Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

21 september 2022

Bas Kortmann stopt per 14 februari 2023

Bas Kortmann heeft besloten om zijn termijn als bestuursvoorzitter van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) niet te verlengen. Hij stopt daarmee per 14 februari 2023. Kortmann is dan bijna vijf jaar betrokken geweest bij het IMG en zijn voorganger de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).

870.jpg

De bestuursleden van het IMG worden benoemd door de minister van Rechtsbescherming voor een periode van 4 jaar. Deze periode kan vervolgens nog tweemaal met telkens vier jaar worden verlengd. Kortmann werd op 15 februari 2019 tot voorzitter benoemd, nadat hij sinds 19 maart 2018 al vicevoorzitter van de TCMG was. Hij heeft onlangs besloten geen gebruik te maken van de optie tot verlenging en heeft de minister hierover geïnformeerd.

Laatste grote opdracht

Kortmann, nu 72 jaar, ziet het werk voor het IMG als zijn laatste grote opdracht. “Werken voor de door gaswinning gedupeerde Groningers en Drenten doe ik met hart en ziel. Het is juist daarom ook bijzonder intensief. Het vraagt 7 dagen per week je volle aandacht. Niet alleen ik, maar ook mijn echtgenote is toe aan iets rustiger vaarwater en wat meer tijd voor elkaar en voor onze kinderen en kleinkinderen.” 

Tijd voor opvolger

Kortmann heeft zijn besluit om zijn voorzitterschap te beëindigen reeds in kleine kring gedeeld, maar kiest ervoor om het nu al wereldkundig te maken. Kortmann: “Omdat ik merkte dat steeds meer mensen op de hoogte blijken te zijn en om allerlei geruchten te voorkomen heb ik besloten om in dit vroege stadium duidelijkheid te geven. Het geeft bovendien voldoende tijd om een opvolger te vinden.”