Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

9 januari 2024

Melden nieuwe schade weer mogelijk voor inwoners gemeente Eemsdelta

Grote scheur aan de buitenwand van een huis waarnaast een persoon staat en een hond op de grond eronder ligt.

Vanaf 9 januari om 12:00 uur kunnen inwoners van de gemeente Eemsdelta weer fysieke schade melden. Daarna volgen de gemeenten Het Hogeland, Midden-Groningen, Groningen en tot slot alle overigen. Naar verwachting gebeurt dit steeds na een korte periode van een aantal weken. Dit is uiteraard afhankelijk van de voortgang in de afhandeling van bestaande en nieuwe aanvragen.

Na een schademelding volgt een schadeopname. Nadat bewoners het schaderapport ontvangen hebben, kunnen zij kiezen uit twee opties:

  • Daadwerkelijk herstel tot 60.000 euro zonder onderzoek naar schadeoorzaak.
  • Een financiële vergoeding (vaste vergoeding van 10.000 euro of maatwerkprocedure met onderzoek naar oorzaak schade).

De keuze voor daadwerkelijk herstel is een voorlopige keuze. Zodra alle voorwaarden van de nieuwe regeling bekend zijn, krijgen bewoners de mogelijkheid om alsnog een andere keuze te maken. We verwachten dat de schadeafhandeling volgens daadwerkelijk herstel vanaf eind juni 2024 beschikbaar is. Voor de verhoogde vaste eenmalige vergoeding van 10.000 euro komen alleen bewoners in aanmerking op adressen waar nog niet eerder schade is gemeld.

Lees hier meer over daadwerkelijk herstel of de verhoogde vaste eenmalige vergoeding.

Stand van zaken keuzemoment

Sinds 14 december 2023 krijgen bewoners die hun aanvraag voor een schadevergoeding hebben aangehouden de keuze voorgelegd hoe zij hun schade willen afhandelen. Dat kan op basis van het oude beleid of volgens de nieuwe aanpak. Er zijn tot nu toe ’ruim 6.000 keuzebrieven verstuurd aan bewoners met een gepauzeerde aanvraag. 

Persoonlijke hulp bij keuzemoment

Inmiddels hebben we ’meer dan 3.000 aanvragers gebeld om persoonlijke hulp aan te bieden bij het maken van een keuze voor de schadeafhandeling. Dat doen we ook nog deze maand.

Reageren op dit bericht?

U kunt reageren op dit bericht in ons forum. Klik op het tekstwolkje boven de foto van dit artikel om naar het forum te gaan.