Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

9 september 2022

[Update: 9 september 17.00] Beving Uithuizen

Na de beving van 2.3, in de nacht van donderdag op vrijdag 9 september bij Uithuizen, zijn bij het IMG tot 16.00 uur vandaag in totaal 205 schademeldingen gedaan. In de afgelopen maand waren dat op dezelfde dag gemiddeld tachtig meldingen. Van de 205 schademeldingen komen er elf uit het effectgebied van deze beving. Er zijn vier meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie.

283.jpg

Acuut onveilige situatie (AOS)

De meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie worden binnen 48 uur beoordeeld. Aan de hand van een inspectie wordt vastgesteld of er preventieve veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Meldingen uit effectgebied

De beving bij Uithuizen kan aan woningen tot de rand van Kantens en Roodeschool schade hebben veroorzaakt. Binnen het effectgebied van de beving liggen bijvoorbeeld plaatsen als Uithuizermeeden, Eppenhuizen, Usquert, Rottum, Startenhuizen, Zandeweer, ’t Zandt, Oldenzijl en  Zijldijk. Er zijn sinds vrijdagochtend elf meldingen gedaan in dat gebied, waar dat er normaal gemiddeld drie per dag zijn.

Maatwerk en vaste vergoeding

Van de 205 schademeldingen kozen 81 aanvragers voor afhandeling via de maatwerkprocedure. 124 schademelders kozen voor een vaste vergoeding van 5.000 euro om de schade mee af te handelen. Bij de maatwerkprocedure stuurt het IMG een deskundige om te adviseren over de oorzaak en omvang van de schade, bij de vaste vergoeding gebeurt dat niet. Naar verwachting wordt voor de vaste vergoeding gekozen als er sprake is van kleine, eenvoudige schades.

Nieuwe schade melden na vaste vergoeding?

Heb je in het verleden gebruik gemaakt van de vaste vergoeding van 5.000 euro? Dan kan je nieuwe schade melden als zich een nieuwe beving voordoet die tot schade heeft geleid. Daarvoor moet er op jouw adres een trillingssnelheid van 5 mm per seconde hebben plaatsgevonden. Woon je in de omgeving van de aardbeving bij Uithuizen en wil je weten of het mogelijk is om opnieuw schade te melden? Doe dan in ‘Mijn dossier’ een nieuwe melding. 

Heb je vragen? Bel ons gratis op 0800 4444 111, stuur een bericht of kom langs bij een steunpunt bij u in de buurt.

Effectgebied Uithuizen 9-9-2022

Het bovenstaande kaartje toont het effectgebied van de beving van Uithuizen van 9 september om 2.39 uur. Op de rand van dat effectgebied (de rode cirkel) is de trillingssnelheid 2 mm/s (1 procent overschrijdingskans). Hoe dichter bij het midden van de cirkel, hoe hoger de trillingssnelheid. Het IMG gaat er bij een trillingssnelheid van 2 mm/s (1 procent overschrijdingskans) vanuit dat de trillingen van de bevingen schade kunnen veroorzaken.
Klik op de kaart om te vergroten.

----------------

[Bericht 9 september, 13.00 uur]

Acuut onveilige situatie (AOS)

De melding van een mogelijk acuut onveilige situatie wordt binnen 48 uur beoordeeld. Aan de hand van een inspectie wordt vastgesteld of er preventieve veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Meldingen uit effectgebied

De beving bij Uithuizen kan aan woningen tot de rand van Kantens en Roodeschool schade hebben veroorzaakt. Binnen het effectgebied van de beving liggen bijvoorbeeld plaatsen als Uithuizermeeden, Eppenhuizen, Usquert, Rottum, Startenhuizen, Zandeweer, ’t Zandt, Oldenzijl en Zijldijk. Er zijn sinds vrijdagochtend acht meldingen gedaan in dat gebied, waar dat er normaal gemiddeld drie per dag zijn.

Maatwerk en vaste vergoeding

Van de 74 schademeldingen kozen 52 aanvragers voor afhandeling via de maatwerkprocedure en 22 schademelders kozen voor een vaste vergoeding van 5.000 euro om de schade mee af te handelen. Bij de maatwerkprocedure stuurt het IMG een deskundige om te adviseren over de oorzaak en omvang van de schade, bij de vaste vergoeding gebeurt dat niet. Naar verwachting wordt voor de vaste vergoeding gekozen als er sprake is van kleine, eenvoudige schades.