Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

23 oktober 2022

[UPDATE: 24 oktober, 17.00 uur] Schademeldingen na bevingen bij Wirdum

Na de bevingen van 2.2 en 1.0 op zaterdag 22 oktober 2022 bij Wirdum zijn bij het IMG tot 15.30 uur vandaag in totaal 343 schademeldingen binnengekomen, waarvan 13 meldingen binnen het effectgebied van deze bevingen.

195.jpg

Acuut onveilige situatie

Er zijn 4 meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS). Bij twee meldingen is een inspectie uitgevoerd en vastgesteld dat er geen extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Twee meldingen moeten nog worden beoordeeld.

Maatwerk en vaste vergoeding

Van de 343 schademeldingen kozen 194 schademelders voor afhandeling via de maatwerkprocedure en 149 voor een vaste vergoeding van 5.000 euro om de schade mee af te handelen. Bij de maatwerkprocedure stuurt het IMG een deskundige om te adviseren over de oorzaak en omvang van de schade, bij de vaste vergoeding gebeurt dat niet.

Meldingen binnen effectgebied

De meldingen binnen het effectgebied van de bevingen komen uit de volgende plaatsen: Appingedam, Loppersum, Leermens en Wirdum. Daarnaast liggen de volgende plaatsen in het effectgebied: Wirdum, Loppersum, Garrelsweer, Tjamsweer, Appingedam, Oosterwijtwerd, Eenum, Winneweer, Jukwerd en Leermens. 

Meldingen buiten effectgebied

De meldingen buiten het effectgebied van de beving bij Wirdum komen uit onder meer de volgende plaatsen: Groningen, Delfzijl, Ten Boer, Winschoten, Zuidlaren, Veendam, Leek, Hoogezand, Roden, Baflo, Marum, Eelde, Zuidwolde. 

Effectgebied uitgelegd

Het gebied waarbinnen als gevolg van een aardbeving sprake is van een trillingssnelheid in de bodem van 2 mm per seconde, wordt in vaktermen het ‘effectgebied van de beving’ genoemd. Met een wetenschappelijke rekenmethode wordt van elke beving dit effectgebied bepaald. Binnen dit effectgebied wordt uitgegaan dat de betreffende beving schade kan veroorzaken aan gebouwen.

Heeft u hulp nodig bij het doen van een schademelding? Onze zaakbegeleiders zijn maandag 24 oktober en donderdag 27 oktober van 12.00 uur tot 15.00 uur aanwezig in het Dorpshuis Wirdum (Fromaweg 2) om u te helpen. U kunt ook naar een ander steunpunt bij u in de buurt. Natuurlijk kunt u ons ook bereiken van maandag tot en met zaterdag van 08.00 – 17.30 uur op ons telefoonnummer 0800 – 4444 111.

[23 oktober, 17.00 uur] Schademeldingen na bevingen bij Wirdum

Na de bevingen van 2.2 en 1.0 op zaterdag 22 oktober 2022 bij Wirdum zijn bij het IMG tot 15.00 uur vandaag in totaal 160 schademeldingen binnengekomen, waarvan 8 meldingen uit het effectgebied van deze bevingen. Sinds 1 september 2022 tot de dag voor de beving zijn gemiddeld 153 schademeldingen per dag gedaan bij IMG. 

Acuut onveilige situatie

Er zijn 2 meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS). Bij beide meldingen is een inspectie uitgevoerd en vastgesteld dat er geen preventieve veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Meldingen uit effectgebied

De meldingen uit het effectgebied van de bevingen komen uit de volgende plaatsen: Appingedam, Loppersum, Leermens en Wirdum. Daarnaast liggen de volgende plaatsen in het effectgebied: Wirdum, Loppersum, Garrelsweer, Tjamsweer, Appingedam, Oosterwijtwerd, Eenum, Winneweer, Jukwerd en Leermens. 

Meldingen buiten effectgebied

De meldingen buiten het effectgebied van de beving bij Wirdum komen uit onder meer de volgende plaatsen: Groningen, Delfzijl, Ten Boer, Winschoten, Zuidlaren, Veendam, Leek, Hoogezand, Roden, Baflo, Marum, Eelde, Zuidwolde. 

Effectgebied uitgelegd

Het gebied waarbinnen als gevolg van een aardbeving sprake is van een trillingssnelheid in de bodem van 2 mm per seconde, wordt in vaktermen het ‘effectgebied van de beving’ genoemd. Met een wetenschappelijke rekenmethode wordt van elke beving dit effectgebied bepaald. Binnen dit effectgebied wordt uitgegaan dat de betreffende beving schade kan veroorzaken aan gebouwen.

Maatwerk en vaste vergoeding

Van de 50 schademeldingen kozen 20 aanvragers voor afhandeling via de maatwerkprocedure en 30 schademelders kozen voor een vaste vergoeding van 5.000 euro om de schade mee af te handelen. Bij de maatwerkprocedure stuurt het IMG een deskundige om te adviseren over de oorzaak en omvang van de schade, bij de vaste vergoeding gebeurt dat niet. Naar verwachting wordt voor de vaste vergoeding gekozen als er sprake is van kleine, eenvoudige schades.

Heeft u hulp nodig bij het doen van een schademelding? Onze zaakbegeleiders zijn maandag 24 oktober en donderdag 27 oktober van 12.00 uur tot 15.00 uur aanwezig in het Dorpshuis Wirdum (Fromaweg 2) om u te helpen. U kunt ook naar een ander steunpunt bij u in de buurt. Natuurlijk kunt u ons ook bereiken van maandag tot en met zaterdag van 08.00 – 17.30 uur op ons telefoonnummer 0800 – 4444 111.

[22 oktober, 18.00 uur] Schademeldingen na bevingen bij Wirdum

Na de bevingen van 2.2 en 1.0 op zaterdag 22 oktober 2022 bij Wirdum zijn bij het IMG tot 15.30 uur vandaag in totaal 50 schademeldingen gedaan. Van de 50 schademeldingen kwamen er geen meldingen uit het effectgebied van deze beving. Sinds 1 september 2022 tot de dag voor de beving zijn gemiddeld 153 schademeldingen per dag gedaan bij IMG.

Acuut onveilige situatie

Er zijn 2 meldingen ontvangen van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS). Bij beide meldingen is een inspectie uitgevoerd en vastgesteld dat er geen preventieve veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Meldingen uit effectgebied

De bevingen bij Wirdum kan aan woningen van Overschild tot Zeerijp schade hebben veroorzaakt. Binnen het effectgebied van deze beving liggen bijvoorbeeld plaatsen als Loppersum, Garrelsweer, Tjamsweer, Appingedam, Oosterwijtwerd, Eenum, Winneweer, Jukwerd en Leermens. 

Meldingen buiten effectgebied

De meldingen buiten het effectgebied van de beving bij Wirdum komen uit onder meer de volgende plaatsen: Groningen, Zuidlaren, Veendam, Leek, Hoogezand, Roden, Baflo, Marum, Eelde, Zuidwolde. 

Effectgebied uitgelegd

Het gebied waarbinnen als gevolg van een aardbeving sprake is van een trillingssnelheid in de bodem van 2 mm per seconde, wordt in vaktermen het ‘effectgebied van de beving’ genoemd. Met een wetenschappelijke rekenmethode wordt van elke beving dit effectgebied bepaald. Binnen dit effectgebied wordt uitgegaan dat de betreffende beving schade kan veroorzaken aan gebouwen.

Maatwerk en vaste vergoeding

Van de 50 schademeldingen kozen 20 aanvragers voor afhandeling via de maatwerkprocedure en 30 schademelders kozen voor een vaste vergoeding van 5.000 euro om de schade mee af te handelen. Bij de maatwerkprocedure stuurt het IMG een deskundige om te adviseren over de oorzaak en omvang van de schade, bij de vaste vergoeding gebeurt dat niet. Naar verwachting wordt voor de vaste vergoeding gekozen als er sprake is van kleine, eenvoudige schades.

Heeft u hulp nodig bij het doen van een schademelding? Onze zaakbegeleiders zijn maandag 24 oktober en donderdag 27 oktober van 12.00 uur tot 15.00 uur aanwezig in het Dorpshuis Wirdum (Fromaweg 2) om u te helpen. U kunt ook naar een ander steunpunt bij u in de buurt. Natuurlijk kunt u ons ook bereiken van maandag tot en met zaterdag van 08.00 – 17.30 uur op ons telefoonnummer 0800 – 4444 111.

Effectgebied 

Hieronder staat de kaart met het effectgebied van de beving. De kleine cirkel (rood) representeert de grenswaarde van 2 mm/s en de grote (oranje) die van 5mm/s.