Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

28 december 2022

543 meldingen voor fysieke schade

12.jpg

De afgelopen week hebben we in totaal 543 meldingen ontvangen voor fysieke schade. We hebben 540 meldingen afgehandeld. Afgelopen week is circa 2 miljoen euro uitgekeerd aan schadevergoeding. In totaal is 1,58 miljard euro aan schadevergoeding uitgekeerd (1,04 miljard euro voor fysieke schade, 490 miljoen euro voor waardedaling en 53 miljoen euro voor immateriƫle schade).

Door technische problemen zijn er deze week alleen cijfers beschikbaar over de afhandeling van fysieke schade en de klanttevredenheid. De cijfers voor Immateriƫle schade en Waardedaling ontbreken, vandaar een beperkt overzicht van de voortgang in week 52.

Meldingen fysieke schade en vaste vergoeding

Voor fysieke schade kwamen er afgelopen week 543 nieuwe meldingen (scheuren in muren o.a.) binnen, waarvan 167 aanvragen voor de vaste vergoeding. Er zijn 540 schademeldingen afgehandeld, waarvan 277 vaste vergoeding.

Meer dan 1 miljard euro voor fysieke schade

Sinds de start in 2018 heeft het IMG (voorheen TCMG) circa 1,04 miljard euro uitgekeerd aan vergoeding voor fysieke schade, waarvan 153 miljoen euro voor vaste vergoeding. In totaal zijn er 186.622 meldingen gedaan voor fysieke schade, waarvan 28.921 aanvragen voor de vaste vergoeding. In totaal zijn er 166.737 meldingen afgehandeld, waarvan 26.407 vaste vergoeding.

Daarnaast is er een groep aanvragers die na hun schademelding voor de maatwerkprocedure de keuze hebben gekregen om alsnog voor de vaste vergoeding te kiezen. Van deze groep hebben we 8.420 aanvragen voor vaste vergoeding afgehandeld.  

De eenmalige vaste vergoeding van maximaal € 5.000 is bedoeld voor eenvoudige, relatief kleine schades. Naar verwachting is het vooral een oplossing voor woningen waar de bevingen tot relatief lage trillingssnelheden leidden en daarmee ook relatief kleine schade hebben. Sinds 1 november 2021 kan men kiezen voor deze vergoeding.

Opnieuw schademelden na vaste vergoeding

Als u voor de afhandeling van bevingsschade heeft gekozen voor de vaste vergoeding, kunt u opnieuw schade aanvragen als op uw adres door een nieuwe beving met een trillingssnelheid van 5 millimeter per seconde schade heeft veroorzaakt. 

Aanvragen immateriële schade

Voor immateriële schade zijn deze week geen cijfers beschikbaar.

De eerste groep Groningers met ernstig leed en verdriet door de bevingen kan sinds 15 november 2021 vergoeding aanvragen voor immateriële schade. Om te beginnen met de gemeenten Eemsdelta, Het Hogeland, Midden-Groningen en Groningen. De precieze fasering voor de aanvragen leest u hier.

Op onze website hebben wij een quickscan geplaatst die een indicatie geeft of het zinvol lijkt om een vergoeding van immateriële schade aan te vragen. Het invullen duurt circa een minuut en geeft een beeld of iemand in aanmerking komt voor de schaderegeling. Daarnaast geeft deze quickscan aan welke onderdelen een belangrijke rol spelen bij de beoordeling.

Waardedaling

Voor immateriële schade zijn deze week geen cijfers beschikbaar.

Rapportcijfers

43.809 schademelders beoordelen IMG met gemiddeld een 7,4 na een besluit over hun schademelding of aanvraag voor waardedaling en immateriële schade. Het gemiddelde voor besluiten voor fysieke schade is een 6,5, afgelopen week was dat een 5,2. De beoordeling na een besluit over waardedaling is gemiddeld een 7,9, de afgelopen week was dat een 8,4. De beoordeling na een besluit over de vaste vergoeding is 8,3. De afgelopen week was dat een 7,4. Voor immateriële schade is de beoordeling na een besluit gemiddeld een 5,2 en afgelopen week was dat 5,0.

Afhandelingsduur schademeldingen

De afgelopen week is de werkvoorraad met 3 schademeldingen toegenomen. De verwachte doorlooptijd voor fysieke schademeldingen bedraagt nu 343 dagen. Deze wordt berekend met gegevens van de laatste 3 weken. Dat is langer dan de 182 dagen waar het IMG minimaal naar streeft. De afgelopen week zijn 247 schade-opnames gedaan en zijn 208 adviesrapporten verstuurd.

Gerealiseerde doorlooptijd fysieke schademeldingen

Om de voortgang te meten wordt ook de daadwerkelijk gerealiseerde doorlooptijd berekend. De laatste 2.500 besluiten werden in circa 207 dagen afgehandeld. Het gaat hier om de zogenoemde ‘mediaan’, wat betekent dat er uitschieters zijn naar boven en naar beneden. Bij deze besluiten is het bij 42 procent van de schademeldingen gelukt die binnen een half jaar af te handelen. Er zijn nu 1.441 (-22 ) openstaande schademeldingen meer dan twee jaar oud.

Besluit fysieke schade

Er zijn nu 150.205 besluiten genomen waarmee 166.737 aanvragen voor fysieke schade zijn afgehandeld (per besluit worden soms meerdere aanvragen op een adres afgehandeld). 15.846 besluiten betreffen een afwijzing (10,5 procent). Afgelopen week werden 127 aanvragen afgewezen, 27,3 procent van het aantal besluiten in die week.

Bezwaren

Voor besluiten over fysieke schade hebben we tot nu toe 7.599 bezwaren ontvangen en zijn er 4.719 afgehandeld. Het aantal ontvangen bezwaren is 5,1 procent van het totaal aantal beschikkingen dat is verstuurd.

Voor waardedalingsbesluiten zijn geen cijfers beschikbaar.

Voor Immateriële Schade zijn geen cijfers beschikbaar.