Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

19 oktober 2021

Weekcijfers: 533 meldingen fysieke schade, 133 meldingen waardedaling

648.jpg

Afgelopen week kwamen er 533 nieuwe meldingen binnen van fysieke schade (scheuren in muren o.a.). Er zijn 506 schademeldingen afgehandeld. Voor de waardedalingsregeling kwamen afgelopen week 133 aanvragen binnen, 555 werden er afgehandeld. Schademelders beoordelen het IMG met gemiddeld een 7,9 na een besluit over hun aanvraag. 

1,171 miljard uitgekeerd

Het IMG heeft in totaal nu 1,171 miljard euro schadevergoeding toegekend, een stijging van ongeveer 5,2 miljoen euro ten opzichte van vorige week. Voor fysieke schade is er 726,1 miljoen euro toegekend, voor waardedaling 445 miljoen euro.

Afhandelingsduur schademeldingen

De afgelopen weken is de werkvoorraad toegenomen met 71 schademeldingen. De verwachte doorlooptijd voor fysieke schade bedraagt 210 dagen. Deze wordt berekend met de gegevens van de laatste 3 weken. Dat is meer dan de 182 dagen waar het IMG minimaal naar streeft. Het IMG blijft hard werken om deze doorlooptijd de komende periode verder omlaag te brengen. Het aantal schade-opnames bedroeg 442, het aantal adviesrapporten bedroeg 991.

Gerealiseerde doorlooptijd fysieke schademeldingen

Om de voortgang te meten wordt ook de daadwerkelijk gerealiseerde doorlooptijd berekend. De laatste 2500 besluiten werden in circa 204 dagen afgehandeld. Het gaat hier om de zogenoemde ‘mediaan’, wat betekent dat er uitschieters zijn naar boven en naar beneden. Bij deze besluiten is het bij 38 procent van de schademeldingen gelukt die binnen een half jaar af te handelen. Er zijn nu 662 (2 minder dan vorige week) openstaande schademeldingen meer dan twee jaar oud.

Besluit fysieke schade

Er zijn nu 86.869 besluiten genomen waarmee 96.965 aanvragen voor fysieke schade zijn afgehandeld (per besluit worden soms meerdere aanvragen op een adres afgehandeld), 6.586 besluiten betroffen een afwijzing (7,6 procent). Afgelopen week werden 101 aanvragen afgewezen, 24,3 procent van het aantal besluiten in die week.

Besluiten Waardedalingsregeling

In totaal zijn er 99.812 aanvragen ingediend voor de Waardedalingsregeling door 85.533 aanvragers (een aanvrager kan meerdere huizen in bezit hebben (gehad)). Er zijn nu in totaal 97.316 aanvragen afgehandeld, waarbij 24.000 aanvragen zijn afgewezen.

Gemiddelde beoordeling van aanvragers

De totale beoordeling van het IMG is momenteel een 7,9, gebaseerd op 24.067 reacties sinds de start van de metingen. Het gemiddelde voor besluiten voor fysieke schade is sinds de start een 7,7. Afgelopen week was dit een 5,2. Voor waardedaling is de beoordeling na een besluit nu gemiddeld een 8. Afgelopen week was dit een 7,9.

Bezwaren

Afgelopen week kwamen er 23 bezwaren binnen op besluiten fysieke mijnbouwschade. Het percentage bezwaren op besluiten is gelijk gebleven op 4,3 procent. Voor waardedalingsbesluiten kwamen er 13 bezwaren binnen. Het aantal ontvangen bezwaren op besluiten voor die regeling is 5,8 procent.