Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

3 mei 2024

IMG start met schade-opnames bij Vlamovenflat

11 Live Feed Drone

Het IMG is gestart met het opnemen van de schade aan de Vlamovenflat in Delfzijl. Met een drone brachten we eerder deze week de scheuren aan de buitenkant van het gebouw in kaart. De komende tijd nemen we ook de schade op in de appartementen van bewoners.

“De Vlamoven is een hoog gebouw. Om schade op te nemen aan de buitenkant gebruiken we normaal gesproken een hoogwerker. Gezien de drassige ondergrond, huurden we in dit geval een dronepiloot in die nauwkeurig foto’s kan maken van het hele gebouw.”, vertelt zaakbegeleider Harold Visser.

Dronepiloot Piet Mooibroek vloog de speciale drone die het gebouw in kaart bracht. “Een inspectie zoals bij de Vlamoven is bij uitstek geschikt voor een drone. Ik ben altijd weer onder de indruk hoe de techniek het werk voor me doet wanneer de drone z’n voorgeprogrammeerde banen vliegt. In totaal maakt de drone 1500 foto’s. Voor mij begint daarna het echte werk om de beelden overzichtelijk en gebruiksvriendelijk te presenteren aan de deskundigen.”

Zorgen van bewoners

De aanleiding voor de schadeopname is dat bewoners zich zorgen maakten over hun veiligheid in de flat. Nadat er stukken baksteen van de gevel afvielen, deden zij in februari een melding van een acuut onveilige situatie (AOS). Bouwkundig onderzoek wees uit dat er sprake was van een onveilige situatie en dat er maatregelen nodig waren. In opdracht van het IMG stelde een aannemer het gebouw veilig door hekken te plaatsen rondom de plekken waar mogelijk stukken steen kunnen vallen.

Ondanks de veiligstelling, maakten bewoners zich nog steeds zorgen om hun veiligheid. “Ook kregen wij signalen dat de schade aan de flat verergerde. Op vorige week dinsdag gingen we daarom met de bewoners in gesprek om vragen te beantwoorden en uitleg te geven”, zegt Visser.

Opnieuw onderzoek

Om er zeker van te zijn dat het gebouw nog steeds veilig is, deed onze deskundige het onderzoek opnieuw. We stelden op 1 mei vast dat er geen sprake is van een verergerde situatie. Wel is er sprake van schade en die willen we graag snel in beeld brengen.

Binnenkort neemt het IMG ook de schade in de appartementen van bewoners op. We maakten op de bewonersavond afspraken met de bewoners over de precieze tijd.

Contact met de eigenaar

Na de schade-opname houden we contact met de eigenaar van het pand over de afhandeling van deze aanvraag voor een schadevergoeding.