Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

1 oktober 2021

Afscheid van IMG-bestuurslid Ellen Giebels

704.jpg

Ellen Giebels verlaat het bestuur van het IMG. Een korte terugblik met de psycholoog op hoe ze haar werk bij het IMG heeft ervaren.

 

Wat is je overweging om afscheid te nemen van het IMG?

“De Universiteit Twente heeft mij de gelegenheid geven om binnen mijn UT aanstelling als hoogleraar twee dagen per week te besteden aan mijn functie als bestuurslid van het IMG. Die twee dagen blijken onvoldoende om mijn werk bij het IMG goed te kunnen uitvoeren. Het IMG is een behoorlijk complexe organisatie met een sterke juridische inslag. Daar als psycholoog invloed op uitoefenen, en ook zorgen dat mijn inbreng goed vertaald wordt binnen de organisatie, vraagt meer tijd en aandacht.”

 

Een psycholoog in het bestuur van het IMG, dat is wel bijzonder…

“Dat trok me ook aan toen voorzitter Bas Kortmann mij voor het lidmaatschap van het bestuur benaderde. Een ander geluid in een wereld die eerder technisch-juridisch denkt. Een psychologische benadering is belangrijk om de organisatie te helpen de Groningers centraal te stellen en te werken aan de menselijke maat. Ik hoop dat ik daar iets aan heb kunnen bijdragen.”

 

Hoe kijk je naar de regeling voor immateriële schade die in de maak is, en waaraan jij hebt meegewerkt?

“Ik vind het fijn dat ik heb kunnen bijdragen aan het ontwerp van de regeling, met name als het gaat om de psychologische inhoud. We zetten met de regeling een bijzondere stap, namelijk door te proberen het leed door de aardbevingsproblematiek te erkennen en te verzachten. Niet alleen met een financiële vergoeding, maar vooral door te erkennen wat de Groningers hebben meegemaakt, individueel en collectief. 

 

Lossen we dat leed daarmee ook op?

“Nou, zo simpel is het zeker niet. Uiteindelijk is het nog steeds een collectieve regeling die expres niet te ingewikkeld is gemaakt. Daardoor kun je in principe veel mensen tegemoetkomen, maar binnen bepaalde grenzen van persoonlijke aandacht en met een beperkte financiële vergoeding. Als de regeling eenmaal loopt, zal je heel goed moeten evalueren hoe de regeling in werkelijkheid uitpakt.”

 

Wat wens je het IMG toe?

“Dat de organisatie de lijn vervolgt die met mijn komst is ingezet. Er zijn inmiddels verschillende psychologen binnen het IMG aangesteld en er is meer samenwerking gezocht met bijvoorbeeld het Kennisplatform Groningen. Ik denk dat dat voor de Groningers echt verschil kan gaan maken.”