Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

24 november 2021

Kansen voor samenwerking IMG en NCG

634.jpg

Voor bewoners die te maken hebben met schade aan hun woning én waarbij die woning ook versterkt moet worden is een goede samenwerking tussen IMG en NCG heel belangrijk. Zo ontstaat meer rust en overzicht voor de bewoner. Hiervoor sloten NCG en IMG in september 2019 een samenwerkingsconvenant. Deze week wordt een evaluatie van deze samenwerking aangeboden aan de Tweede Kamer.

Uit de evaluatie blijkt dat beide organisaties positief zijn over de samenwerking en dat er resultaten worden behaald. Tegelijkertijd zijn voor bewoners en maatschappelijke organisaties de resultaten niet altijd duidelijk. 

Kansen voor verbetering

Er kan in sommige situaties winst gehaald worden als herstel van schade en versterken samen worden opgepakt. Op dit moment hebben ca. 1.400 van de adressen in het bestand van NCG ook een lopend dossier bij het IMG. Op 17.700 van de adressen van NCG is geen schademelding gedaan. De verwachting is dat bij een deel van deze adressen wel sprake is van mijnbouwschade, maar dat dit nog niet is gemeld door de bewoner. IMG en NCG willen zich ervoor inzetten dat deze mijnbouw schade alsnog wordt gemeld en afgehandeld.

Bewoner centraal

De dienstverlening van beide organisaties stelt de bewoner centraal. Hierbij staat snelheid en soepel verloop van het proces voorop. Heldere en eenvoudige communicatie en gezamenlijke bereikbaarheid door bijvoorbeeld een gezamenlijk spreekuur zijn concrete aanbevelingen uit de evaluatie. Een proactieve houding binnen beide organisaties is bovendien noodzakelijk om te herkennen bij welke dossiers samenwerking kan helpen.

Standaard check

Een essentiële voorwaarde voor een gezamenlijke aanpak op een adres is het kunnen delen van gegevens. Dit vraagt om aanpassingen in de systemen van beide organisaties. Daarbij moet standaard de check worden gedaan of er ook een dossier bij de andere organisatie loopt.

Optimalisatie

De samenwerking wordt verder verbeterd op het gebied van communicatie, ICT-oplossingen en procesoptimalisatie. Zo werken IMG en NCG er samen aan dat de werkzaamheden zo weinig mogelijk overlast met zich meebrengen voor de Groningers die te maken hebben met herstel van schade én versterken van hun woning.

Hier vindt u de gehele evaluatie van de samenwerking tussen de NCG en het IMG