Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

18 januari 2022

1405 meldingen voor fysieke schade, waardedaling en IMS

De afgelopen week hebben we in totaal 1405 meldingen ontvangen voor fysieke schade, waardedaling en immateriƫle schade. We hebben 2218 meldingen afgehandeld. Afgelopen week is circa 5,5 miljoen euro aan schadevergoeding toegekend.

14.jpg

Aanvragen immateriële schade

De eerste groep Groningers met ernstig leed en verdriet door de bevingen kan sinds 15 november daarvoor een schadevergoeding aanvragen. Om te beginnen met een deel van de gemeente Eemsdelta. De precieze fasering leest u hier. Sindsdien hebben 480 mensen een aanvraag gedaan, de afgelopen week ontvingen we 18 aanvragen.

Waardedaling en rapportcijfers

Voor de waardedalingsregeling kwamen 98 aanvragen binnen, 111 zijn er afgehandeld. 26.708 schademelders beoordelen het IMG met gemiddeld een 7,8 na een besluit over hun schademelding of aanvraag voor waardedaling. Het gemiddelde voor besluiten voor fysieke schade is een 7,5. Afgelopen week was dit een 7. Voor waardedaling is de beoordeling na een besluit nu gemiddeld een 8. Afgelopen week was dit een 7,3. De beoordeling na een besluit over de vaste vergoeding is 8,7. Afgelopen week was dit een 7,3 

1,245 miljard euro uitgekeerd

Het IMG heeft in totaal nu 1,245 miljard euro schadevergoeding toegekend. De afgelopen week was dat ongeveer 5,5 miljoen euro. Voor fysieke schade is er 788 miljoen euro toegekend, voor waardedaling 457 miljoen euro en voor immateriële schade 480 duizend euro.

Afhandelingsduur schademeldingen

De afgelopen weken is de werkvoorraad met 818 schademeldingen afgenomen. De verwachte doorlooptijd voor fysieke schade bedraagt 196 dagen. Deze wordt berekend met de gegevens van de laatste 3 weken. Dat is meer dan de 182 dagen waar het IMG minimaal naar streeft. Het IMG blijft hard werken om deze doorlooptijd de komende periode verder omlaag te brengen. Het aantal schade-opnames bedroeg 379, het aantal adviesrapporten bedroeg 552.

Gerealiseerde doorlooptijd fysieke schademeldingen

Om de voortgang te meten wordt ook de daadwerkelijk gerealiseerde doorlooptijd berekend. De laatste 2500 besluiten werden in circa 116 dagen afgehandeld. Het gaat hier om de zogenoemde ‘mediaan’, wat betekent dat er uitschieters zijn naar boven en naar beneden. Bij deze besluiten is het bij 68 procent van de schademeldingen gelukt die binnen een half jaar af te handelen. Er zijn nu 717 (4 meer dan vorige week) openstaande schademeldingen meer dan twee jaar oud.

Meldingen fysieke schade en vaste vergoeding

De afgelopen week zijn 1289 schademeldingen bij ons binnengekomen. 421 meldingen daarvan betroffen een aanvraag voor de vaste vergoeding. De eenmalige vaste vergoeding van in totaal €5.000 is bedoeld voor eenvoudige, relatief kleine schades. Naar verwachting is het vooral een oplossing voor woningen waar de bevingen tot relatief lage trillingssnelheden leidden en daarmee ook relatief kleine schade hebben. Sinds 1 november kan men kiezen voor deze vergoeding. Er zijn 2107 schademeldingen afgehandeld.

Besluit fysieke schade

Er zijn nu 99.359 besluiten genomen waarmee 113.300 aanvragen voor fysieke schade zijn afgehandeld (per besluit worden soms meerdere aanvragen op een adres afgehandeld), 9.088 besluiten betroffen een afwijzing (9,1 procent). Afgelopen week werden 128 aanvragen afgewezen, 11,1 procent van het aantal besluiten in die week.

Besluiten Waardedalingsregeling

In totaal zijn er 101.155 aanvragen ingediend voor de Waardedalingsregeling door 86.616 aanvragers (een aanvrager kan meerdere huizen in bezit hebben (gehad)). Er zijn nu in totaal 100.211 aanvragen afgehandeld, waarbij 24.791 aanvragen zijn afgewezen.

Bezwaren

Afgelopen week kwamen er 27 bezwaren binnen op besluiten fysieke mijnbouwschade. Het percentage bezwaren op besluiten is 4,2 procent. Voor waardedalingsbesluiten kwamen er 8 bezwaren binnen. Het aantal ontvangen bezwaren op besluiten voor die regeling is 5,8 procent.