Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

10 juli 2024

Heel Groningen en kleine delen van Drenthe en Friesland kunnen weer nieuwe schade melden

30.jpg

In januari van dit jaar introduceerde het IMG een nieuwe manier van schade-afhandeling. Om iedereen snel te kunnen helpen, konden inwoners sindsdien stap voor stap, per gemeente, weer schade melden. Vanaf vandaag kunnen álle eigenaren van woningen in Groningen en kleine delen van Drenthe en Friesland weer fysieke schade melden. De insteek bij de afhandeling is deze milder, menselijker en makkelijker te maken, waarbij het herstellen van de woning of het gebouw het uitgangspunt is.

Eigenaren in de gemeenten Eemsdelta (januari), Het Hogeland (februari), Midden-Groningen (maart) en een deel van de gemeente Groningen (juni) konden eerder al schade melden volgens de nieuwe afhandelingswijze.

14.000 nieuwe meldingen fysieke schade sinds januari

Sinds de openstelling volgens de nieuwe afhandelingswijze in januari van dit jaar meldden aanvragers 14.000 keer nieuwe fysieke schade aan hun woning of gebouw. De meeste aanvragen (ruim 9.000) waren voor de Vaste eenmalige vergoeding. Sinds 18 maart kunnen alle eigenaren in het effectgebied die nog niet eerder fysieke schade hebben gemeld, de Vaste eenmalige vergoeding al aanvragen. Het bedrag van deze vergoeding is dit jaar verhoogd van 5.000 euro naar 10.000 euro.

Schade melden

Bij een nieuwe schademelding kunnen inwoners kiezen tussen:

  • herstel van de woning tot 60.000 euro zonder onderzoek naar schadeoorzaak of
  • een financiële vergoeding (vaste vergoeding van 10.000 euro, voorinschrijving AVV of maatwerkprocedure met onderzoek naar oorzaak schade).

Voorinschrijving AVV

Aanvragers die al eerder schade hebben gemeld, krijgen vanaf nu de optie om zich alvast in te schrijven voor de Aanvullende vaste vergoeding (AVV). Deze voorinschrijving is een alternatief voor een keuze voor maatwerk of herstel. Dit voorkomt dat aanvragers onnodig een uitgebreide maatwerkprocedure moeten doorlopen om daarna wellicht alsnog voor de Aanvullende vaste vergoeding te kiezen. Aanvragers die gebruik maken van de voorinschrijving AVV worden bij de start van de AVV als eerste in behandeling genomen. Omdat we veel aanvragen verwachten, kan het een aantal maanden duren voor eigenaren een aanvraag kunnen doen.

Aanvullende vaste vergoeding

De AVV start dit najaar en is bedoeld voor eigenaren die in het verleden een schadevergoeding van (in totaal) minder dan 10.000 euro ontving van TCMG of IMG. Ook vergoedingen door de NAM of het Centrum Veilig Wonen tellen daarbij mee. Eigenaren kunnen, wanneer ze voldoen aan de voorwaarden, vanaf dit najaar een aanvraag doen voor de AVV. De vergoeding die zij kregen wordt dan aangevuld tot 10.000 euro. Ook vergoedingen aan oud-eigenaren op het adres tellen mee.