Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

17 november 2021

647 meldingen voor maatwerk fysieke schade, 838 mensen kiezen voor vaste vergoeding

286.jpg

Voor fysieke schade kwamen er afgelopen week 1.485 nieuwe meldingen binnen (scheuren in muren o.a.). Dit aantal is hoger dan normaal. Dat komt doordat schademelders sinds 1 november een keuze kunnen maken voor de vaste vergoeding. 838 mensen hebben hiervoor gekozen. 647 mensen kozen voor de reguliere maatwerkoplossing.Er zijn 603 schademeldingen afgehandeld. Voor de waardedalingsregeling kwamen 134 aanvragen binnen, 202 zijn er afgehandeld. Schademelders beoordelen het IMG met gemiddeld een 7,8 na een besluit over hun aanvraag. 

Dit bericht gaat over de week tot 14 november 2021. Over de meldingen als gevolg van de aardbeving Garrelsweer op 16 november berichten wij separaat via onze website.

1,188 miljard uitgekeerd

Het IMG heeft in totaal nu 1,188 miljard euro schadevergoeding toegekend, een stijging van ongeveer 4,5 miljoen euro ten opzichte van vorige week. Voor fysieke schade is er 739 miljoen euro toegekend, voor waardedaling 449 miljoen euro.

Afhandelingsduur schademeldingen

De afgelopen weken is de werkvoorraad met 882 schademeldingen toegenomen. Dat komt met de grote hoeveelheid aanvragen voor de vaste vergoeding. De verwachte doorlooptijd voor fysieke schade bedraagt 224 dagen. Deze wordt berekend met de gegevens van de laatste 3 weken. Dat is meer dan de 182 dagen waar het IMG minimaal naar streeft. Het IMG blijft hard werken om deze doorlooptijd de komende periode verder omlaag te brengen. Het aantal schade-opnames bedroeg 470, het aantal adviesrapporten bedroeg 418.

Vaste vergoeding 

De afgelopen week zijn 1.485 schademeldingen bij ons binnengekomen. 838 meldingen daarvan betroffen een aanvraag voor de vaste vergoeding. 647 mensen kozen voor de reguliere schadeafhandeling. De eenmalige vaste vergoeding van in totaal €5.000 is bedoeld voor eenvoudige, relatief kleine schades. Naar verwachting is het vooral een oplossing voor woningen waar de bevingen tot relatief lage trillingssnelheden leidden en daarmee ook relatief kleine schade hebben. Sinds 1 november kan men kiezen voor deze vergoeding.

Gerealiseerde doorlooptijd fysieke schademeldingen

Om de voortgang te meten wordt ook de daadwerkelijk gerealiseerde doorlooptijd berekend. De laatste 2500 besluiten werden in circa 218 dagen afgehandeld. Het gaat hier om de zogenoemde ‘mediaan’, wat betekent dat er uitschieters zijn naar boven en naar beneden. Bij deze besluiten is het bij 32 procent van de schademeldingen gelukt die binnen een half jaar af te handelen. Er zijn nu 713 (5 minder dan vorige week) openstaande schademeldingen meer dan twee jaar oud. 

Besluit fysieke schade

Er zijn nu 88.831 besluiten genomen waarmee 99.145 aanvragen voor fysieke schade zijn afgehandeld (per besluit worden soms meerdere aanvragen op een adres afgehandeld), 6.985 besluiten betroffen een afwijzing (7,9 procent). Afgelopen week werden 108 aanvragen afgewezen, 20,1 procent van het aantal besluiten in die week.

Besluiten Waardedalingsregeling

In totaal zijn er 100.275 aanvragen ingediend voor de Waardedalingsregeling door 85.890 aanvragers (een aanvrager kan meerdere huizen in bezit hebben (gehad)). Er zijn nu in totaal 98.452 aanvragen afgehandeld, waarbij 24.323 aanvragen zijn afgewezen.

Gemiddelde beoordeling van aanvragers

De totale beoordeling van het IMG is momenteel een 7,8, gebaseerd op 24.282 reacties sinds de start van de metingen. Het gemiddelde voor besluiten voor fysieke schade is een 7,6. Afgelopen week was dit een 4,6. Voor waardedaling is de beoordeling na een besluit nu gemiddeld een 8. Afgelopen week was dit een 7,1. 

Bezwaren

Afgelopen week kwamen er 15 bezwaren binnen op besluiten fysieke mijnbouwschade. Het percentage bezwaren op besluiten is gelijk gebleven op 4,3 procent. Voor waardedalingsbesluiten kwamen er 4 bezwaren binnen. Het aantal ontvangen bezwaren op besluiten voor die regeling is 5,8 procent.