Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

16 april 2024

751 meldingen voor fysieke schade, waardedaling en IMS

KVDV 20230418 Rondje Groningen Lente 01 1920

De afgelopen week ontvingen wij 751 meldingen voor fysieke schade, waardedaling en immateriële schade en handelden we er 383 af. Afgelopen week is circa 6 miljoen euro aan schadevergoeding toegekend. In totaal is tot nu toe ruim 1,9 miljard euro aan schadevergoeding uitgekeerd (1,3 miljard euro voor fysieke schade, 511 miljoen euro voor waardedaling, 119 miljoen euro voor immateriële schade, inclusief immateriële schade voor kinderen en jongeren.

Meldingen fysieke schade en vaste vergoeding

In de afgelopen week hebben we voor fysieke schade 606 besluiten genomen. Voor fysieke schade, zoals scheuren in muren, ontvingen we 751 nieuwe meldingen, waarvan 445 aanvragen voor de vaste vergoeding. We handelden de afgelopen week 383 schademeldingen af, waarvan 379 voor de vaste vergoeding. De werkvoorraad nam toe met 368 schademeldingen.

1,3 miljard euro voor fysieke schade

Sinds de start in 2018 heeft het IMG (voorheen TCMG) circa 1,3 miljard euro uitgekeerd aan vergoeding voor fysieke schade, waarvan 218 miljoen euro voor de vaste vergoeding. In totaal zijn er 222.160 meldingen gedaan voor fysieke schade, waarvan 41.119 aanvragen voor de vaste vergoeding. In totaal zijn er 202.809 meldingen afgehandeld, waarvan 39.343 vaste vergoeding.

Daarnaast is er een groep aanvragers die na hun schademelding voor de maatwerkprocedure de keuze heeft gekregen om alsnog voor de vaste vergoeding te kiezen. Van deze groep hebben we 11.504 aanvragen voor vaste vergoeding afgehandeld.

Opnieuw schade melden na vaste vergoeding

Als voor de afhandeling van bevingsschade is gekozen voor de vaste vergoeding, kan opnieuw schade gemeld worden als op datzelfde adres een nieuwe beving een trillingssnelheid van 5 millimeter per seconde heeft veroorzaakt.

Rapportcijfers

56.094 Schademelders beoordelen IMG met gemiddeld een 7,0 na een besluit over hun schademelding of aanvraag voor vergoeding immateriële schade. Het gemiddelde voor besluiten voor fysieke schade is een 7,0. De beoordeling na een besluit over waardedaling is gemiddeld een 7,8. De beoordeling na een besluit over de vaste vergoeding is 8,4. Voor immateriële schade is de beoordeling na een besluit gemiddeld een 4,7.

Afhandelingsduur schademeldingen

De verwachte doorlooptijd voor fysieke-schademeldingen is nu 266 dagen. Deze wordt berekend met gegevens van de laatste drie weken. Dat is langer dan de maximaal 182 dagen waar het IMG naar streeft. De afgelopen week deden we 546 schade-opnames en verstuurden we 251 adviesrapporten.

Gerealiseerde doorlooptijd fysieke schademeldingen

Om de voortgang te meten, berekenen we ook de daadwerkelijk gerealiseerde doorlooptijd. De laatste 2.500 besluiten werden in circa 246 dagen afgehandeld. Het gaat hier om de zogenoemde ‘mediaan’, wat betekent dat er uitschieters naar boven en naar beneden zijn. 39 Procent van de schademeldingen is binnen een half jaar afgehandeld. Er zijn nu 1.950 (+23) openstaande schademeldingen van meer dan twee jaar oud.

Besluiten fysieke schade

Er zijn tot nu toe 180.958 besluiten genomen waarmee 202.809 aanvragen voor fysieke schade zijn afgehandeld (per besluit worden soms meerdere aanvragen op een adres afgehandeld). 20.265 besluiten betreffen een afwijzing (11,2 procent). Afgelopen week werden 43 aanvragen afgewezen, 7,1 procent van het aantal besluiten in die week.

Bezwaren

Voor besluiten over fysieke schade hebben we tot nu toe 8.988 bezwaren ontvangen en 7.097 afgehandeld. Het aantal ontvangen bezwaren is 5,0 procent van het totale aantal verzonden beschikkingen.

Voor immateriële schade hebben we tot nu toe 7.698 bezwaren ontvangen en zijn er 6.479 afgehandeld. Het aantal ontvangen bezwaren is 10,6 procent van het totaal aantal beschikkingen dat is verstuurd.

Voor waardedaling hebben we tot nu toe 6.501 bezwaren ontvangen en zijn er 6.466 afgehandeld. Het aantal ontvangen bezwaren is 5,5 procent van het totaal aantal beschikkingen dat is verstuurd.