsduur schademeldingen

De afgelopen weken is de werkvoorraad opgelopen. Dit kwam vooral doordat veel dossiers wachten op de invoering van de vaste vergoeding voor eenvoudige eerste schades. Hierdoor zal het langer duren totdat een nieuwe aanvraag aan de beurt is. De verwachte doorlooptijd voor fysieke schade bedraagt nu 217 dagen. Deze wordt berekend met de gegevens van de laatste 3 weken. Dat is meer dan de 182 dagen waar het IMG minimaal naar streeft. Het IMG blijft hard werken om deze doorlooptijd de komende periode verder omlaag te brengen. Het aantal schade-opnames bedroeg 535, het aantal adviesrapporten bedroeg 655.

Gerealiseerde doorlooptijd fysieke schademeldingen

Om de voortgang te meten wordt ook de daadwerkelijk gerealiseerde doorlooptijd berekend. De laatste 2500 besluiten werden in circa 178 dagen afgehandeld. Het gaat hier om de zogenoemde ‘mediaan’, wat betekent dat er uitschieters zijn naar boven en naar beneden. Bij deze besluiten is het bij 51 procent van de schademeldingen gelukt die binnen een half jaar af te handelen. Er zijn nu 584 (gelijk aan vorige week) openstaande schademeldingen meer dan twee jaar oud. 

Besluit fysieke schade

Er zijn nu 83.768 besluiten genomen over 93.474 aanvragen voor fysieke schade (per besluit worden soms meerdere aanvragen op een adres afgehandeld), 5.991 besluiten betroffen een afwijzing (7,2 procent). Afgelopen week werden 95 aanvragen afgewezen, 15,1 procent van het aantal besluiten in die week.

Besluiten Waardedalingsregeling

In totaal zijn er 98.246 aanvragen ingediend voor de Waardedalingsregeling door 84.319 aanvragers (een aanvrager kan meerdere huizen in bezit hebben (gehad)). Er zijn nu in totaal 94.543 aanvragen afgehandeld, waarbij 23.443 aanvragen zijn afgewezen.

Gemiddelde beoordeling van aanvragers

De totale beoordeling van het IMG is momenteel een 7,9, gebaseerd op 23.571 reacties sinds de start van de metingen. Het gemiddelde voor besluiten voor fysieke schade is sinds de start een 7,7. Afgelopen week was dit een 6,8. Voor waardedaling is de beoordeling na een besluit nu gemiddeld een 8. Afgelopen week was dit een 7,1.

Bezwaren

Afgelopen week kwamen er 21 bezwaren binnen op besluiten fysieke mijnbouwschade. Het percentage bezwaren op besluiten is gelijk gebleven op 4,2 procent. Voor waardedalingsbesluiten kwamen er 29 bezwaren binnen. Het aantal ontvangen bezwaren op besluiten voor die regeling is 5,9 procent.

Reageren

Lucas 31 augustus 2021 - 21:01

Waar blijft die trillingstool? Deze zou in Juli op de site staan. Daarbij zou verder worden ingegaan op het nieuwe beoordelingskader ivm eenduidigheid. Zijn de adviesrapporten van afgelopen twee maanden wel vergelijkbaar met deze vd buurtgenoten? Want dat was volgens het IMG de reden dat deze onhold waren gezet. Mijn mening is dat het averechts werkt door alle voorgaande berichten te lezen. Ik snap niet dat dit allemaal zo maar kan ivm de rechtsgelijkheid hier in Nederland. Ik verwacht hier een fatsoenlijke reactie op en geen verwijzing naar een of ander nieuwsbericht.

Martin, IMG 1 september 2021 - 15:29

Hallo Lucas, ik kan je niet vertellen wanneer de trillingstool wordt gepubliceerd. We zijn er wel al heel ver mee, en willen de trillingstool ook z.s.m. online hebben. M.b.t. het onderzoek van Deltares en de on-hold dossiers, daar gaan wij op korte termijn over communiceren.

Theo 2 september 2021 - 20:24

Zsm? Wat is dat? Korte termijn? Is er ook onderzoek gedaan naar gestapelde mijnbouw? Dan bedoel ik nedmag. Mijnbouwschade is niet alleen gaswinning, er word meer uit grond gehaald. Bodemdaling is aanzienlijk door de nedmag. Dat icm de aardbevingen en bodemdaling vd gaswinningen moeten deze ook worden meegenomen. Onderzoeken in opdracht vh IMG zijn niet compleet, de nedmag zoutwinning zie ik nergens voorbij komen. En dat is zeer zeker in oostgroningen van toepassing. Graag een reactie mbt nedmag.

Martin, IMG 15 september 2021 - 09:33

Hallo Theo, de activiteiten van Nedmag bevinden zich binnen het effectgebied van de beving van Huizinge. Het onderzoek naar de indirecte effecten van diepe bodemdaling zijn juist nu uitsluitend buiten dat effectgebied gedaan. Het IMG gaat Deltares wel vragen ook eenzelfde soort onderzoek te doen binnen het effectgebied van Huizinge.

Lucas 1 september 2021 - 15:44

Heel ver koopt niemand wat voor. En wat is korte termijn? Zijn er überhaupt streefdata bij het IMG?

Mona 9 september 2021 - 16:57

Ik zou graag een vraag willen stellen mbt de wachttijden van 15 maanden. In de tijdelijke wet voor de mijnbouwschade afwikkeling staat een maximum van 6 maanden. Op de overheids-site staan een redelijke termijn van 8 weken, als deze overschreden wordt, moet men daarvan op de hoogte gesteld worden. Dus mijn vraag waarom gebeurt dit niet? En waar haalt het IMG die 15 maanden vandaan? Heel graag een reactie want volgens mij gaat hier wat mis en moeten mensen te lang wachten op een beslissing. Met vriendelijke groet, Mona

Martin, IMG 10 september 2021 - 12:14

Hallo Mona, de wettelijke termijn (Algemene wet Bestuursrecht) die wij aanhouden is een termijn van 15 maanden. Ik snap dat dit vrij lang is, maar dat wil niet zeggen dat je ook daadwerkelijk 15 maanden moet wachten. Wij streven ernaar om binnen 6 maanden een besluit te nemen. 

@martin 14 september 2021 - 18:40

Graag een rectificatie met een excuus mbt de on-hold rapporten 1 september of begin september opgeleverd, dit had jij niet mogen verklaren. Ik heb al een klacht tegen je in gediend en erg volgen meerdere, stop er gewoon mee prutser

Reactie toevoegen

Deel bij de reactie geen dossiernummer, e-mailadres of telefoonnummer. Bij vragen over uw dossier kunt u contact opnemen met ons Serviceloket via 0800 4444 111.

Reacties die niet over het onderwerp gaan of die onfatsoenlijk taalgebruik bevatten kunnen worden verwijderd.

Uw gegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt. Zie voor meer informatie de privacyverklaring.