Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

18 november 2021

[UPDATE] Schademeldingen na beving Garrelsweer

648.jpg

[UPDATE] Bij het IMG zijn sinds 16 november, de dag van de beving van Garrelsweer, tot vandaag 16 uur in totaal 795 schademeldingen binnengekomen. Ook werden er in die periode 24 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS) gedaan.

Effectgebied

Van de 795 schademeldingen, zijn er 598 afkomstig uit het effectgebied van de beving van Garrelsweer. Het IMG krijgt in die periode normaal gesproken gemiddeld ongeveer 240 schademeldingen uit dat gebied. De meeste meldingen komen nu uit Groningen-stad, Delfzijl, Appingedam en Haren.

Maatwerk en vaste vergoeding

Van de 795 schademeldingen kozen 523 aanvragers voor afhandeling via de maatwerkprocedure en 272 schademelders kozen voor een vaste vergoeding van 5000 euro om de schade mee af te handelen. Bij de maatwerkprocedure stuurt het IMG een deskundige om te adviseren over de oorzaak en omvang van de schade, bij de vaste vergoeding gebeurt dat niet. Naar verwachting wordt voor de vaste vergoeding gekozen als er sprake is van kleine, eenvoudige schades.

AOS-meldingen

De meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie komen uit de gemeente Groningen (6), de gemeente Eemsdelta (8), de gemeente Het Hogeland (2) en de gemeente Midden-Groningen (2). Er zijn 24 inspecties uitgevoerd. Bij 3 meldingen (alle in de gemeente Eemsdelta) waren maatregelen nodig. Bij 21 inspecties bleek er geen sprake van acute onveiligheid.

Gemiddeld komen er wekelijks circa 10 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie. Bij een dergelijke melding voert het IMG een veiligheidsinspectie uit. Waar nodig worden dan in overleg met de eigenaar tijdelijke veiligheidsmaatregelen genomen.

[Bericht van 18 november, 14.00 uur]

Bij het IMG zijn sinds 16 november, de dag van de beving van Garrelsweer, tot vandaag 12 uur in totaal 692 schademeldingen binnengekomen. Ook werden er in die periode 24 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS) gedaan.

Effectgebied

Van de 692 schademeldingen, zijn er 520 afkomstig uit het effectgebied van de beving van Garrelsweer. Het IMG krijgt in die periode normaal gesproken gemiddeld ongeveer 200 schademeldingen uit dat gebied. De meeste meldingen komen nu uit Groningen-stad, Delfzijl, Appingedam en Bedum.

Maatwerk of vaste vergoeding

Van de 692 schademeldingen kozen 461 aanvragers voor afhandeling via de maatwerkprocedure en 231 schademelders kozen voor een vaste vergoeding van 5000 euro om de schade mee af te handelen. Bij de maatwerkprocedure stuurt het IMG een deskundige om te adviseren over de oorzaak en omvang van de schade, bij de vaste vergoeding gebeurt dat niet. Naar verwachting wordt voor de vaste vergoeding gekozen als er sprake is van kleine, eenvoudige schades.

AOS-meldingen

De meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie komen uit de gemeente Groningen (7), de gemeente Eemsdelta (12), de gemeente Het Hogeland (3) en de gemeente Midden-Groningen (2). Er zijn 19 inspecties uitgevoerd. Bij 3 meldingen waren maatregelen nodig en bij 5 AOS-meldingen staan inspecties nu ingepland. Bij 16 inspecties bleek er geen sprake van acute onveiligheid.

Gemiddeld komen er wekelijks circa 10 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie. Bij een dergelijke melding voert het IMG een veiligheidsinspectie uit. Waar nodig worden dan in overleg met de eigenaar tijdelijke veiligheidsmaatregelen genomen.

Nieuwe schademelding doen

Bij de steunpunten van het IMG en bij het Serviceloket komen diverse vragen binnen en doen mensen hun verhaal. Een veelgehoorde vraag is hoe om te gaan met een nieuwe schade als er al een schademelding loopt.

Wie heeft gekozen voor de vaste vergoeding, kan – mits er nog geen aanbod is geaccepteerd - bijvoorbeeld afzien van die keuze omdat er verwacht wordt dat de beving meer herstelkosten voor schade heeft veroorzaakt dan de vaste vergoeding van 5.000 euro. De melding wordt dan als maatwerkprocedure voortgezet.

In geval van een reeds lopende maatwerkprocedure, wordt een nieuwe schade zo veel mogelijk nog meegenomen. Als dat niet meer lukt, bijvoorbeeld omdat een schade-opname al is gedaan en een melding in de afrondende fase zit voor besluitvorming, dan kan er alvast een nieuwe schademelding worden gedaan.

----

[Bericht van 17 november, 17.00 uur]

Bij het IMG zijn sinds gistermorgen, de dag van de beving van Garrelsweer, tot vandaag 16 uur in totaal 453 schademeldingen binnengekomen. Ook werden er in die periode 19 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS) gedaan.

Effectgebied

Van de 453 schademeldingen, zijn er 348 afkomstig uit het effectgebied van de beving van Garrelsweer. Het IMG krijgt in die periode normaal gesproken gemiddeld ongeveer 160 schademeldingen uit dat gebied. De meeste meldingen komen vandaag uit Groningen-stad, Appingedam, Delfzijl en Ten Boer.

Maatwerk of vaste vergoeding

Van de 453 schademeldingen kozen 320 aanvragers voor afhandeling via de maatwerkprocedure en 133 schademelders kozen voor een vaste vergoeding van 5000 euro om de schade mee af te handelen. Bij de maatwerkprocedure stuurt het IMG een deskundige om te adviseren over de oorzaak en omvang van de schade, bij de vaste vergoeding gebeurt dat niet. Naar verwachting wordt voor de vaste vergoeding gekozen als er sprake is van kleine, eenvoudige schades.

AOS-meldingen

De meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie komen uit de gemeente Groningen (6), de gemeente Eemsdelta (8), de gemeente Het Hogeland (2) en de gemeente Midden-Groningen (2). Er zijn 12 inspecties uitgevoerd. Bij 2 meldingen waren maatregelen nodig (stutten van de gevel van een schuur, weghalen van de haan van een kerktoren), en bij 7 AOS-meldingen staan inspecties nu ingepland. Bij 10 inspecties bleek er geen sprake van acute onveiligheid.

Gemiddeld komen er wekelijks circa 10 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie. Bij een dergelijke melding voert het IMG een veiligheidsinspectie uit. Waar nodig worden dan in overleg met de eigenaar tijdelijke veiligheidsmaatregelen genomen.

[Bericht van 17 november, 13.00 uur]

Bij het IMG zijn sinds gistermorgen, de dag van de beving van Garrelsweer, tot vandaag 12 uur in totaal 435 schademeldingen binnengekomen. Ook werden er in die periode 15 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS) gedaan.

Effectgebied

Van de 435 schademeldingen, zijn er 331 afkomstig uit het effectgebied van de beving van Garrelsweer. Het IMG krijgt in die periode normaal gesproken gemiddeld ongeveer 120 schademeldingen uit dat gebied. De meeste meldingen komen vandaag uit Groningen-stad, Appingedam, Delfzijl en Ten Boer.

Maatwerk of vaste vergoeding

Van de 435 schademeldingen kozen 307 aanvragers voor afhandeling via de maatwerkprocedure en 128 schademelders kozen voor een vaste vergoeding van 5000 euro om de schade mee af te handelen. Bij de maatwerkprocedure stuurt het IMG een deskundige om te adviseren over de oorzaak en omvang van de schade, bij de vaste vergoeding gebeurt dat niet. Naar verwachting wordt voor de vaste vergoeding gekozen als er sprake is van kleine, eenvoudige schades.

AOS-meldingen

De meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie komen uit de gemeente Groningen (6), de gemeente Eemsdelta (5), de gemeente Het Hogeland (2) en de gemeente Midden-Groningen (2). Er zijn 9 inspecties uitgevoerd. Bij 1 melding waren maatregelen nodig (stutten van de gevel van een schuur), bij 1 melding volgt nog een nadere inspectie (van een kerktoren) en bij 6 AOS-meldingen staan inspecties nu ingepland. Bij 7 inspecties bleek er geen sprake van acute onveiligheid.

Gemiddeld komen er wekelijks circa 10 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie. Bij een dergelijke melding voert het IMG een veiligheidsinspectie uit. Waar nodig worden dan in overleg met de eigenaar tijdelijke veiligheidsmaatregelen genomen.

Telefoontjes en reacties

Bij de steunpunten van het IMG en bij het Serviceloket komen diverse vragen binnen en doen mensen hun verhaal. Het steunpunt in Loppersum is gisteren extra geopend, kent vandaag een verlengde openingstijd en zal ook morgen een extra opening hebben en vrijdag een verlengde openingstijd. Het steunpunt in Woltersum is morgen eerder open en het steunpunt in Groningen vrijdag ook. Vragen die binnenkomen gaan onder meer over verergerde schades en hoe deze toe te voegen aan een lopend schadedossier en zorgen over bijvoorbeeld de veiligheid. Er wordt dan geholpen met informatie en het doen van een schade- of AOS-melding.

----

[Bericht van 16 november, 17.00 uur]

Bij het IMG zijn vandaag tot 16 uur in totaal 204 schademeldingen binnengekomen. Ook werden er 8 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS) gedaan.

Effectgebied

Van de 204 schademeldingen, zijn er 160 afkomstig uit het effectgebied van de beving van Garrelsweer. Het IMG krijgt gemiddeld ongeveer 81 schademeldingen per dag uit dat gebied. De meeste meldingen komen vandaag uit Groningen-stad, Bedum, Winsum en Appingedam. Het effectgebied wordt bepaald door te berekenen tot waar de beving een trillingssnelheid van tenminste 2 mm/s (1 procent overschrijdingskans) heeft gehad.

Maatwerk of vaste vergoeding

Van de 204 schademeldingen kozen 141 aanvragers voor afhandeling via de maatwerkprocedure en 63 schademelders kozen voor een vaste vergoeding van 5000 euro om de schade mee af te handelen. Bij de maatwerkprocedure stuurt het IMG een deskundige om te adviseren over de oorzaak en omvang van de schade, bij de vaste vergoeding gebeurt dat niet. Naar verwachting wordt voor de vaste vergoeding gekozen als er sprake is van kleine, eenvoudige schades.

AOS-meldingen

De meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie komen uit de gemeente Groningen (4), de gemeente Midden-Groningen (1) en de gemeente Eemsdelta (3). Er zijn zes inspecties uitgevoerd. Bij een melding waren maatregelen nodig, bij een melding volgt nog een nadere inspectie en bij vier meldingen zijn geen maatregelen nodig gebleken. Een van de meldingen werd ingetrokken en een inspectie moet nog worden uitgevoerd.

Gemiddeld komen er wekelijks circa 10 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie. Bij een dergelijke melding voert het IMG een veiligheidsinspectie uit. Waar nodig worden dan in overleg met de eigenaar tijdelijke veiligheidsmaatregelen genomen.

Telefoontjes

Er kwamen vandaag niet alleen meer meldingen binnen via het digitale aanvraagportaal, maar er werd ook vaker gebeld met een medewerker van het Serviceloket. Er kwamen ruim 240 telefoontjes binnen, zeker 100 meer dan gemiddeld. Vrijwel iedereen kon snel te woord worden gestaan. Sommige mensen wilden hun verhaal even kwijt, anderen wilden meer informatie of hulp bij het doen van een schademelding of AOS-melding. Ook kwamen mensen vragen naar een van de lokale steunpunten van het IMG.

Totaal

Het IMG heeft sinds de start op 19 maart 2018 ruim 133.000 schademeldingen binnengekregen, waarvan er ruim 99.000 zijn afgehandeld. Er werden 2.397 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie gedaan, waarbij op 389 adressen veiligheidsmaatregelen nodig waren. Er is momenteel in totaal 1,183 miljard euro schadevergoeding toegekend door het IMG.

----

[Bericht 16 november, 14.00 uur]

Bij het IMG zijn vandaag tot 12 uur in totaal 100 schademeldingen binnengekomen. Ook werden er 4 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS) gedaan. De eerste inspectie heeft reeds plaatsgevonden. Er waren geen veiligheidsmaatregelen nodig op die locatie.

Binnen effectgebied

Van de 100 schademeldingen, zijn er 71 afkomstig uit het effectgebied van de beving van Garrelsweer. Het IMG krijgt gemiddeld ongeveer 81 schademeldingen per dag uit dat gebied. De eerste indruk is dat de beving bij Garrelsweer tot een stijging van het aantal schademeldingen heeft geleid. De meeste meldingen komen uit Groningen-stad, Bedum, Winsum en Middelstum.

Maatwerk en vaste vergoeding

Van de 100 schademeldingen kozen 67 aanvragers voor afhandeling via de maatwerkprocedure en 33 schademelders kozen voor een vaste vergoeding van 5000 euro om de schade mee af te handelen. Bij de maatwerkprocedure stuurt het IMG een deskundige om te adviseren over de oorzaak en omvang van de schade, bij de vaste vergoeding gebeurt dat niet. Naar verwachting wordt voor de vaste vergoeding gekozen als er sprake is van kleine, eenvoudige schades.

AOS-meldingen

De meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie komen uit de gemeente Groningen (twee maal), de gemeente Midden-Groningen en de gemeente Eemsdelta. Gemiddeld komen er wekelijks circa 10 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie. Bij een dergelijke melding voert het IMG een veiligheidsinspectie uit. Waar nodig worden dan in overleg met de eigenaar tijdelijke veiligheidsmaatregelen genomen.

Totaal

Het IMG heeft sinds de start op 19 maart 2018 ruim 133.000 schademeldingen binnengekregen, waarvan er ruim 99.000 zijn afgehandeld. Er werden 2.397 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie gedaan, waarbij op 389 adressen veiligheidsmaatregelen nodig waren. Er is momenteel in totaal 1,183 miljard euro schadevergoeding toegekend door het IMG.Van de 100 schademeldingen, zijn er 71 afkomstig uit het effectgebied van de beving van Garrelsweer. Het IMG krijgt gemiddeld ongeveer 81 schademeldingen per dag uit dat gebied. De eerste indruk is dat de beving bij Garrelsweer tot een stijging van het aantal schademeldingen heeft geleid. De meeste meldingen komen uit Groningen-stad, Bedum, Winsum en Middelstum.

Effectgebied beving Garrelsweer

Effectgebied van de beving bij Garrelsweer van 16 november, op basis van 2 mm/s (1 procent overschrijdingskans) en 3.2 op de schaal van Richter,

Effectgebied van de beving bij Garrelsweer van 16 november, op basis van 2 mm/s (1 procent overschrijdingskans) en 3.2 op de schaal van Richter