Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

26 september 2022

[UPDATE: 26 september 16.00 uur] Bevingen Uithuizermeeden en Uithuizen

Na de bevingen van 2.7 en 1.7 op de schaal van Richter op zaterdag 24 september, zijn er tot op heden 335 schademeldingen bij het IMG binnengekomen, waarvan 110 binnen het effectgebied van de bevingen. Er zijn 12 meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie.

542.jpg

Acuut onveilige situatie (AOS)

Van de 12 AOS meldingen komen er negen uit het effectgebied van de bevingen. Een AOS-melding wordt altijd binnen 48-uur beoordeeld. Vijf meldingen zijn inmiddels beoordeeld waar geen aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Zeven meldingen worden in de loop van maandag, dinsdag en woensdag beoordeeld.

Maatwerk en vaste vergoeding

Van de 335 meldingen is door 102 schademelders gekozen voor afhandeling via een vaste vergoeding. 233 schademelders hebben gekozen voor maatwerk.

Meldingen binnen effectgebied

Van de 335 schademeldingen kwamen er 110 uit het effectgebied van de beving die tot voorbij plaatsen als Warffum, Bedum en Leermens schade kan hebben veroorzaakt.

Plaats

Maatwerk

Vaste vergoeding

Totaal

UITHUIZEN

35

2

37

UITHUIZERMEEDEN

19

0

19

USQUERT

4

0

4

ZANDEWEER

4

0

4

MIDDELSTUM

3

0

3

ROODESCHOOL

3

0

3

WARFFUM

3

0

3

LOPPERSUM

2

0

2

GARSTHUIZEN

1

0

1

KANTENS

1

0

1

REST

3

0

3

TOTAAL

78

2

80

Meldingen buiten effectgebied

Buiten het effectgebied zijn tot maandag 16.00 uur 225 schademeldingen binnengekomen uit onder andere de stad Groningen (63), Veendam (9), Haren (9), Peize (7), Hoogezand (6), Zuidhorn (6), Bedum (6), Winsum (5), Ten Boer (5) en Delfzijl (5). Daarnaast zijn er schademeldingen gedaan in Noord-Drenthe en Fryslân.

Nieuwe schade melden na vaste vergoeding?

Heb je in het verleden gebruik gemaakt van de vaste vergoeding van 5.000 euro? Dan kan je nieuwe schade melden als zich een nieuwe beving voordoet die tot schade heeft geleid. Daarvoor moet er op jouw adres een trillingssnelheid van 5 mm/seconde hebben plaatsgevonden (1 procent overschrijdingskans). Woon je in de omgeving van de aardbeving bij Uithuizen en wil je weten of het mogelijk is om opnieuw schade te melden? Doe dan in ‘Mijn dossier’ een nieuwe melding.

UPDATE van 26 september 12.00 uur:

Na de bevingen van 2.7 en 1.7 op de schaal van Richter op zaterdag 24 september, zijn er tot op heden 226 schademeldingen bij het IMG binnengekomen, waarvan 80 binnen het effectgebied van de bevingen. Er zijn vijf meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie.

Acuut onveilige situatie (AOS)

Van de vijf AOS meldingen komen er vier uit Uithuizen en één uit Eelde. Twee meldingen zijn inmiddels beoordeeld, waar geen aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Twee meldingen worden in de loop van maandag 26 september beoordeeld en één dinsdag 27 september. Een AOS-melding wordt altijd binnen 48-uur beoordeeld.

Maatwerk en vaste vergoeding

Van de 226 meldingen is door 58 schademelders gekozen voor afhandeling via een vaste vergoeding. 168 schademelders hebben gekozen voor maatwerk.

Meldingen binnen effectgebied

De beving bij Uithuizermeeden kan aan woningen tot voorbij plaatsen als Warffum, Bedum en Leermens schade hebben veroorzaakt.

 

Plaats

Maatwerk

Vaste vergoeding

Totaal

UITHUIZEN

35

2

37

UITHUIZERMEEDEN

19

0

19

USQUERT

4

0

4

ZANDEWEER

4

0

4

MIDDELSTUM

3

0

3

ROODESCHOOL

3

0

3

WARFFUM

3

0

3

LOPPERSUM

2

0

2

GARSTHUIZEN

1

0

1

KANTENS

1

0

1

REST

3

0

3

TOTAAL

78

2

80

Meldingen buiten effectgebied

Buiten het effectgebied zijn tot maandagochtend 9.30 uur 146 schademeldingen binnengekomen uit onder andere de stad Groningen, Hoogezand, Winschoten en Appingedam. Daarnaast zijn er enkele schademeldingen gedaan in Noord-Drenthe en Friesland.

UPDATE van 25 september 2022:

Na de bevingen van 2.7 en 1.7 op de schaal van Richter op zaterdag 24 september, zijn er tot op heden 136 schademeldingen bij het IMG binnengekomen, waarvan er 50 zijn gelegen binnen het effectgebied van de bevingen. Er zijn drie meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie. [Effectgebied Uithuizen 9-9-2022]

Mogelijk Acuut onveilige situatie (AOS)

Sinds gisteren is er een nieuwe melding van een mogelijk acuut onveilige situatie gedaan in Uithuizen. Er zal een veiligheidsinspectie plaatsvinden. Eerder al werden twee meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie gedaan, waarna er geen preventieve veiligheidsmaatregelen nodig bleken. Deze adressen waren gelegen in de omgeving van Uithuizen.

Meldingen uit effectgebied

De beving bij Uithuizermeeden van 2.7 op de schaal van Richter kan aan woningen tot voorbij plaatsen als Warffum, Bedum en Leermens schade hebben veroorzaakt. Binnen het effectgebied van de beving liggen plaatsen als Loppersum, Middelstum, Roodeschool, en vanzelfsprekend ook Uithuizen en Uithuizermeeden. Er zijn sinds zaterdagochtend tot eind van de zondagmiddag 50 meldingen gedaan in dat gebied, waar dat er normaal gemiddeld 7 per dag zijn.

Maatwerk en vaste vergoeding

Naar aanleiding van een beving komen er vaak ook schademeldingen binnen uit een veel groter gebied. Er kwamen 86 meldingen binnen uit plaatsen als de stad Groningen, Hoogezand en Zuidhorn. Gemiddeld komen er afgelopen twee maanden op een dag circa 107 schademeldingen binnen bij het IMG. Op een zaterdag en zondag ligt dat gemiddeld genomen iets lager: respectievelijk 58 en 72 schademeldingen. Van de binnengekomen 136 meldingen is door 27 schademelders gekozen voor afhandeling via een vaste vergoeding, twee van hen wonen binnen het effectgebied van de twee bevingen die bij Uithuizermeeden en Uithuizen plaatsvonden.

Nieuwe schade melden na vaste vergoeding?

Heb je in het verleden gebruik gemaakt van de vaste vergoeding van 5.000 euro? Dan kan je nieuwe schade melden als zich een nieuwe beving voordoet die tot schade heeft geleid. Daarvoor moet er op jouw adres een trillingssnelheid van 5 mm/seconde hebben plaatsgevonden (1 procent overschrijdingskans). Woon je in de omgeving van de aardbeving bij Uithuizen en wil je weten of het mogelijk is om opnieuw schade te melden? Doe dan in ‘Mijn dossier’ een nieuwe melding. 

BERICHT van 24 september 17.30 uur:

Na de bevingen van 2.7 en 1.7 op de schaal van Richter op zaterdag 24 september, zijn er 52 schademeldingen bij het IMG binnengekomen, waarvan er 22 zijn gelegen binnen het effectgebied van de bevingen. Er zijn twee meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie.

Mogelijk Acuut onveilige situatie (AOS)

Naar aanleiding van de twee meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie zijn er veiligheidsinspecties uitgevoerd. In beide situaties waren er geen preventieve veiligheidsmaatregelen nodig. De adressen waren gelegen in de omgeving van Uithuizen.

Meldingen uit effectgebied

De beving bij Uithuizermeeden van 2.7 op de schaal van Richter kan aan woningen tot voorbij plaatsen als Warffum, Bedum en Leermens schade hebben veroorzaakt. Binnen het effectgebied van de beving liggen plaatsen als Loppersum, Middelstum, Roodeschool, en vanzelfsprekend ook Uithuizen en Uithuizermeeden. Er zijn sinds zaterdagochtend tot eind van de middag 22 meldingen gedaan in dat gebied, waar dat er normaal gemiddeld 7 per dag zijn.

Maatwerk en vaste vergoeding

Naar aanleiding van een beving komen er vaak ook schademeldingen binnen uit een veel groter gebied. Er kwamen 30 meldingen binnen uit plaatsen als de stad Groningen, Hoogezand en Zuidhorn. Gemiddeld komen er afgelopen twee maanden op een dag circa 107 schademeldingen binnen bij het IMG. Op een zaterdag ligt dat gemiddeld genomen iets lager: 58 schademeldingen.